PKK'dan sinsi plan! Terör koridorunda 'iþgal' seçimi
ABONE OL

Terör örgütü YPG/PYD/SDG, Suriye'nin kuzeyinde bir oldu bitti ile üniter devlet yapýsýna sahip seçim hazýrlýðý yapýyor. PKK'ya muhalif ENKS gibi Kürt örgütlerinin itirazlarýna raðmen seçmen kartlarýnýn daðýtýmýna baþlandý.

Terör örgütü PKK'nýn çatý örgütü Suriye Demokratik Güçleri (SDG), 11 Haziran'da 7 sözde kantonda 'yerel seçim' yapýlacaðýný duyurdu. Örgüt açýklamasýna göre seçim, sözde Tabka Kantonu'ndaki 9, sözde Afrin-Þehba Kantonu'ndaki 5, sözde Deyrezor Kantonu'ndaki 18, sözde Fýrat Kantonu'ndaki 16, sözde Rakka Kantonu'ndaki 12, sözde Münbiç Kantonu'ndaki 6 ve sözde Cizre Kantonu'ndaki 67 belediye için yapýlacak.

TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiðitel, diplomatik ve askeri kaynaklarla yaptýðý görüþmelerde terör örgütünü motive eden 6 ana baþlýk tespit ettiðini yazdý.

Yiðitel, Akþam Gazetesi'nde yayýmlanan analizinde bunlarý þöyle özetliyor:

1- SURÝYE YORGUNLUÐU: Sözde 'Özerk yönetim' ilan eden terör örgütü, ülke içindeki istikrarsýzlýðý ve uluslararasý düzlemde yaþanan 'Suriye yorgunluðu'nu fýrsata çevirerek, nüfus alanýný güçlendirmeyi hedefliyor. ABD seçimleri sonrasý, ABD askerlerinin olasý geri çekilme kararý öncesi 'konumunu pekiþtirme' peþinde. Bir anlamda 'pazarlýk gücünü' artýrmak istiyor.

2- DEAÞ HEP BAHANE OLDU: Son geliþme, terör örgütünün asýl amacýnýn DEAÞ'la mücadele olmadýðýný ve verilen destekleri kendi hedefini tahkim etmek için kullandýðýný bir kez daha kanýtladý.

3- ÝÞGALÝ PEKÝÞTÝRME ADIMLARI: Terör örgütü, hep ne pahasýna olursa olsun alan hakimiyetini güçlendirecek adýmlar attý. Bazý Arap aþiretleriyle göstermelik temaslar kurdu, 'demokratik' profil için göstermelik hamleler yaptý. Bu noktada, krizin Suriye'nin toprak bütünlüðü içinde çözülmesine öngören 2254 sayýlý BMGK kararlarýnýn bir anlamý kalmayacak. Bir gün PKK/YPG/SDG'ye destek veren üçüncü ülkeler Suriye'nin geleceðinde bir terör örgütüne alan açmaktan sorumlu tutulabilir.

4- SURÝYE ÜNÝTER BÝR DEVLET: Sözde 'Özerk Yönetim'in, üniter devlet yapýlanmasýnýn bulunduðu Suriye'de seçim düzenleme hakký bulunmuyor. Ayrýca süreç de þaibeli...

Muhaliflere baský: Arap çoðunluk ve örgütün ideolojisini benimsemeyen Suriyeli Kürtler, türlü yöntemlerle bastýrýlýyor. Boykot kararý alan muhalif partilerin ofisleri basýlýyor, yetkililerine saldýrýlar düzenleniyor.

Oy kullanacaðý seçiyorlar: Sözde seçime girecek tüm adaylarýn örgütle iltisaklý kiþilerden oluþan sözde kuruldan onay almasý isteniyor. Ayrýca örgütün 'zorunlu askerlik' sistemine girmeyene seçmen kartý verilmiyor.

Süreç örgüt kontrolünde: Aday belirlemeden, seçim sonuçlarýna kadar her þey terör örgütünün kontrolü altýnda.

5- YENÝ ÝSTÝKRARSIZLIK KAPIDA: Boykot çaðrýlarý, sözde seçime verilen destek ve bölgedeki aþiretlerin uzun süredir terör örgütüyle yaþadýðý çatýþmalar hesaba katýldýðýnda bu hamlenin bölgedeki istikrarsýzlýðý daha da artýracaðý gözüküyor.

6- SONRAKÝ ADIM GENEL SEÇÝMLER VE TANINMA: Terör örgütü, bu hamlesinden istediðini aldýðýnda genel seçim ve tanýnma talebini gündeme alacak. Bunun ortak bir Suriyelilik kimliði oluþturulmasý ve ulusal uzlaþý çabalarýný zorlaþtýracaðý da aþikar.