Putin ve Muhammed Muhbir görüþtü
ABONE OL

Kremlin Sarayýndan yapýlan açýklamaya göre, Putin ile Muhbir, Astana'daki Þanghay Ýþbirliði Örgütü (ÞÝÖ) 24. Devlet Baþkanlarý Zirvesi kapsamýnda bir araya geldi.

Rus tarafýný temsilen Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov, Baþbakan Yardýmcýsý Aleksandr Novak ve Kremlin Dýþ Politika Danýþmaný Yuriy Uþakov'un da yer aldýðý görüþmede, Rusya ile Ýran arasýndaki iliþkiler ele alýndý.

Görüþmenin basýna açýk kýsmýnda konuþan Putin, ikili iliþkilere deðinerek, "Ýran-Rusya iliþkileri dostane ve yapýcý. Ýliþkilerin, ülkenizdeki seçimlerin sonucundan baðýmsýz olarak güçleneceðinden eminim. Ýran halkýna cumhurbaþkanlýðý seçiminin ikinci turunda baþarýlar diliyorum." dedi.

Putin, Ýran'ýn Avrasya Ekonomik Birliði'nde (AEB) gözlemci ülke statüsüne iliþkin baþvurusunu desteklediklerini dile getirerek, "Geçen yýl ikili ticaret hacmi geriledi, ancak bu yýl, geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 14 arttý. Elbette, Ýran ve Avrasya Ekonomik Birliði arasýnda yapýlan serbest ticaret anlaþmasýnýn, ekonomi alandaki iliþkilerimizin güçlenmesini saðlayacak." deðerlendirmesinde bulundu.

Rusya ile Ýran'ýn uluslararasý konularda benzer yaklaþým sergilediðini belirten Putin, "Çok kutuplu bir dünya düzeni yaratma, uluslararasý hukukun tüm normlarýna uyma ve Birleþmiþ Milletler'in (BM) merkezi rolünü koruma yönündeki giriþimlerimiz bizi birleþtiriyor." ifadelerini kullandý.

Ýran'ýn geçici Cumhurbaþkaný Muhbir de Rusya ile iliþkilerin "yapýcý" olduðunu belirterek, "Hükümetteki tüm deðiþiklikler hiçbir þekilde iliþkilerimize zarar vermeyecek. Ýran-Rusya stratejik iliþkileri, dünya üzerindeki hakimiyet denklemini bozuyor. Tek taraflýlýk devri sona erdi." dedi.