Putin ilk kez açýkladý: Baþkan Erdoðan yeniden teklif sundu
ABONE OL

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, "Rossiya-1" televizyon kanalýna verdiði röportajda, Rusya'nýn savaþ halinde olduðu Ukrayna ile yeniden müzakere baþlatma ihtimalini deðerlendirdi.

Türkiye'nin aracýlýðýyla Ukrayna'nýn isteði üzerine geçenlerde müzakere teklifi aldýklarýný anlatan Putin, ABD'nin New York kentinden geçen ay düzenlenen Birleþmiþ Milletler (BM) 79. Genel Kurulu toplantýsý esnasýnda Milli Ýstihbarat Teþkilatý (MÝT) Baþkaný Ýbrahim Kalýn'ýn Kremlin Dýþ Politika Danýþmaný Yuriy Uþakov'u aradýðýný ve Ukrayna'nýn isteði olan müzakere teklifini ilettiðini aktardý.

Putin, teklifi ayný gün kabul ettiklerini lakin Ukrayna yönetiminin vazgeçtiðini kaydederek, "Ukrayna yönetimi irrasyonel hareket ediyor, attýðý adýmý tahmin etmek zor. Bu durumda herhangi bir plan oluþturmak imkansýz." þeklinde konuþtu.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile Rusya Federasyonu'na baðlý Tataristan Cumhuriyeti'nin baþkenti Kazan'da yapýlan Geniþletilmiþ BRICS+ Liderler Toplantýsý kapsamýnda iki gün önce görüþtüðünü hatýrlatan Putin, "Sayýn Erdoðan, yeniden Karadeniz'de gemiler ve diðer konularla ilgili (Ukrayna tarafý ile) temaslarýn sürdürülmesine iliþkin yeniden teklif sundu." dedi.

Bu teklifin detaylarýný açýklamak istemeyen Putin, "Bunu henüz inceleyemedim. Aslýnda bunlar özel þeyler." ifadelerini kullandý.

Putin, Erdoðan'ýn ilettiði teklifi inceleyeceðini söyleyerek, "Göreceðiz. Müzakerelerden hiçbir zaman vazgeçmedik. Biz her zaman herhangi bir anlaþmada Rusya'nýn çýkarlarýna saygý gösterilmesi gerektiði gerçeðinden hareket ettik. Diðer önemli bir unsur da anlaþmalara uymak. Uzlaþma arayýþýna ve makul uzlaþmaya hazýrýz." diye konuþtu.

Putin, Ukrayna tarafýnýn Türkiye aracýlýðýyla iki kez müzakere teklifi yaptýðýný, Rusya'nýn kabul ettiðini ancak Ukrayna tarafýnýn vazgeçtiðini belirterek, "Sonuçta onlarýn (Ukraynalýlarýn) hazýr olup olmadýðýný, neye hazýr olduðunu anlamamýz lazým. Bu, Türk tarafýndan gelen önerilerin detaylý þekilde incelenmesi için zaman gerektiriyor." dedi.

- "UKRAYNA ÝLE TOPRAK DEÐÝÞÝMÝ OLAMAZ"

Ukrayna konusunun dondurulmasý ihtimalini de deðerlendiren Putin, "Herhangi bir sonuç, Rusya'nýn yararýna olmalý ve savaþ alanýndaki gerçeklere dayanmalý. Burada taviz vermeyeceðimiz þüphesiz. Toprak deðiþimi olamaz." ifadelerini kullandý.

Rusya Devlet Baþkaný Putin, Batý'nýn Ukrayna'daki durumu gerçekçi þekilde deðerlendirmeye baþladýðýný, ancak gerginlik seviyesinin düþmediðini söyledi.

Rus ordusunun cephede tüm yönlerde ilerlediðine kaydeden Putin, Ukrayna Silahlý Kuvvetlerinin, aðustos baþýnda Rus topraðý Kursk bölgesine giren birlikleri üzerinde kontrolünü kaybettiðini ifade etti.

TUSAÞ'a terör saldýrýsý... Baþkan Erdoðan: Teröristlere çok çok aðýr bedeller ödetildi

Türkiye'nin teklifini kabul ettik

Putin'den dünyaya Filistin çaðrýsý: Tarihi adaletsizlik düzeltilsin