Putin barýþ için þartlarýný açýkladý! 3 bölgeye özellikle dikkat çekti
ABONE OL

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ve Macaristan Baþbakaný Viktor Orban, Kremlin'de yaklaþýk 2,5 saat süren görüþmenin ardýndan ortak basýn toplantýsý düzenledi. Orban ile Ukrayna'daki durum dahil uluslararasý ve bölgesel konularda önemli görüþmeler gerçekleþtirdiklerini vurgulayan Putin, "Orban, Kiev'de kýsa süre önce gerçekleþtirdiði görüþmelerden bahsetti ve bir dizi teklif sundu. Ayrýca Rusya ile müzakerelere baþlanmasý için ateþkes çaðrýsýnda bulundu" dedi.

Rusya'nýn her zaman çatýþmanýn diplomatik yollarla çözülmesini desteklediðini vurgulayan Putin, "Fakat karþý taraftan devamlý bir þekilde çatýþmayý bu þekilde çözmek istemediklerini duyuyoruz. Çatýþmanýn sponsorlarý ise Rusya'ya karþý savaþta Ukrayna halkýný kurban olarak kullanmaya çalýþýyor. Baþbakan Orban'dan duyduðumuza göre, Kiev halen savaþa son vermeye hazýr deðil" diye konuþtu.

UKRAYNA'YA DONBAS, ZAPORÝJYA VE HERSON ÞARTI

Kiev yönetiminin ülkedeki savaþ durumuna son vermek istemediðini zira bu durumun seçimlere gidilmesi manasýna geleceðini vurgulayan Putin, Ukrayna'nýn aktüel liderlerinin muhtemel seçimlerde kazanma ihtimalinin sýfýra yakýn olduðunu ileri sürdü. Rusya'nýn savaþa son vermek için þartlarýný açýkladýðýný vurgulayan Putin, "Kiev rejiminin kayýplarýný telafi etmek, yeniden gruplaþmak ve silahlanmak için kullanacaðý bir ateþkes veya bir tür duraklama olmamalý. Rusya, çatýþmanýn tam ve kesin bir þekilde sona ermesinden yanadýr" dedi. Putin, barýþ için Ukrayna'nýn diðer þartlarýn yaný sýra özellikle Donbas, Zaporijya ve Herson bölgelerinden tüm güçlerini çekmesi gerektiðini söyledi.

ORBAN, BARIÞ ÝÇÝN MÜCADELE SÖZÜ VERDÝ

Macaristan Baþbakaný Orban ise konuþmasýnda Macaristan'ýn AB Dönem Baþkanlýðý çerçevesindeki en önemli görevinin barýþ için mücadele etmek olduðunu söyledi. Avrupa'nýn ihtiyaç duyduðu þeyin barýþ olduðunu ve barýþa giden en kýsa yolun bulunmasý gerektiðini vurgulayan Macar lider, "Rusya Devlet Baþkaný'nýn üç önemli konudaki düþüncelerini duymak istedim. Bunlar, barýþ giriþimleri hakkýndaki düþünceleri, ateþkes ve barýþ müzakereleri hakkýnda ne düþündüðü ile bunlarýn hangi sýrayla gerçekleþmesi gerektiði ve ayrýca savaþ sonrasý Avrupa'yý nasýl gördüðüdür" ifadelerini kullandý.

Moskova ve Kiev'in çatýþmaya iliþkin pozisyonlarýnýn birbirinden uzak olduðunu vurgulayan Orban, savaþý sona erdirmek için önemli çaba gerektiðini söyledi.