Putin, Donanma Günü nedeniyle St. Petersburg'da Neva Nehri üzerinde gerçekleþtirilen askeri deniz geçit törenine katýldý.
Rus Donanmasýnýn gemilerinin ve mürettebatýnýn hazýr bulunduðu törende, Çin, Cezayir ve Hindistan deniz kuvvetlerine ait gemiler de yer aldý. Bu yýlki geçit törenine 20 gemi, bir denizaltý, 4 yelkenli gemi ve 2 bin 500'den fazla asker katýldý.
Putin törende yaptýðý konuþmada, Rus Donanmasýnýn ve silahlarýnýn sürekli yenilendiðini belirterek, gemileri yüksek teknolojiye sahip yeni nesil ekipmanlarla ve hipersonik füze sistemleriyle donatmaya ve geliþtirmeye devam edeceklerini ifade etti.
ABD yönetimi ve Alman hükümetinin, Amerikan uzun menzilli yüksek hassasiyetli füze silah sistemlerini 2026'dan itibaren Almanya topraklarýnda konuþlandýrma planlarýna iliþkin açýklamalarda bulunduðunu hatýrlatan Putin, önemli Rus devlet ve askeri yönetim tesisleri, idari ve sanayi merkezleri ile savunma altyapýsýnýn bu füzelerin menziline gireceðine dikkat çekti.
Putin, "Gelecekte nükleer savaþ baþlýklarý ile donatýlabilecek bu tür füzelerin bölgemizdeki hedeflere uçuþ süresi ise yaklaþýk 10 dakika olacak." dedi.
Daha önce tatbikatlar sýrasýnda ABD'nin Typhon füze sistemlerini Danimarka ve Filipinler'e yerleþtirdiðini söyleyen Putin, bu durumun Amerikan Pershing orta menzilli füzelerinin Avrupa'ya konuþlandýrýlmasýnýn "Soðuk Savaþ" olaylarýný hatýrlattýðýna iþaret etti.
Putin, "ABD bu tür planlarý uygularsa, donanmamýzýn kýyý kuvvetleri yeteneklerinin artýrýlmasý da dahil olmak üzere, orta ve kýsa menzilli saldýrý silahlarýnýn konuþlandýrýlmasý konusunda daha önce varsayýlan tek taraflý moratoryumdan kendimizi serbest sayacaðýz. Bugün, bu tür sistemlerimizin bir kýsmýnýn geliþtirilmesi son aþamadadýr. ABD ve uydularýnýn Avrupa ve dünyanýn diðer bölgelerindeki eylemlerini dikkate alarak bunlarý konuþlandýrmak için benzer önlemleri alacaðýz." ifadelerini kullandý.
Rus stratejik uçaklarýnýn uçuþlarýyla ilgili olarak Washington'da gerilimin arttýðýna dikkat çeken Putin, Sovyetler Birliði'nin daðýlmasýndan bu yana Rus stratejik füze uçaklarýnýn Rusya sýnýrlarýndan uzakta hava devriyesi yapmadýðýný hatýrlattý.
Rus lider Putin, "Rusya o zamanlar bunun artýk gerekli olmadýðýna inanýyordu. Dünya deðiþmiþti, Soðuk Savaþ geçmiþte kalmýþtý. Ancak ABD bu tek taraflý jeste yanýt vermedi ve sýnýrlarýmýzda devriye gezmeye devam etti. Bu nedenle 2007 yýlýndan itibaren bu tür uçuþlara yeniden baþladýk. Bu, ABD'nin stratejik ve keþif uçaklarýnýn Rusya'ya karþý dünyanýn hassas bölgelerindeki artan faaliyetlerine bir yanýttý. Bu tedbir ayný zamanda Asya-Pasifik bölgesinde güvenliðin saðlanmasýna da yöneliktir." diye konuþtu.