''Rusya olmadan çözüm imkansýz'' diyen Putin müzakerelere baþlamak için þartlarýný sýraladý
ABONE OL

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, Ukrayna'nýn birliklerini Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'dan çekmesi ve NATO'ya katýlma isteðinden vazgeçmesi halinde Kiev ile müzakerelere baþlayabileceklerini belirterek, "Tarihteki trajik sayfayý kapatmaya, Rusya'nýn Ukrayna ve Avrupa ile güvene dayalý iyi komþuluk iliþkilerini yeniden adým adým inþa etmeye çaðýrýyoruz." dedi.

Putin, Rusya Dýþiþleri Bakanlýðý yetkilileriyle baþkent Moskova'daki bakanlýk binasýnda toplantý yaptý.

Toplantýya, Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov, Kremlin Dýþ Politika Danýþmaný Yuriy Uþakov ve çok sayýda yetkili katýldý.

Toplantýda konuþan Putin, Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy'nin görev süresinin sona erdiðini belirtti. "Ukrayna'daki iktidarýn 2014'te olduðu gibi meþru olmadýðýný ve gasbedildiðini, Zelenskiy'nin meþruiyetinin hiçbir hileyle saðlanamayacaðýný" kaydeden Putin, "Ukrayna'da yürütme organý deðil, Verhovna Rada (parlamento) meþrudur." ifadesini kullandý.

Ukrayna ile müzakere masasýna oturmaya hazýr olduklarýný dile getiren Putin, Ukrayna ile ateþkes için Rusya'nýn þartlarýný bildirdi. Putin, "Ukrayna askeri birliklerinin Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetleri, Herson ve Zaporijya bölgelerinden çýkarýlmalý. Kiev'in buna hazýr olduðunu ilan etmesi ve birliklerini çekmeye baþlamasý, NATO'ya üye olma planlarýndan vazgeçtiðini resmen bildirmesinin ardýndan hemen çatýþmalarý durdurma ve müzakereleri baþlatma emrini vereceðiz. Bunu hemen yapacaðýz." dedi.

Ukrayna birliklerinin, söz konusu bölgelerden engel konulmadan güvenli þekilde çekilmesini garanti ettiklerini vurgulayan Putin, "Kiev'in, birliklerin çekilme, herhangi bir ittifaka üye olmama, Ukrayna'nýn gelecekteki varlýðýna baðlý olan Rusya ile diyaloðu baþlatma konusundaki kararlarý Batý'nýn emirlerine deðil mevcut gerçeklere ve Ukrayna halkýnýn ulusal çýkarlarýna dayanarak alacaðýný umuyoruz." þeklinde konuþtu.

Putin, konuþmasýna þöyle devam etti:

"Ukrayna'ya bugün tekrar gerçek bir barýþ teklifi yapýyoruz. Eðer Kiev ve Batýlý ülkeler, önceden olduðu gibi bu teklifi kabul etmezse bu, kanýn dökülmesinde onlarýn siyasi ve ahlaki sorumluluðudur. Temas hattýndaki gerçekler Kiev'in yararýna ileride deðiþmeyecek ve müzakerelerin yeniden baþlatýlmasý için þartlar farklý olacak. Batý'nýn istediði gibi geçici ateþkesi saðlamayý ve meseleyi dondurmayý deðil, çatýþmalarý sonlandýrmayý teklif ediyoruz."

"Ukrayna'nýn tarafsýz ve nükleer silahsýz statüye sahip olmasý, asker, silah ve Nazilerden arýndýrýlmasý gerektiðini" ifade eden Putin, söz konusu pusular konusunda 2022'de Ýstanbul'da yapýlan müzakerelerde mutabýk kalýndýðýna dikkati çekti.

Bununla birlikte Batýlý ülkelerin Rusya'ya yönelik uyguladýðý yaptýrýmlarýn kaldýrýlmasý gerektiðini bildiren Putin, "Rusya, Ukrayna'daki savaþý gerçekten sona erdirecek bir teklif yapýyor. Tarihteki trajik sayfayý kapatmaya, Rusya'nýn Ukrayna ve Avrupa ile güvene dayalý iyi komþuluk iliþkilerini yeniden adým adým inþa etmeye çaðýrýyoruz." ifadelerini kullandý.

Putin, belirtilen husularýn temel nitelikteki uluslararasý anlaþmalarda yer almasý gerektiðini dile getirdi.

Ýsviçre'de 15-16 Haziran'da düzenlenecek Ukrayna Barýþ Zirvesi'ne de deðinen Putin, "Ýsviçre'deki konferansa davet edilmedik. Rusya olmadan, bizimle açýk ve sorumlu bir diyalog kurmadan, Ukrayna ve Avrupa güvenliði konusunda çözüm bulunmasý imkansýz." dedi.

- "ABD, SÝLAH KONTROL SÝSTEMÝNÝ YIKTI"

ABD'nin dünyadaki stratejik istikrarý baltaladýðýna dikkati çeken Putin, "Washington, NATO ile birlikte Avrupa alanýnda yýllarca inþa edilen güven artýrýcý önlemleri ve silah kontrol sistemini yýktý. Batýlý ülkelerin bencilliði ve kibri mevcut tehlikeli duruma yol açtý. Geri dönüþü olmayan noktaya kabul edilemeyecek kadar yaklaþtýk." diye konuþtu.

Baþkan Putin, Batý'nýn Ukrayna krizini kýþkýrttýðýný ve hazýrladýðýný, bu krizin sürmesi için elinden geleni yaptýðýný kaydetti.

- "AVRASYA'DA YENÝ ORTAK GÜVENLÝK SÝSTEMÝYLE ÝLGÝLÝ ÝSTÝÞARELERÝ BAÞLATMA ZAMANI GELDÝ"

Avsrasya'daki güvenlikle ilgili duruma deðinen Putin, þu ifadelere yer verdi:

"Avrasya'da ortak güvenliðin ikili ve çok taraflý garantilerine iliþkin yeni bir sistem konusunda istiþareleri baþlatma zamaný geldiðini düþünüyorum. Bununla birlikte Avrasya bölgesindeki dýþ güçlerin askeri varlýðýnýn kademeli þekilde azaltýlmasýna yönelik çalýþmalarýn yapýlmasý gerekiyor."

Baðýmsýz Devletler Topluluðu (BDT) ülkelerinin çok kutuplu dünya düzeninde uluslararasý iliþkileri ile ilgili ortak belge üzerinde anlaþtýðýna iþaret eden Putin, gelecekteki güvenlik mimarisinin oluþum sürecinde yer almak NATO ülkeleri dahil tüm Avrupa ülkelerinin yer alabileceðini anlattý.

- "RUS VARLIKLARININ DONDURULMASI CEZASIZ KALMAYACAK"

Putin, dünyanýn daha önce hiç olmadýðý kadar hýzlý þekilde deðiþtiðini belirterek, "Gittikçe daha fazla devlet egemenliðini, kendi kendine yeterliliðini, ulusal ve kültürel kimliðini güçlendirmeye çalýþýyor." þeklinde konuþtu.

Dünya ülkelerindeki çoðunluðun çok kutupluluðu desteklediðini ifade eden Putin, "Bunu, BRICS gibi güvene dayalý diyalog kültürüne, katýlýmcýlarýn eþitliðine ve birbirlerine saygýya dayanan evrensel bir birliðin çalýþmalarýna artan ilgide de görüyoruz." dedi.

BRICS'in önemli potansiyele sahip olduðunun altýný çizen Putin, "eninde sonunda çok kutuplu dünya düzeninin temel düzenleyici kurumlarýndan biri haline gelecek." deðerlendirmesini paylaþtý.

Putin, Batý'nýn rezerv paralarý üzerine kurulan mali sisteme yönelik güvensizliðin arttýðýna iþaret ederek, "Yakýn zamana kadar sermayeyi korumak için güvenilir bir yer olarak kabul edilen Batýlý devletlerin yaný sýra bazý Avrupa bankalarýnýn menkul kýymetlerinden ve borç yükümlülüklerinden fon çýkýþý yaþanýyor." ifadelerini kullandý.

Batýlý ülkelerin Rusya'ya ait yabancý varlýklarý dondurduðunu anýmsatan Putin, "Nihayetinde bunlara el koymak için kýsmen yasal dayanak oluþturmanýn yollarýný düþünüyorlar. Ancak tüm yaygaraya raðmen bu hýrsýzlýktýr ve cezasýz kalmayacaktýr." dedi.

Avrupa için asýl tehdidin Rusya olmadýðýný savunan Putin, "Avrupalýlara yönelik asýl tehdit, askeri, siyasi, teknolojik, ideolojik ve bilgi alanlarýnda ABD'ye giderek artan, neredeyse tümden baðýmlýlýktýr." deðerlendirmesinde bulundu.