Putin ile Aliyev bir araya geldi
ABONE OL

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, resmi temaslarda bulunmak için geldiði Azerbaycan'da Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev'le görüþtü.

Aliyev, Putin'i resmi törenle karþýladý. Törende, iki ülkenin milli marþlarý okundu. Törenin ardýndan Putin ve Aliyev, ikili görüþme gerçekleþtirdi.

Görüþmede konuþan Aliyev, Azerbaycan'la Rusya arasýndaki etkileþimin seviyesinden çok memnun olduklarýný söyledi.

Aliyev, 2022'de imzaladýklarý müttefiklik bildirgesinin baþarýyla uygulandýðýný, hem siyasi hem de ekonomik alanda çok olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Rusya ile hem enerji hem de ulaþtýrma alanýnda iþbirliði yaptýklarýný aktaran Aliyev, insani iliþkilere de özel önem verdiklerini kaydetti.

Aliyev, Putin'in ziyaretinin Azerbaycan ile Rusya iliþkileri açýsýndan faydalý olacaðýný ifade etti.

Putin de iki ülke arasýndaki iliþkilerin 2022'de imzalanan müttefiklik bildirgesi temelinde baþarýyla geliþtiðini söyledi.

Aliyev'in nisanda Moskova'ya gerçekleþtirdiði ziyaretin ikili iliþkilerin geliþmesine ivme kazandýrdýðýný dile getiren Putin, ekonomik ve ticari iliþkilerin baþarýyla geliþtiðini vurguladý.

Putin, ülkesinin baþta Ukrayna olmakla birtakým krizlerle karþý karþýya bulunduðunu hatýrlatarak, "Fakat, Rusya'nýn Güney Kafkasya'daki tarihsel varlýðý, son yýllarda burada yaþananlara katýlmamýzý zorunlu kýlýyor. Tabii ki bunu taraflarýn istediði ölçüde yapýyoruz." dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasýndaki barýþ sürecine de deðinen Putin, þunlarý kaydetti:

"Azerbaycan ile Ermenistan arasýnda barýþ anlaþmasýnýn imzalanmasý için bir þeyler yapabilirsek, süreci iki ülke arasýnda sýnýrlarýn belirlenmesine ve lojistik hatlarýn açýlmasýna götürebilirsek bundan çok mutlu olacaðýz. Azerbaycan ziyaretim sonrasýnda Ermenistan Baþbakaný Nikol Paþinyan'la iletiþim kurarak ziyaretimin sonuçlarý hakkýnda bilgilendireceðim. Azerbaycan'ýn bu sürecin tamamlanmasýna ve çözüm elde edilmesine odaklandýðýný çok iyi biliyorum."

Putin, Rusya ile Azerbaycan arasýndaki yýllýk ticaret hacminin 4 milyar dolardan fazla olduðunu söyleyerek bu rakamýn iyi olduðunu fakat iki ülkenin olanaklarýnýn potansiyeline uygun olmadýðýný ifade etti.

Azerbaycan'da 300 okulda Rusça eðitim verildiðini hatýrlatan Putin, bu ülkede Rus diline verilen önemden memnuniyet duyduklarýný sözlerine ekledi.

  • Putin ziyareti
  • Aliyev buluþmasý
  • Azerbaycan temasý