Putin kazada ABD'yi suçladý: Rus helikopterleri sorunsuz uçtu
ABONE OL

Kremlin Sarayý'ndan yapýlan açýklamaya göre, Belarus'u ziyaret eden Putin ile Belarus Cumhurbaþkaný Aleksandr Lukaþenko, baþkent Minsk'teki Baðýmsýzlýk Sarayý'nda bir araya geldi.

Ýkili baþlayan görüþme, iki ülkenin bakanlarý, baþbakan yardýmcýlarýnýn da katýlýmýyla geniþletilmiþ formatta devam etti. Görüþmelerde, ikili iliþkiler, Rusya-Belarus Birlik Devleti kapsamýndaki entegrasyon süreci ve güncel uluslararasý meseleler ele alýndý.

Putin ile Lukaþenko, görüþmelerin ardýndan ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Toplantýda konuþan Putin, Belarus ile iliþkilere deðinerek, "Karþýlýklý ticaret hacmi her geçen yýl istikrarlý þekilde artýyor. Ýkili ticaret hacmi geçen yýl yüzde 5'ten fazla artarak rekor seviyeye, 46,5 milyar dolara ulaþtý. Ýki ülke arasýnda gerçekleþen ticari ödemelerin yüzde 90'ýndan fazlasý ulusal parayla yapýlýyor." dedi.

Ülkesinin Belarus ekonomisine 5 milyar dolarýn üzerinde yatýrým yaptýðýný dile getiren Putin, Belarus'ta 2 bin 500'den fazla Rus þirketinin faaliyet gösterdiðini bildirdi.

Ýki ülke arasýnda savunma alanýndaki iþbirliðine deðinen Putin, Belarus topraklarýnda ortak bölgesel birlikler, Rus savunma sistemleri ile taktik nükleer silahýn konuþlandýrýldýðýna, Rusya ile Belarus'un stratejik olmayan nükleer silah kullanýmýna dair tatbikatlar baþlattýðýna dikkati çekti.

Putin, "Rusya'nýn güvenliðine nasýl önem veriyorsak ayný þekilde Belarus'un güvenliðine de önem veriyoruz. Bu da söz konusu alandaki etkileþimimizin temel unsurudur." þeklinde konuþtu.

"UKRAYNA ÝLE MÜZAKERELERE HAZIRIZ"

Rusya ile Ukrayna arasýndaki müzakere konusuna deðinen Putin, müzakerelerden Rusya'nýn hiçbir zaman vazgeçmediðini, Ýngiltere'nin Ukrayna'yý vazgeçirdiðini söyledi.

Putin, müzakere konusunun tekrar gündeme getirildiðine dikkati çekerek, "(Ukraynalýlar) Müzakerelere dönebilirler ancak bunu tek bir ülkenin isteklerine göre deðil, Belarus ve Türkiye'de yapýlan müzakerelerde varýlan temel nitelikteki anlaþmalar ve sahadaki gerçeklerden yola çýkarak yapabilirler. Biz buna hazýrýz." dedi.

Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy'nin görev süresinin sona erdiðine iþaret eden Putin, þunlarý kaydetti:

"Kiminle müzakere ederiz, bu basit bir soru deðil. Elbette mevcut devlet baþkanýnýn meþruiyeti sona erdi ve bunun farkýndayýz. Ýsviçre'de düzenlenecek konferansýn amaçlarýndan biri de Kiev yönetimini destekleyen Batýlý toplumun, görevi sona eren devlet baþkanýnýn meþruiyetini onaylamasýdýr. Ancak göstermelik adýmlarýn yasal belgeler açýsýndan hiçbir önemi yok. Barýþ müzakerelerinin ültimatomlarla deðil, saðduyuyla yeniden baþlatýlmasý gerekiyor. Ancak iþ müzakere noktasýna gelirse elbette yasal olarak baðlayýcý belgelerin imzalanmasý için kiminle anlaþabileceðimizi anlamamýz gerekiyor. Meþru yönetimle iþ yaptýðýmýzdan emin olmalýyýz. Bu soruya, Ukrayna'da öncelikle parlamentonun, Anayasa Mahkemesinin veya diðer bazý hükümet organlarý tarafýndan yanýt verilmesi gerekiyor. Ukrayna Anayasasý'nda ne yazýlý bakmak gerekiyor."

"REÝSÝ'NÝN HEYETÝNDEKÝLER 2 RUS HELÝKOPTERÝNDE UÇTU"

Ýran Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi ve beraberindekilerin hayatýný kaybettiði helikopter kazasýna da deðinen Putin, "Heyette olan diðer þahýslar, 2 Rus üretimi helikopterde uçuyordu. Ayný koþullarda ayný koridorda sorunsuz uçtular." ifadelerini kullandý.

Putin, Rusya ile Ýran arasýndaki iliþkilere deðinerek, þunlarý söyledi:

"Ýran'ýn dýþ siyasetine gelince, bu Ýran'ýn egemen kararýdýr. Ýran, büyük bölgesel güç ve dünya meselelerinde önemli rol oynuyor. Bu trajediden sonra Ýran yönetiminin dýþ politikasýnda herhangi bir deðiþiklikle karþýlaþacaðýmýzý düþünmüyorum. Ýran devletinin temeli oldukça istikrarlý, güçlü ve güvenilir. Ýran halký ve Ýran yönetimiyle iyi iliþkilerimiz var. Elbette Rusya'ya yönelik Ýran politikasýnýn ve önemli uluslararasý konulardaki iþbirliðimizin devam edeceðini umuyorum."

"AMERÝKALILAR ÝRAN'DAKÝ HELÝKOPTER KAZASINDAN SUÇLU"

Belarus Cumhurbaþkaný Lukaþenko da Putin ile görüþmelerinde, güvenlik ve savunmayla ilgili konularý, ekonomi alanýndaki sorunlarý ele aldýklarýný dile getirerek, ikili iliþkilerin tüm alanlarda geliþtiðini belirtti.

Sýnýrlarýndaki durumu dikkatlice takip ettiklerini söyleyen Lukaþenko, "Sýnýrlarýmýzda 90 bin yabancý askerin katýlýmýyla tatbikatlar düzenleniyor. Amerikalýlar, Almanlarýn sýnýrlarýmýzda olmasý ilginç. Bu nedenle güvenliðe önem veriyoruz." dedi.

Lukaþenko, Ýran Cumhurbaþkaný Reisi ve beraberindekilerin hayatýný kaybettiði helikopter kazasýna iliþkin ise þu ifadeleri kullandý:

"Ýran ne olduðunu çözecek. Ancak baþkan olarak deðil, bir þahýs olarak þunu söyleyebilirim. Kazaya ABD'nin aþaðýlýk, iðrenç yaklaþýmý yol açtý. Burada yaptýrýmlarý kastediyorum. Bu alçaklarýn insan taþýyan uçak, helikopter ve diðer ulaþým araçlarýna yaptýrým uygulama hakký yok. Onlar bize karþý da yaptýrým uyguladý. Helikopterin uçuþunu hiçbir þey etkilemediyse onlar (Amerikalýlar) bundan suçlu. Onlar bu helikopterin bakýmýný yasakladý, orasý kesin."