Rusya Devlet Baþkaný Putin, Savunma Bakaný Þoygu'yu görevden aldý
ABONE OL

Rusya Parlamentosunun üst kanadý Federasyon Konseyinden yapýlan açýklamaya göre, Putin, yetkisinde olan bakanlarýn atamalarý için belirlediði isimleri parlamentoya önerdi.

Dýþiþleri Bakanlýðýna halihazýrda görevini yürüten Sergey Lavrov'u öneren Putin, Savunma Bakanlýðý görevine eski Baþbakan Birinci Yardýmcýsý Andrey Belousov'un ismini verdi.

Ýçiþleri Bakaný Vladimir Kolokoltsev, Acil Durumlar Bakaný Aleksandr Kurenkov, Adalet Bakaný Konstantin Çuyçenko yerlerini korudu.

Putin, güvenlik ve istihbarat birimleri ile ilgili olarak da atama önerileri yaptý. Buna göre görevlerini sürdüren Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, Rusya Dýþ Ýstihbarat Servisi (SVR) Baþkaný Sergey Narýþkin, Rusya Federal Koruma Servisi (FSO) Direktörü Dmitriy Koçnev ve Rusya Ulusal Muhafýzlarý Direktörü Viktor Zolotov'un görevini sürdürmeleri için isimleri parlamentoya sunuldu.

Putin imzaladýðý kararname ile, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruþev'i görevden alýrken, yerine eski Savunma Bakaný Sergey Þoygu'yu atadý.

- ÞOYGU, SURÝYE VE UKRAYNA'DAKÝ OPERASYONLARI YÖNETMÝÞTÝ

Sergey Þoygu, Rusya Federasyonu'nu baðlý Tuva Cumhuriyeti'nde doðdu. 1994'te Rusya'da Acil Durumlar Bakanlýðýnýn kurulmasýnda önemli rol oynayan Þoygu, 2012'ye kadar bu kurumun baþýnda yer aldý.

Putin tarafýndan 2012'de Rusya Savunma Bakaný olarak atanan Þoygu, Rus ordusunun 2015'te terör örgütü DEAÞ ile mücadele gerekçesiyle Suriye'ye müdahalesini saðladý ve Suriye'deki tüm operasyonlarý yönetti.

Rusya-Ukrayna Savaþý'nýn 24 Þubat 2022'de baþlamasýyla çatýþmalarda Rusya Silahlý Kuvvetlerini bizzat yöneten Þoygu, cephe hattýndaki durum ile ilgili olarak, Rus yönetimine karþý ayaklanan ve daha sonra içinde bulunduðu uçaðýn düþmesiyle ölen paralý savaþçý grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin tarafýndan sert bir þekilde eleþtirilmiþti.

Rusya'da daha önce Ekonomik Kalkýnma Bakanlýðý ve Kremlin Ekonomi Danýþmanlýðý görevlerini yürüten Andrey Belousov ise 2020'den bu yana Baþbakan Birinci Yardýmcýsý olarak ekonomi ve uluslararasý ticaret gibi konulardaki geliþmelerden sorumluydu.

- RUSYA GENELKURMAY BAÞKANI GERASÝMOV GÖREVÝNE DEVAM EDECEK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, sunulan atama tekliflerini baþkent Moskova'da gazetecilere deðerlendirerek, Rusya Savunma Bakanlýðý bütçesindeki artýþa dikkati çekti.

Bakanlýk bütçesinin yakýn zamana kadar Gayri Safi Yurt Ýçi Hasýlanýn (GSYH) yüzde 3'ünü oluþturduðunu belirten Peskov, son zamanlarda bu oranýn yüzde 6,7'ye çýktýðýný söyledi.

Bu durumun 1980'li yýllarý anýmsattýðýný ifade eden Peskov, "Jeopolitik koþullar nedeniyle, savunma ve güvenlik birimlerince yapýlan harcamalarýn ekonomideki payýnýn yüzde 7,4 olduðu 1980'lerin ortasýndaki duruma yavaþ yavaþ yaklaþýyoruz. Bu kritik deðil ama son derece önemli bir durum." dedi.

- "PUTÝN, SAVUNMA BAKANLIÐININ SÝVÝL BÝR KÝÞÝ TARAFINDAN YÖNETÝLMESÝNE KARAR VERDÝ"

Peskov, savaþ sahasýnda inovasyona ve geliþmeleri hýzlý uygulamaya daha açýk olanlarýn kazandýðýný belirterek, "Bu nedenle, mevcut aþamada Putin, Savunma Bakanlýðýnýn sivil bir kiþi tarafýndan yönetilmesi gerektiðine karar verdi. Rusya Savunma Bakaný, ekonomik rekabetçiliðin koþullarýný yaratmak için yeniliðe, tüm ileri fikirlerin uygulanmasýna kesinlikle açýk olmalýdýr." diye konuþtu.

Þoygu'nun Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak askeri-teknik sanayiyle ilgili sorumluluk üstleneceðini anlatan Peskov, ayný zamanda Þoygu'nun Rusya Federasyonu Askeri-Sanayi Komisyonu Baþkan Yardýmcýsý ve Federal Askeri-Teknik Ýþbirliði Servisi sorumlusu görevini yürüteceðini aktardý.

Peskov, Genelkurmay Baþkaný Valeriy Gerasimov'un görevinde ise henüz herhangi bir deðiþikliðin öngörülmediðini vurguladý.

Federasyon Konseyi, Putin tarafýndan önerilen bakan ve güvenlik birimi yönetici adaylarýnýn deðerlendirmesini 14 Mayýs'ta yapacak.

Rusya Devlet Baþkaný Putin, yeni hükümet oluþumunda dýþiþleri bakaný, savunma bakaný, adalet bakaný, acil durumlar bakaný ve içiþleri bakanýný, Rusya Parlamentosunun üst kanadý Federasyon Konseyi ile istiþare ederek, Rus parlamentosunun alt kanadý Duma'nýn onayý olmadan doðrudan atýyor.