Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, canlý yayýnda Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'yý ilhak ettiðini açýkladý. Putin'e tepkiler peþ peþe gelirken Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenski, NATO'ya katýlým ile ilgili hýzlandýrýlmýþ baþvuru belgesini imzaladý. Yaþananlarýn ardýndan çok sayýda ülke ilhaka tepki gösterirken ABD ve NATO'dan dikkat çeken açýklamalar geldi. Öte yandan ABD basýnýnda "Zelenski, þimdiye kadarki en kötü fikre sahip" baþlýklý bir haber yer aldý. Haberde, "NATO buna uysaydý, daha önce hiç görmediðimiz bir savaþ baþlayacaktý." denildi.
Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin 4 bölgenin ilhakýna iliþkin yaptýðý açýklamada, "Tüm zorluklara karþý Rusya'ya baðlýklarýný korudular bunu hiç kimse yok edemez. Ne Ukrayna ne Batý bizim birliðimizi ortak geleceðimizi elimizden alamaz" sözlerini kullanmýþtý.
Söz konusu bölgelerdeki halkýn gerçek ve umutlu yüzlerini görebildiðini söyleyen Putin, "Batý'ya baktýðýmda, onlarýn kendi isteklerini kabul ettirmeye çalýþtýklarýný görüyorum. Rusya'nýn umutsuzluða kapýlacaðýný düþündüler. Ama Rusya yeniden doðdu" dedi.
Batý'nýn dünyada yaptýðý katliamlardan bahseden Putin, "Ýnsanlarý hayvanlar gibi katlettiler. Bu kabul edilemez. 20. yüzyýlda koloni karþýtý bir anlayýþý benimseyen de yine bizim ülkemiz. Biz kendi halkýmýzýn yok olmasýna izin vermeyeceðiz. Ahlaki deðerlerimiz bunlara izin vermez. Rusya kültürü buna izin vermeyecektir.
Putin'in bu açýklamalarýna tepki yaðdý.
Türkiye'den yapýlan açýklamada, "Türkiye, 2014 yýlýnda yapýlan gayrý meþru bir referandumla Kýrým'ýn Rusya tarafýndan ilhakýný tanýmamýþ, Ukrayna'nýn toprak bütünlüðüne, baðýmsýzlýðýna ve egemenliðine verdiði güçlü desteði her vesileyle vurgulamýþtýr. 2014 yýlýnda benimsediðimiz bu tutum doðrultusunda, Rusya'nýn, Ukrayna'nýn Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini ilhak kararýný reddediyoruz.
Uluslararasý hukukun yerleþmiþ ilkelerinin aðýr bir ihlali olan bu kararýn tarafýmýzca kabul edilmesi mümkün deðildirG iderek daha vahim boyutlar alan savaþýn müzakereler yoluyla ulaþýlacak adil bir barýþ temelinde çözüme kavuþturulmasýna olan desteðimizi yineliyoruz." ifadelerine yer verildi.
Ýngiltere ve ABD'den Rusya'ya yeni yaptýrýmlar gelirken; Ýtalya Moldova, Japonya, Ýsrail, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Kanada gibi çok sayýda ülkeden de kýnama açýklamalarý geldi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nýn Ukrayna'da ilhak ettiði topraklarý Rusya'nýn parçasý olarak asla tanýmayacaklarýný duyurdu. Ukrayna'nýn üyelik baþvurusu hakkýnda Stoltenberg, "Ukrayna'nýn kendi yolunu, ne tür bir güvenlik düzenine gireceðini seçme hakký vardýr." dedi.
Ýlhak kararýný "güç deðil, zayýflýk göstergesi" olarak gören Stoltenberg, "Bu, savaþýn planlandýðý gibi gitmediðinin ve Putin'in stratejik hedeflerinde tamamen baþarýsýz olduðunun itirafýdýr." diye konuþtu. Stoltenberg, Ukrayna'nýn üyeliðine sadece 30 NATO üyesinin karar verebileceðini, üyelik için oy birliði gerektiðini kaydetti.
Putin'in resti sonrasý, Zelenski ise, ülkesinin NATO'ya hýzlandýrýlmýþ katýlým baþvurusunu imzalarken Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin görevde olduðu sürece Moskova ile hiçbir müzakerede bulunmayacaklarýný söyledi.
ABD'den Ukrayna'ya þok etkisine neden olacak bir açýklama geldi. ABD Ulusal Güvenlik Danýþmaný Jake Sullivan, Ukrayna'nýn NATO üyelik baþvurusunun baþka bir zaman ele alýnmasý gerektiðini, þu anda en önemli yardýmýn sahada destek olduðunu kaydetti.
Ukrayna'nýn NATO'ya hýzlandýrýlmýþ katýlým baþvurusunu deðerlendiren Sullivan, "ABD uzun yýllardýr NATO'nun açýk kapý politikasýný destekliyor. NATO üyeliðine yönelik kararý, 30 müttefik ve katýlmak isteyen ülke kendi arasýnda alýr. Ukrayna'ya yardýmlarýn en iyi yolunun doðrudan sahaya yardým olduðu görüþündeyiz ve NATO'ya üyelik baþvurusu baþka bir zaman ele alýnmalýdýr." deðerlendirmesinde bulundu.
"DAHA ÖNCE HÝÇ GÖRMEDÝÐÝMÝZ BÝR SAVAÞ BAÞLARDI"
Öte yandan, ABD merkezli Newsweek dergisi, "Zelensky, þimdiye kadarki en kötü fikre sahip" baþlýklý bir haber yayýnladý.
Zelenski'nin NATO'ya katýlma isteði ile ilgili , "NATO buna uysaydý, daha önce hiç görmediðimiz bir savaþ baþlayacaktý: Sonsuz birlikler, tank akýntýlarý, savaþ uçaklarýnýn kapladýðý bir gökyüzü." ifadeleri yer aldý.
Yazýda, "Kesin olarak bir ülkeyi savaþa sokmak, tüm ittifaký savaþa dahil eder. Bu; ABD, Birleþik Krallýk, Fransa, Ýtalya, Almanya ve Karadað da dahil olmak üzere tanklar, bombalar, topçular, HIMARS, insansýz hava araçlarý anlamýna gelir." ifadeleri yer aldý.
ABD Baþkaný Joe Biden, Ukrayna topraklarýndan yaptýðý yeni ilhaklar konusunda Rusya'yý eleþtirerek NATO müttefiklerinin her karýþ topraðýný savunmaya hazýr olduklarýný söyledi.
Beyaz Saray'da basýnýn karþýsýna çýkan Biden, Rusya'nýn Ukrayna'nýn doðusundaki bölgelerde referandum ve ilhak kararlarý hakkýnda deðerlendirmelerde bulundu.
Biden, NATO müttefiklerinin "(Rusya Devlet Baþkaný Vladimir) Putin ve onun pervasýz sözleri ve tehditlerinden yýlmayacaðýný" belirterek, "Bizi korkutmuyor ve korkutamayacak." diye konuþtu.
Putin'in saldýrganlýðýna karþý koyma kararlýlýðýnda birleþen NATO müttefikleriyle yakýn temas halinde olduðuna iþaret eden Biden, "Þunu tekrar söylemek istiyorum; Amerika, NATO müttefiklerimizle birlikte NATO topraklarýnýn her bir karýþýný savunmaya tamamen hazýrdýr. Sayýn Putin, her karýþýnýn ne olduðunu yanlýþ anlamayýn." dedi.
Biden, ABD'nin Ukrayna'nýn savunmasý için, Kongre'den 13 milyar dolar yeni bir yardým dahil askeri teçhizat saðlamaya devam edeceðini bildirdi.
Rusya, Kýrým'dan sonra Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini de referandum ile ilhak ettiðini duyurmuþ, Putin, baþkent Moskova'da bugün düzenlenen törende, Rus yanlýsý sözde yönetimlerin baþkanlarý ile anlaþmalar imzalamýþtý.