Pentagon: THAAD ve askeri personel Ýsrail'e ulaþtý
ABONE OL

Pentagon Sözcü Yardýmcýsý Sabrina Singh, günlük basýn toplantýsýnda sorularý cevapladý.

ABD'nin Ýsrail'e göndereceðini ilan ettiði hava savunma sistemi THAAD bataryasý ve ilgili ABD askeri personelinin Ýsrail'e ulaþtýðýný belirten Singh, ilerleyen günlerde de batarya bileþenlerinin ulaþacaðýný ve sistemin tam olarak operasyonel hale geleceðini söyledi.

ÝSRAÝL'E ABD ÞEMSÝYESÝ

Singh, gazetecilerin Ýsrail'de asker konuþlandýrmasýnýn "ABD'yi çatýþmalarýn içine daha fazla çekip çekmediði" yönündeki sorusuna, bununla Ýsrail'i daha iyi korunmasý için geçici bir hava savunma kabiliyeti saðlamanýn amaçlandýðýný, bunun ABD'nin gerilimi azaltma niyetiyle de uyumlu olduðunu savundu.

F-35'ten vazgeçip KAAN'ý seçtiler: Dünyanýn önde gelen savaþ uçaklarýyla rekabet edebilir

ABD'nin Ýsrail'e asker konuþlandýrmasýnýn Ýran'ýn olasý bir saldýrýsýnda personelinin vurulma ihtimaline vurgu yapan gazetecilere Singh, "Açýk konuþayým, Ýran ile bir savaþ ve daha geniþ bir bölgesel çatýþma görmek istemiyoruz. Ancak Ýran'a baðlý gruplar Irak ve Suriye'de, Kýzýldeniz'de bize saldýrýyor zaten. Bu (konuþlandýrma), Ýsrail'in kendini savunmasýna karþý verdiðimiz bir taahhüttür." karþýlýðýný verdi.

THAAD NEDEN UKRAYNA'YA KURULMADI?

Singh, Rusya'nýn hava saldýrýlarýna karþý THAAD sisteminin niye Ukrayna'ya kurulmadýðý sorusuna ise, "Bu biraz elma ile portakala benziyor. Yani farklý yetenekler, farklý savaþlar, farklý bölgeler. Ýki ülkeye olan taahhütler farklý. Ýsrail'in kendini savunmasý için uzun süredir devam eden bir ortaklýðýmýz var." yanýtýný verdi.

Filistin'den BM'ye acil müdahale çaðrýsý

Pentagon, 13 Ekim'de yaptýðý yazýlý açýklamada, Ýran tehdidine karþý Ýsrail'e THAAD batarya sistemi ile bunu çalýþtýracak 100 civarýnda askeri personelin gönderileceðini duyurmuþtu.

"BU KÝÞÝSEL VE ÖZEL BÝR YAZIÞMAYDI"

Pentagon'daki basýn toplantýsýnda, ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken ile Savunma Bakaný Lloyd Austin'in, Ýsrail Savunma Bakaný Yoav Gallant ile Stratejik Ýþler Bakaný Ron Dermer'a gönderdikleri ortak mektup da gündeme geldi.

Singh, söz konusu mektubun gönderildiðini teyit ederken, "Bu kiþisel ve özel bir yazýþmaydý. Bu yüzden daha fazla ayrýntýya girmeyeceðim." dedi.

Çok sayýda asker görevden alýndý

Gazetecilerin ýsrarlý sorularý üzerine ilgili mektubun "antetli resmi kaðýda yazýlý olmasýnýn kamu tüketimine yönelik olduðu anlamýna gelmediðini" söyleyen Singh, "Birisi açýkça bu özel yazýþmayý ortaya çýkarma ihtiyacý hissetmiþ. Bunun ortaya çýkacaðýný bilmiyorduk. Bu konuda daha fazla ayrýntýya giremeyeceðim." ifadelerini kullandý.

ABD medyasý, Dýþiþleri Bakaný Blinken ile Savunma Bakaný Austin'in ortak imzasý ile, Ýsrailli mevkidaþlarýna, Gazze'ye insani yardým giriþlerine izin vererek buradaki durumun iyileþtirilmesini, aksi durumda Ýsrail'e askeri yardýmlarýn bazýlarýnýn durdurulabileceðini belirten bir mektup gönderdiðini yazmýþtý.

13 Ekim tarihli mektupta, Gazze'deki acil insaný durumun giderek kötüleþtiði ve buraya yönelik insani yardýmlarýn engellenmemesi gerektiði kaydedilmiþti.

Netanyahu: Hizbullah'ýn yeniden örgütlenmesini önlemeyecek anlaþmayý kabul etmeyeceðiz

ABD'li bakanlar, 30 gün içinde Gazze'ye insani yardýmlarýn giriþlerinin saðlanmasý ve bu yolla bölgedeki insani durumun iyileþtirilmesi gerektiðini, aksi durumda ABD Baþkaný Joe Biden'in þubat ayýnda açýkladýðý memorandum uyarýnca bu durumun ilgili ABD yasalarýný ihlal ettiðinin tespit edilmesi gerektiðini vurgulamýþtý.

ABD Dýþ Yardýmlar Yasasý'nýn 620 I bölümüne göre ABD yönetimi, insaný krizin olduðu bölgelere baþta gýda ve ilaç olmak üzere insaný yardýmlarýn giriþini engelleyen ülkelere karþý silah yardýmlarýný askýya alabiliyor.