Putin, 24 yýl aradan sonra Kuzey Kore'de
ABONE OL

Kuzey Kore haber ajansý KCNA'nýn haberine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rus lider Putin ve heyetini Pyonyang Ululararasý Havalimaný'nda karþýladý.

Ýki liderin el sýkýþýp kucaklaþmasýnýn ardýndan Kim, Putin'in aracýna binerek, konaklayacaðý Kumsusan Devlet Konuk Evi'ne kadar eþlik etti.

KCNA'nýn haberinde ziyaretin, Kuzey Kore ile Rusya Federasyonu arasýndaki dostane iliþkilerin, "uluslararasý barýþ, adalet ve güvenliðin stratejik kalesi", "yeni çok kutuplu dünya düzeninin motoru" haline geldiði kritik bir döneme denk geldiði deðerlendirmesi yapýldý.

RUSYA DEVLET BAÞKANI PUTÝN ÝLE KUZEY KORE LÝDERÝ KÝM, PYONGYANG'DA GÖRÜÞTÜ

Kremlin Sarayý'ndan yapýlan açýklamaya göre, Kuzey Kore'yi ziyaret eden Putin ile Kim'in görüþmesi baþkentte düzenlenen törenle baþladý. Görüþme, iki ülkenin bakan ve yetkililerinin katýlýmýyla geniþletilmiþ formatta devam etti.

Görüþmenin basýna açýk kýsmýnda konuþan Putin, Rusya ile Kuzey Kore arasýndaki iliþkilere deðinerek, "Rusya ve Kuzey Kore, yýllardýr saðlam dostluk ve iyi komþuluk iliþkileri ile birbirine baðlý. Ülkelerimiz arasýndaki etkileþim eþitlik ve birbirimizin çýkarlarýna karþýlýklý saygý ilkelerine dayanýyor." dedi.

Putin, "Ukrayna meselesi dahil olmak üzere Rus politikasýna yönelik tutarlý ve deðiþmez desteðinize deðer veriyoruz. Burada, ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya yýllardýr dayatmaya çalýþtýðý hegemonik ve yayýlmacýlýk politikasýna karþý mücadelemizi kastediyorum." diye konuþtu.

Ýki ülke arasýndaki iliþkileri geniþletecek bir belge hazýrlandýðýný aktaran Putin, Kim ile görüþmenin verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Putin, Kuzey Kore lideri Kim'i Moskova'ya davet etti.

- "RUSYA ÝLE STRATEJÝK BAÐIMIZI DAHA DA GÜÇLENDÝRMEYÝ HEDEFLÝYORUZ"

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un da Putin ile görüþmesinin önemine iþaret ederek, "Ülkelerimiz arasýndaki iliþkiler, en yüksek geliþim dönemine girdi ve stratejik öneme sahip. Ülkelerimiz arasýndaki iliþkiler, geçen yüzyýlda Kore-Sovyet iliþkileri dönemiyle bile kýyaslanamayacak kadar yüksek refah dönemine girdi." bilgisini paylaþtý.

Rusya'nýn dýþ politikasýna destek verdiklerini dile getiren Kim, "Kuzey Kore hükümeti, güçlü Rusya Federasyonu'nun dünyada stratejik istikrar ve dengenin korunmasýndaki önemli misyonunu ve rolünü takdirle karþýlýyor, Rus hükümeti, ordusu ve halkýný, ülkenin egemenliðinin, güvenlik çýkarlarýnýn ve toprak bütünlüðünün korunmasý amacýyla Ukrayna'da özel askeri operasyonu uygulamasýnda destekliyoruz." ifadesini kullandý.

Dünyadaki durumun deðiþken olduðunu ve gittikçe zorlaþtýðýný belirten Kim, "Bu durumda Rusya ile Rusya yönetimi ile stratejik baðýmýzý daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Ayrýca Rusya'nýn siyasetini tümüyle koþulsuz destekleyeceðiz." sözlerini sarf etti.

ÇOK KUTUPLU DÜNYAYI BÝRLÝKTE SAVUNMA VURGUSU

Ukrayna'daki savaþ nedeniyle ABD ve Avrupa'nýn yaptýrým baskýsý altýndaki Rusya'nýn Kuzey Kore ile askeri alandaki iþbirliðini artýrmaya yöneldiði gözleniyor.

Putin, Kuzey Kore'ye varýþýndan önce Rus basýnýna yaptýðý açýklamada, Pyongyang'ýn Rusya'nýn Ukrayna'daki askeri operasyonlarýna desteðini takdir ettiklerini belirtti.

Kuzey Kore ve Rusya'nýn birbirlerinin çýkarlarýný gözeterek Batý'nýn, adil çok kutuplu dünyanýn kurulmasýný engellemeye yönelik hýrslarýna kararlýlýkla karþý koyduðunu vurgulayan Putin, iki ülkenin Batý'nýn kontrolünde olmayan ticaret ve ödeme sistemleri geliþtireceðini, ülkelere yasa dýþý tek taraflý yaptýrýmlar uygulanmasýna karþý çýkacaklarýný ifade etti.

- KUZEY KORE'DEN RUSYA'YA ASKERÝ DESTEK ÝDDÝASI

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin Rusya'da Ukrayna'daki savaþta kullanýlmak üzere top, füze ve diðer askeri donaným saðladýðýný, bunun karþýlýðýnda Moskova'dan kilit bazý yardýmlar ve askeri teknoloji transferi saðladýðýný iddia ediyor.

Moskova yönetimi ise Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarýný ihlal edecek bu türden silah ve teknoloji transferlerinin yapýldýðýný kabul etmiyor.

Rusya, martta BM'nin Kuzey Kore'nin nükleer programýnýn denetlenmesine yönelik bir önerisini Güvenlik Konseyinde reddetmiþti.

- ABD VE GÜNEY KORE'DEN ZÝYARETE TEPKÝ

ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken, dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüþmesinin ardýndan yaptýðý açýklamada, Putin'in Kuzey Kore ziyaretinin, "Rusya'nýn, Ukrayna'daki savaþýný sürdürmek üzere ihtiyacý olaný alabilmek için nasýl çaresizce diðer ülkelerle iliþkisini geliþtirme ve güçlendirme arayýþýnda olduðunu gözler önüne serdiði" yorumunu yaptý.

Blinken, "Kuzey Kore, Rusya'ya Ukrayna'da kullanmak üzere ciddi mühimmat ve silahlar saðlýyor." ifadesini kullandý.

Stoltenberg de Rusya'nýn Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarýna olasý desteðinden endiþe duyduklarýný kaydetti.

Öte yandan Güney Kore Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Lim Soosuk ise Rusya ile Kuzey Kore arasýndaki iþbirliðinin BM Güvenlik Konseyi kararlarýný ihlal edecek ve bölgede barýþa ve istikrara zarar verecek yönde geliþmemesi gerektiði konusunda Moskova yönetimini uyardýklarýný bildirdi.