Putin: Gazze'de olanlar sivil nüfusun tümden yok edilmesine benziyor
ABONE OL

Putin, St. Petersburg Uluslararasý Ekonomik Forumu (SPIEF) kapsamýnda Lahta Center'da dünyanýn önde gelen haber ajanslarý yöneticilerini kabul etti. Toplantýya Anadolu Ajansý (AA) Genel Müdür Yardýmcýsý ve Genel Yayýn Yönetmeni Yusuf Özhan da katýldý.

Burada konuþan Putin, ABD ve Avrupa'dan bazý ülkelerin, Ukrayna'ya verdikleri silahlarý Rusya topraklarýnda kullanmasýna izin vermesini deðerlendirdi.

Putin, "Burada Ukrayna ordusunun rolü nedir? Hedefleri belirliyorlar. Ancak bu hedeflerin vurulup vurulmayacaðýnýn kararýný onlar vermiyor. Bunu ATACMS'lar için Pentagon, Storm Shadow'lar için de Ýngilizler yapýyor." ifadesini kullandý.

Rusya'nýn söz konusu saldýrýlara "asimetrik" þekilde yanýt vereceðini vurgulayan Putin, "Bunu deðerlendireceðiz. Elbette önce hava savunma sistemimizi geliþtireceðiz. Rusya, Ukrayna'ya silah saðlayan ülkelerin hassas hedeflerini vuracak bölgelere uzun menzilli silah gönderme hakkýna sahiptir." diye konuþtu.

"(GAZZE) CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN'IN SORUNU ÇÖZMEK ÝÇÝN ETKÝN ÇABALAR SARF ETTÝÐÝNÝ BÝLÝYORUZ"

Putin, AA Genel Yayýn Yönetmeni Özhan'ýn, "3 yýl önce de Ekonomi Forumu kapsamýnda size yönelttiðim sorunun devamýný getirmek istiyorum. Gazze'deki Ýsrail saldýrýlarý konusunda, dünya genelinde, ABD'de, Avrupa'da ve birçok yerde milyonlarca kiþinin hükümetlerinden bu soruna çözüm üretmesi için sokaklara döküldüðünü görüyoruz. Rusya bu konuda bir plana sahip mi? Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi bünyesinde bir giriþimde bulunmayý planlýyor mu?" sorusunu yanýtladý.

Devlet Baþkaný Putin, "Þu anda Gazze'de olanlar savaþa benzemiyor, bu sivil nüfusun tümden yok edilmesine benziyor." dedi.

Gazze'de yaþananlar nedeniyle ABD'yi suçlayan Putin, "Bunun ABD'nin politikasýnýn bir sonucu olduðuna inanýyoruz. Çözüm sürecini tekeline aldý. Bu son derece zorlu sorunu çözmeye yönelik toplu giriþimlere yönelik önceden oluþturulmuþ tüm araçlarý bir kenara ittiler." ifadesini kullandý.

Putin, ABD yönetiminin Gazze konusunda "daha az görüþ, daha hýzlý çözüm" þeklinde bir yaklaþým sergilemiþ olabileceðine iþaret ederek, "Ancak uygulamada durumun böyle olmadýðý görüldü. Bazý maddi sadakalarýn yardýmýyla sorunu çözmek de mümkün deðil. Ýþin aslýný, siyasi meseleleri çözmek lazým. Bu, Birleþmiþ Milletler'in bu topraklarda iki devlet kurma kararýnda öngörüldüðü gibi iki devletin yaratýlmasýdýr. Bir Filistin devleti ve bir Yahudi devleti." þeklinde konuþtu.

Söz konusu temel sorunlara deðinmeden, durumu çözüme kavuþturmanýn mümkün olmadýðýný vurgulayan Putin, "Filistin devletini Sovyetler Birliiði döneminden beri uzun zamandýr tanýmýþ durumdayýz. Bu baðlamda yaklaþýmýmýz deðiþmedi." dedi.

Putin, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn sorunun çözümü için önemli bir gayret gösterdiðinin altýný çizerek, þöyle konuþtu:

"Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn bu çok acil ve uzun süredir devam eden sorunu çözmek için etkin çabalar sarf ettiðini biliyoruz. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn bölgedeki, dünyadaki ve Ýslam dünyasýndaki otoritesi de dikkate alýndýðýnda katkýsýnýn fark edilir olmasýný bekliyoruz. Kendi açýmýzdan, Ýsrail ile uzun süredir devam eden iliþkilerimizi de göz önünde bulundurarak, Rusya'nýn bu durumu çözmek için yapabileceði her þeyi yapmaya hazýrýz."

TÜRKÝYE ÝLE GELÝÞEN ENERJÝ VE TÝCARÝ ÝÞBÝRLÝÐÝ

Putin, Türkiye ile Rusya arasýndaki ekonomik iliþkilere de deðinerek, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inþaatýnýn takvim doðrultusunda ilerlediðini vurguladý.

Projede çok sayýda Türk uzmanýn çalýþtýðýný aktaran Putin, Akkuyu NGS'nin Türk ekonomisi ve enerji sektörü için yeni bir alan açtýðýný söyledi.

Putin, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Akkuyu NGS ile stratejik bir karar verdiði görüþünü paylaþarak, "Birçok faydasýnýn yaný sýra hidrokarbon kaynaklara baðýmlýlýðý da azaltýyor. Bu alanda da güvenilir bir çalýþma ortaklýðýmýz var." dedi.

Türkiye'de kurulmasý planlanan doðal gaz merkezinin, baþta Avrupa'ya yönelik olmak üzere gaz ticareti için elektronik bir platform olmasýnýn planlandýðýný belirten Putin, þu ifadeleri kullandý:

"Dikkatinizi çekmek istediðim bir konu var. Türkiye, Ukrayna ile bazý alanlarda iþbirliði yaparken, Ukrayna, Türkiye'ye gaz taþýyan boru hatlarýný vurmaya çalýþýyor. Bu bir þaka veya herhangi bir þekilde abartma deðil. Rus ordusunun elektronik harp sistemleri tarafýndan iki insansýz hava aracý düþürüldü ve Karadeniz sahilindeki gaz pompalama istasyonunun yanýna düþtü. Lütfen dostumuz Cumhurbaþkaný Erdoðan'a bu konu hakkýndaki gerçeklerle ilgili bilgi verin. Karadeniz altýndaki sevkiyat sistemini koruyan gemilere yönelik de sürekli insansýz deniz araçlarýyla saldýrý yapýlýyor."

Putin, Türkiye ile ticari iliþkilerin ve iki ülke ticaret hacminin geliþtiðine iþaret ederek, "Bana öyle geliyor ki Türkiye'de hükümetin ekonomik bloðu son zamanlarda kredi almaya, yatýrým yapmaya, Batýlý finans kuruluþlarýndan hibe almaya aðýrlýk veriyor. Bu muhtemelen kötü bir þey deðil ama eðer Rusya ile ticari ve ekonomik iliþkilerin kýsýtlanmasýyla baðlantýlý olursa, o zaman Türk ekonomisinin kazancýndan çok kaybý olur. Bana göre böyle bir tehdit var." deðerlendirmesinde bulundu.