ABONE OL

Rusya'nýn Tver bölgesinde özel bir jetin düþmesi sonucu 10 kiþinin öldüðü bildirildi. Uçaðýn Wagner grubuna ait olduðu, Prigojin'in de yolcu listesinde bulunduðu öðrenildi. Rus haber ajansý TASS, Tver'de düþen ve 10 kiþinin öldüðü özel jette Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de bulunduðunu bildirdi.

"RUS HAVA SAVUNMA SÝSTEMÝ DÜÞÜRDÜ" ÝDDÝASI

Öte yandan, Wagner'e yakýnlýðýyla bilinen bazý Telegram kanallarýnda, uçaðýn Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafýndan düþürüldüðü öne sürüldü.

PRÝGOJÝN'ÝN SAÐ KOLU DA UÇAKTAYDI

Ayný uçakta Wagner'in üst düzey isimleri de yer alýyordu. O isimlerden biri de Prigojin'in sað kolu Dmytro Utkin.

PUTÝN'ÝN AÞÇILIÐINDAN WAGNER LÝDERLÝÐÝNE

Sabýka kaydý olan bir iþ insaný olan Prigojin, Kremlin'e Yemek hizmeti saðladýðý için 'Putin'in Þefi' olarak anýlýyordu.

Wagner'in 2014 yýlýnda Ukrayna'nýn doðusundaki Rusya yanlýsý ayrýlýkçý güçleri desteklemeye baþladýðý ve Rusya'nýn Kýrým'ý ilhak etmesine yardým ettiði biliniyor. Wagner'in tahminen 25 bin savaþçýsý olduðu ve bunlarýn çoðu Rusya'nýn özel kuvvetlerinden eski askerler olduðu belirtiliyor.

"AFFETMEYECEÐÝM TEK ÞEY ÝHANET"

Geçtiðimiz aylarda Moskova yönetimine karþý ayaklanan Rus paralý asker grubu Wagner'in lideri Prigojin'i taþýyan uçaðýn düþmesinin dünyada yankýlarý sürüyor. Uçaðýn Rus hava savunma sistemleri tarafýndan vurulduðu iddiasý ortalýkta dolaþýrken akýllara Rus lider Putin'in "Affetmeyeceðim tek þey ihanet." sözü geldi.

Kendisiyle ilgili bir röportajda, "Affetmeyeceðim tek þey ihanet." sözlerini kullanan Putin'in o videosu, Prigojin'in uçaðýnýn düþmesi sonrasý yeniden gündem oldu.

"WAGNER GRUBUNUN RUS YÖNETÝMÝNE ÝSYANI"

Özel güvenlik þirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldýrý düzenlemekle suçlayýp karþýlýk vermekle tehdit etmiþ, Wagner savaþçýlarý Ukrayna'yý terk ederek sýnýrdaki Rostov bölgesine girmiþti.

Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlý isyan" suçlamasýyla ceza davasý açmýþtý. Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, Wagner'in isyanýný "vatana ihanet" olarak nitelendirmiþti. Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açýklamýþ, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artýrmýþtý.

"BELARUS'A GÝDECEÐÝ AÇIKLANMIÞTI"

Yevgeniy Prigojin'in 24 Haziran'da, Belarus Cumhurbaþkaný Aleksandr Lukaþenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiði bildirilmiþti. Prigojin, Rus kaný dökülmesinin sorumluluðunu anladýklarýný ve konvoylarýný geri çevirerek plana göre saha kamplarýna geri döneceklerini açýklamýþtý. Kremlin, Prigojin'e yönelik açýlan ceza davasýnýn kapanacaðýný belirterek, "isyancý liderin" Belarus'a gideceðini bildirmiþti.

"PUTÝN WAGNER GRUBUNA SESLENMÝÞTÝ"

Putin, 26 Haziran'da televizyon kanallarýndan halka sesleniþ konuþmasýnda, "Bugün, Savunma Bakanlýðý veya diðer kolluk kuvvetleriyle bir sözleþme yaparak Rusya'ya hizmet etmeye devam etme veya ailenize ve arkadaþlarýnýza dönme fýrsatýna sahipsiniz. Ýsteyen Belarus'a gidebilir." ifadelerini kullanmýþtý.