Yurtdýþýndaki panelde Türkiye iþaret edildi: Tek bir güç var
ABONE OL

Ýtalya merkezli düþünce kuruluþu Uluslararasý Siyasi Çalýþmalar Enstitüsünün (ISPI), Ýtalya Dýþiþleri Bakanlýðýnýn katkýlarýyla bu yýl Roma'da 10'uncusunu düzenlediði "MED Akdeniz Diyalog Forumu"nda ilk gün panelleri dün akþam tamamlandý.

Waldorf Astoria Oteli'ndeki forumda, "Akdeniz'de Deniz Gücü: Küresel Etkiyi Þekillendirmek" baþlýklý bir panel yapýldý.

Panele, Koramiral Payal'ýn yaný sýra Ýtalya Senatosu Dýþiþleri ve Savunma Komitesi Baþkaný Senatör Stefania Craxi, NATO Askeri Komite Baþkaný olarak atamasý yapýlan Ýtalyan Amiral Giuseppe Cavo Dragone ve Ürdün Üniversitesi Stratejik Araþtýrmalar Merkezi Direktörü Prof. Zaid Eyadat konuþmacý olarak katýldý.

Türkiye'ye karþý deniz yetki alaný oyunu! Koramiral Payal: Kabul edilemez

Oramiral Dragone, "Akdeniz, Husilerden kaynaklanan tehditler de dahil olmak üzere Ýran'ýn vekalet savaþlarý gibi giderek karmaþýklaþan senaryolarla karþý karþýyadýr." dedi.

Dragone, ticari yük gemilerinin Kýzýldeniz'deki saldýrýlar sebebiyle alternatif rota olarak Afrika'yý tercih etmesi sebebiyle Süveyþ Kanalý trafiðinde düþüþ olduðunu bunun da hem Akdeniz bölgesini hem de AB'nin ticaretini etkilediðini söyledi.

Dragone, Akdeniz'de, özellikle ortak tatbikatlarýn, kapasite artýþý, organize suç, insan kaçakçýlýðý ve terörle mücadele alanýndaki Ýtalyan-Türk iþbirliðinin iliþkileri güçlendirdiðini kaydetti.

Senatör Craxi, Akdeniz'in bugünkü sorunlarýný ele almak için kýsa vadeli hükümet eylemlerinin yerine uzun vadeli stratejilere ihtiyaç olduðunu belirtti.

Craxi, "Akdeniz, kritik bir kavþakta. Ya tüm dünya için yeni bir cephe olacak ya da barýþçýl bir þekilde kalmaya devam edecek. Akdeniz'de krizleri idare edebilmek bizim için esastýr." diye konuþtu.

Prof. Eyadat da Akdeniz'in Afrika, Avrupa ve Orta Doðu'yu bir araya getirmesi açýsýndan önem taþýdýðýný, bu nedenle Avrupa Birliði, Çin ve ABD'nin çýkarlarý olduðunu söyledi.

Eyadat, "Deniz gücüyle bölgenin geleceðini þekillendirebilecek bölgesel tek bir güç var, o da Türkiye. Sonra askeri kapasitesini geniþleten Mýsýr ve Afrika'daki önemli deniz gücü olarak Cezayir geliyor. Denizin diðer tarafýnda ise Fransa halen en büyük deniz gücü olarak yer almaya devam ediyor." dedi.