Putin resmen açýkladý! TürkAkým üzerinden Avrupaya Rus gazý sevkiyatý artabilir
ABONE OL

Putin, Rus devlet kanalý Rossiya-24'e yaptýðý açýklamada, Ukrayna ile yýl sonunda sona erecek Rus gazýnýn Avrupa'ya sevkiyatýna iliþkin sözleþme sürecini deðerlendirdi.

Ukrayna'nýn sözleþmeyi uzatmak için Temmuz 2024 öncesinde adým atmasý gerektiðini söyleyen Putin, "Bildiðim kadarýyla Ukrayna tarafýndan bu yönde çalýþmalarýn yapýlmasý için bir gayret sarf edilmedi." diye konuþtu.

"UKRAYNA BUNU YAPMAYACAK"

Rusya'nýn Ukrayna güzergahý dahil Rus gazýný sevk etmeyi reddetmediðini belirten Putin, "Ancak görünüþe göre Ukrayna bunu yapmayacak. Ukraynalý doðal gaz yetkilileri, Rus tarafýyla transit sözleþmesini uzatmayacaklarýný bildirdiler. Bu da bu güzergahý kapattýklarý anlamýna geliyor." dedi.

Putin, Rus gazýný Avrupa'ya sevk etmeye devam edebileceklerine iþaret ederek, "Rus gazýnýn Avrupalý tüketicilere ulaþtýrýlabileceði farklý güzergahlar var ve biz bu sevkiyatý yapmayý reddetmiyoruz." ifadesini kullandý.

SÜRE DOLUYOR

Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rus doðal gazýnýn Ukrayna üzerinden Avrupa'ya akýþýný saðlayan anlaþmalarýn 2024 sonrasý için uzatýlmayacaðýný duyurmuþtu.

Ukrayna yönetiminin 2023 sonu için yayýmladýðý verilere göre, boru hatlarý ile ülke üzerinden Avrupa'ya taþýnan Rus gazý miktarý geçen yýl 2022'ye kýyasla yüzde 28,4 azalarak 14,6 milyar metreküpe geriledi.

Putin, 5 Eylül'de yaptýðý açýklamada, Ukrayna'nýn gaz sözleþmesini uzatmamasý halinde TürkAkým üzerinden sevkiyatýn artabileceðini söylemiþti.

Ukrayna'nýn ulusal doðal gaz þirketi Naftogaz ile Rusya'nýn Gazprom þirketi arasýnda 30 Aralýk 2019'da imzalanan hükümetler arasý anlaþmada, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya 2021-2024 dönemi için senede 40 milyar metreküp doðal gaz transiti öngörülüyor.