Protestocular, PKK/YPG'nin sözde yerel seçimi için sokaklara döküldü
ABONE OL

Cerablus, Azez, Afrin, Bab ve Tel Abyad'da çok sayýda kiþi, sözde seçimi protesto etmek için sokaklara döküldü.

Protestocular, Arapça "Suriye'yi komþu ülkeleri tehdit etmek için bir karargah veya koridor olarak kabul etmeyiz", "PKK'nýn Suriye'yi parçalama planlarý baþarýlý olmayacak","Ýstibdada karþý direndiðimiz gibi ayrýlýkçý oyunlara karþý direneceðiz", "Bütün bileþenleriyle Suriye halký birdir", "Irkçý bir terör örgütü nasýl seçim düzenleme iddiasýnda bulunuyor?" ve "Kandilciler ne yaparsa yapsýn Suriye özgür ve bütün kalacaktýr" yazýlý pankartlar açtý.

"BÝRLEÞÝK SURÝYE ÝSTÝYORUZ"

Terör örgütü PKK/YPG'nin 2015'te köyünü iþgal etmesinin ardýndan yerinden edilen protestocu Musa el-Sarmudi, AA muhabirine, örgütün planladýðý sözde seçime karþý çýkmak için gösteriye katýldýðýný söyledi.

Seçim planýnýn, Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayýlý kararýna aykýrý olduðunu vurgulayan Sarmudi, "Ayaklandýðýmýzda böyle bir amacýmýz yoktu. Parçalanmaya karþýyýz. Birleþik Suriye istiyoruz." dedi.

Terör örgütünün köyünü iþgal ettiðini anlatan Sarmudi, "10 bin dönüm köyümüzü iþgal ediyorlar. 350 aile ve 4 bin sivil, Tel Abyad, Türkiye ve kurtarýlmýþ bölgelere yerinden edilmiþ durumda. Biz (örgütü) tanýmýyoruz ki seçimlerini tanýyalým." ifadelerini kullandý.

Sarmudi, uluslararasý topluma Suriye'de 2254 sayýlý BMGK kararýnýn uygulamasý çaðrýsýnda bulunarak Suriye Milli Ordusu'ndan (SMO) da harekete geçmesini istedi.

"BU SEÇÝM HÝÇBÝR SURÝYELÝYÝ TEMSÝL ETMÝYOR"

Rakka ilinin Tabka ilçesinden Tel Abyad'a göçmek zorunda kalan Ebu Cafer Sultan, "Terör örgütü halký seçime katýlmamasý durumunda ekmek ve elektrik vermemekle tehdit ediyor. Bu seçim, hiçbir Suriyeliyi temsil etmiyor." diye konuþtu.

Örgüt halkýn erzakýna ve evlerine çöktüðünü belirten Sultan, "Bugün onlar yüzünden petrolü, suyu olmayan küçücük bir bölgede mahsur kaldým. Ailemle yerimden edildim. Kim onlara karþý çýkarsa, tutuklanýp hapishanelerinde ölür. Bunlar katil bir örgüttür." ifadelerini kullandý.

"SEÇÝM SURÝYE'NÝN BÖLÜNMESÝNE NEDEN OLUR"

Azez ilçesindeki protestoculardan Deyrizorlu Leys El-dehil, "Rejim ve örgüt sebebiyle vatanýmýzdan ve evimizden uzaktayýz. Örgütün yaptýðý anlamsýz seçim, Suriye'nin bölünmesine neden olur. Suriye'nin bölünmesini istemiyoruz." dedi.

"Suriye halký Arap, Türkmen, Kürt olarak tektir." diyen Mareli Mustafa Ýsmail, Suriye'nin geleceðine yalnýzca Suriyelilerin karar verebileceðini söyledi.

Suriye'nin bölünmesini engellemek amacýyla Bab ilçesindeki protestolara katýldýðýný belirten Ebu Ýz, þu görüþleri dile getirdi:

"Bir milyon insanýn ölümüne sebep olan rejimin deðiþmesinden sonra demokratik bir sistem oluþturmak istiyoruz. Zaten 10 kiþisiniz, neyin devletini kurmaya çalýþýyorsunuz? Suriye 30 milyonundur. Buna siz karar veremezsiniz."