Putin, 24 yýl sonra gerçekleþtireceði ilk ziyaret öncesinde Kuzey Kore basýnýna yazdý
ABONE OL

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, Kuzey Kore'ye gerçekleþtireceði resmi ziyaret öncesinde Kore Ýþçi Partisi'nin (WPK) resmi yayýn organý olan Rodong Sinmun Gazetesi'nde bir makale yayýnlayarak ikili iliþkilere iliþkin görüþlerini dile getirdi. Rusya ve Kuzey Kore dostluðunun uzun bir geçmiþe dayandýðýný vurgulayan Putin, "Benim 2000 yýlýnda Pyongyang'a yaptýðým ziyaret ve Kuzey Kore Ulusal Savunma Komisyonu Baþkaný Kim Jong Ýl'in ertesi yýl Rusya'ya yaptýðý ziyaret, iki ülke arasýndaki iliþkilerde yeni ve önemli bir dönüm noktasý teþkil etmiþtir" diyen Putin, "Kuzey Kore'nin þimdiki lideri Kim Jong-Un , kendisinden önceki liderler, seçkin devlet adamlarý ve Rus halkýnýn dostlarý olan Kim Il Sung ve Kim Jong Il tarafýndan ortaya konan çizgiye güvenle baðlý kalmaktadýr. Geçen yýl Eylül ayýnda Rusya'nýn Vostochny Uzay Üssü'nde yaptýðýmýz görüþmede buna bir kez daha ikna oldum" ifadelerini kullandý.

PYONGYANG'IN MOSKOVA'YA YÖNELÝK DESTEÐÝNE ÖVGÜ

Rusya ve Kuzey Kore'nin çok yönlü ortaklýðý daha önce olduðu gibi þimdi de aktif bir þekilde geliþtirdiðine dikkat çeken Putin, "Kuzey Kore'nin Rusya'nýn Ukrayna'da yürüttüðü özel askeri operasyonlarý kararlýlýkla desteklemesini, önemli uluslararasý meselelerde bizimle dayanýþma içinde olduðunu ifade etmesini ve BM'de ortak çizgiyi ve duruþu sürdürmesini takdirle karþýlýyoruz" dedi. Destekçileri olan Pyongyang'ýn "Batý grubunun" çok kutuplu bir dünya düzeninin kurulmasýný engelleme hýrsýna kararlýlýkla karþý çýktýðýný belirten Putin, ABD ve destekçilerinin amaçlarýnýn Rusya'yý "stratejik yenilgiye" uðratmak olduðunu ifade etti.

"EÞÝT DÝYALOÐA HAZIRIZ"

Rusya'nýn geçmiþ ve gelecekle ilgili en karmaþýk meselelerde dahi "eþit diyalog kurmaya" hazýr olduðunun altýný çizen Putin, "Kýsa bir süre önce Moskova'da Rus diplomatlarla yaptýðým görüþmede de bunu tekrar dile getirdim" ifadelerini kullandý. "Düþmanlarýmýz Kiev'deki neo-Nazi yönetimine para, silah ve istihbarat saðlamaya devam ediyor. Batý'nýn sunduðu modern silah ve teknik ekipmanlarýn Rusya topraklarýna saldýrmak için kullanýlmasýna izin veriyor ve onlarý cesaretlendiriyor" diyen Putin, "Ancak umutsuzca çaba sarf etmelerine raðmen, Rusya'yý baský altýna alma ve izole etme giriþimleri hüsrana uðradý" görüþlerine yer verdi.

KUZEY KORE'YE DESTEK SÖZÜ

Putin, Kuzey Kore'nin ABD'nin on yýllardýr süren ekonomik baský, provokasyon, þantaj ve askeri tehditlerine raðmen kendi çýkarlarýný etkili bir þekilde savunuyor olmasýndan memnuniyet duyduklarýnýn altýný çizdi. "Rusya, Kuzey Kore'yi ve onun kahraman halkýný kurnaz, tehlikeli ve saldýrgan düþmana karþý yürüttüðü baðýmsýzlýk, özgürlük ve kalkýnma mücadelesinde dün desteklediði gibi bundan sonra da her zaman destekleyecektir" ifadelerini kullanan Putin, "Ortak çabalarýmýzla ikili iþbirliðini daha üst bir seviyeye taþýyacaðýmýza ve bunun da iþbirliðinin geliþtirilmesine, egemenliðimizin güçlendirilmesine, ekonomik ve ticari iliþkilerin derinleþtirilmesine, insani yardým alanýndaki baðlarýn geliþtirilmesine ve iki ülke vatandaþlarýnýn refahýnýn arttýrýlmasýna katkýda bulunacaðýna inancýmýz tamdýr" dedi.

Uluslararasý iliþkilerin daha demokratik ve istikrarlý hale getirilmesi için yakýn iþ birliðine hazýr olduklarýný vurgulayan Putin, "Batý tarafýndan kontrol edilmeyen alternatif ticaret ve karþýlýklý anlaþma mekanizmalarý geliþtireceðiz. Gayri meþru tek taraflý kýsýtlamalara hep birlikte direneceðiz. Ayný zamanda Avrasya'da eþit ve bölünmez bir güvenlik mimarisi inþa edeceðiz" ifadelerini kullandý.

24 YIL SONRA KUZEY KORE'YÝ ZÝYARET EDECEK

Kuzey Kore'yi 24 yýl aradan sonra ilk kez ziyaret edecek olan Putin'in 2 gün sürecek temaslarý kapsamýnda ülke lideri Kim Jong-Un ile bir araya gelmesi bekleniyor. Ýkilinin, savunma baþta olmak üzere birçok alanda iþbirliðini güçlendirmeye dönük kararlar alabileceði belirtiliyor.