Putin Astana'da konuþtu: ABD'nin, Filistin düðümünü tek baþýna kesme giriþimleri ters  tepti
ABONE OL

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, Rusya'nýn Ukrayna ile ilgili ateþkes teklifinin kabul edilmesinin, çatýþmalarýn durdurulmasýný ve müzakerelerin baþlatýlmasýný saðlayacaðýný söyledi.

Putin, Kazakistan'ýn baþkenti Astana'da Þanghay Ýþbirliði Örgütü (ÞÝÖ) 24. Devlet Baþkanlarý Zirvesi'nde konuþma yaptý.

Konuþmasýnda ÞÝÖ üye ülkeleri arasýndaki ortaklýk etkileþiminin önemine iþaret eden Putin, Rusya'nýn ÞÝÖ ülkeleriyle ticaret hacminin dörtte bir arttýðýný söyledi.

Putin, "Ülkelerimiz, ödemelerde ulusal para birimlerinin kullaným payýný artýrýyor. Bu yýlýn ilk dört ayýnda Rusya'nýn örgüt üyeleriyle ticaret alanýnda ulusal para biriminde yaptýðý iþlemlerin payý yüzde 92 arttý." dedi.

Zirvede hazýrlanan belgelerin ÞÝÖ'nün rolü ve etkisini artýracaðýný belirten Putin, ÞÝÖ ülkelerinde güvenliðin korunmasý gerektiðini kaydederek, "Bugün alýnan kararlar da ÞÝÖ Bölgesel Terörle Mücadele Yapýsý'nýn, her türlü güvenlik tehdidine önlem alabilecek evrensel bir merkeze dönüþtürülmesini, Duþanbe'de uyuþturucu kaçakçýlýðýyla mücadele merkezinin kurulmasýný amaçlýyor." deðerlendirmesinde bulundu.

- "UKRAYNA KRÝZÝ, ABD'NÝN ACIMASIZ POLÝTÝKASI SONUCU ORTAYA ÇIKTI"

Ukrayna krizine deðinen Putin, þu ifadeleri kullandý:

"Rusya, Ukrayna'daki kriz durumun siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesinden yana. Bu kriz, ABD baþta olmak üzere müttefiklerinin acýmasýz politikasý sonucu ortaya çýktý. Durumun çözümüne dair defalarca çözüm teklif ettik. Haziran ortasýnda bu meselenin çözümüne dair bir seçenek teklif ettik. Bunu Ukrayna ve Batýlý sponsorlarýn kabul etmeye hazýr olmasý, çatýþmalarýn derhal durdurulmasýna, insan hayatýnýn korunmasýna, müzakerelerin baþlatýlmasýna imkan saðlayacak."

Putin, ÞÝÖ ülkelerinin Ukrayna meselesinin çözümüne yönelik önerileri dikkate almaya hazýr olduðunu dile getirdi.

- "ABD'NÝN, FÝLÝSTÝN DÜÐÜMÜNÜ TEK BAÞINA KESME GÝRÝÞÝMLERÝ TERS ETKÝ YARATTI"

Gazze Þeridi'ndeki duruma da deðinen Putin, "Tarih, ABD'nin Filistin düðümünü tek baþýna kesme giriþimlerinin ve iki baðýmsýz, egemen devlet Ýsrail ve Filistin'in barýþçýl þekilde varlýðýný sürdürmesini öngören Birleþmiþ Milletler (BM) kararlarýnýn uygulanmamasýnýn ters etki yarattýðýný gösterdi." dedi.

Putin, Afganistan-ÞÝÖ Temas Grubu'nun yeniden çalýþtýrýlmasý yönündeki fikrini desteklediklerini ve bunun, Afganistan'daki durumun çözümüne katkýda bulunacaðýný söyledi.

  • Putin
  • Astana Zirvesi
  • Ukrayna Krizi