Nasrallah, 2006 Ýsrail-Lübnan Savaþý'nýn bitiþinin yýl dönümü münasebetiyle yaptýðý televizyon konuþmasýnda, Beyrut Limaný'nda yaþanan patlama ve yansýmalarý ile Birleþik Arap Emirlikleri'nin Ýsrail'le normalleþme anlaþmasýna dair deðerlendirmelerde bulundu.
Beyrut Limaný'nda 4 Aðustos'ta meydana gelen þiddetli patlamayla ilgili kendilerinin bir bilgiye sahip olmadýklarýný söyleyen Nasrallah, "Soruþturmayý yürüten biz deðiliz, iþi devletin yetkisine býrakýyoruz." dedi.
Söz konusu patlamanýn kendiliðinden yaþanmýþ bir geliþme olabilme ihtimali olduðu gibi bir sabotaj ihtimalinin de mümkün olduðunu dile getiren Nasrallah, "Olayýn sabotaj çýkmamasý durumunda sorumlularýn cezalandýrýlmasý gerekir. Sabotaj çýkmasý halinde ise suçlularý bulmalýyýz." ifadelerini kullandý.
Bu olayýn arkasýndan Ýsrail'in çýkmasý halinde soruþturmaya dahil olan Federal Soruþturma Bürosu (FBI) tarafýndan kurtarýlacaðýný öne süren Nasrallah, "Bu facianýn arkasýndan Ýsrail çýkarsa bir mensubunun öldürülmesine dahi göz yummayan Hizbullah'ýn kayýtsýz kalmasý mümkün olamaz ve Ýsrail ayný boyutta bedel ödeyecektir." diye konuþtu.
Nasrallah, patlamadan birkaç gün sonra baþlayan ve hükümetin istifasýna yol açan protesto eylemlerine de deðinerek, þunlarý kaydetti:
"Devleti düþürme giriþimlerine tanýklýk ettik. Belli bazý siyasi güçler, patlamanýn ilk anlarýndan itibaren insanlarýn acýlarýný Cumhurbaþkaný Miþel Avn'ýn aleyhinde fýrsata çevirerek, patlamanýn sorumluluðunu kendisine yükleyerek istifaya zorlamak istediler. Parlamentoyu da peþ peþe duyurduklarý milletvekili istifalarýyla ayný þekilde hedef alarak itibarsýzlaþtýrmaya çalýþtýlar. Ancak hem Cumhurbaþkaný Avn'ý hem de Meclis'i düþürme giriþimleri baþarýsýz oldu."
Ýsim vermeden Lübnanlý bazý siyasi güçleri ülkede iç savaþ çýkarmakla suçlayan Nasrallah, söz konusu siyasi gruplarýn dýþ güçlerin çýkarlarý için bu tür giriþimlerde bulunduðunu iddia etti.
Hizbullah lideri Nasrallah, protesto eylemleri üzerine istifasýný sunan kabinenin yerine yeni hükümetin kurulmasýna iliþkin ise ülkedeki siyasi güçlerin himayesinde bir kabinenin oluþmasýndan yana olduklarýný aktardý.
BAE'nin Ýsrail'le normalleþme adýmýna hiç þaþýrmadýklarýný söyleyen Nasrallah, BAE ile Ýsrail'in birçok alanda iþbirliði içinde olduðuna iþaret ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Ancak ABD için bunun duyurulmasýna ihtiyaç vardý. Baþkanlýk süresi dolmak üzere olan ABD Baþkaný Donald Trump'ýn bir dýþ siyasi baþarýya ihtiyacý vardý. Dolayýsýyla BAE'nin yaptýðý, Trump ve Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu için kiþisel bir hizmettir."
Hizbullah lideri, ABD seçimleri gerçekleþinceye kadar diðer bazý Arap ülkelerinin de birtakým barýþ anlaþmalarýna gitmelerini beklediklerini ifade etti.
Beyrut Limaný'nda 4 Aðustos'ta patlayýcý maddelerin bulunduðu 12 numaralý depoda önce yangýn çýkmýþ ardýndan tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmiþti.
Cumhurbaþkaný Avn, patlamaya 6 yýldýr Beyrut Limaný'ndaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratýn yol açtýðýný söylemiþti.
Patlamada 177 kiþinin hayatýný kaybettiði, yaklaþýk 6 bin kiþinin yaralandýðý ve onlarca kiþinin kayýp olduðu belirtilirken, yaralýlardan 120'sinin yoðun bakýmdaki tedavilerinin sürdüðü ve 1500 civarýnda da özel tedavi isteyen yaralý bulunduðu aktarýlmýþtý.
Lübnan resmi makamlarý, patlamaya saldýrýdan ziyade "ihmalin yol açtýðýný" deðerlendirmiþ, bunun üzerine Lübnan sokaðýnda sorumlularýn cezalandýrýlmasýný talep eden protestolar yaþanmýþtý.
Protestolar sonucunda, Lübnan Baþbakaný Hassan Diyab hükümeti 10 Aðustos'ta istifa etmiþti.