Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, Rusya'nýn Soçi kentinde düzenlenen Uluslararasý Valday Tartýþma Kulübü'nün toplantýsýna katýlarak, gündemdeki konularý deðerlendirdi.
Dünyadaki düzenin deðiþim sürecinde olduðunu, oluþan düzen için ciddi mücadele baþladýðýný belirten Putin, yeni dünya düzeninde hegemonyanýn kabul edilemez olduðunu vurguladý.
Rusya'nýn, dünya üzerinde hakimiyet kurmaya çalýþanlarý tarihinde defalarca durdurduðunu dile getiren Putin, bunun bundan sonra da böyle olacaðýný söyledi.
- "BATI, RUSYA'YI AVRUPA'DAN KOPARMAYA ÇALIÞTI"
Batý'nýn Ukrayna'yý karýþtýrarak, Rusya'nýn Avrupa ülkeleriyle, özellikle de Almanya ve Fransa ile iliþkilerini koparmaya çalýþtýðýný, benzer eylemlerin Asya'da ve Kore Yarýmadasý'nda da gözlemlendiðini kaydeden Putin, bu yönde siyaset izleyen Batýlý ülkelerinde ise kaos ve sistematik krizin derinleþtiðini belirtti.
Batý'nýn El-Kaide terör örgütünü Güney Kafkasya'da Rusya'ya karþý desteklediðini söyleyen Putin, buna karþý koyduklarýný ve bölgedeki teröristleri yok ettiklerini aktardý.
- "BATILI ÜLKELERLE ETKÝLEÞÝME AÇIÐIZ"
Diðer yandan Putin, Batýlý ülkelerle etkileþime açýk olduklarýný dile getirerek, "Eðer onlardan biri, yeniden temas kurmak isterse, buna karþý deðiliz. Buyurun, temaslarý yeniden baþlatýp konuþacaðýz." ifadelerini kullandý.
Putin, Batý ile stratejik istikrar konusunda da diyaloða açýk olduklarýný dile getirerek þöyle konuþtu:
"Ancak ABD ve müttefikleri, Rusya'yý stratejik yenilgiye uðratmayý hedefliyor. Ayný zamanda, bizimle stratejik istikrar konusunda diyaloðu sürdürmek istiyor. Bu nasýl olur? Yetiþkin insanlarsýnýz sanki. Peki stratejik yenilgi nedir? Bu, ülkeyi yok etmek deðilse, önemsiz hale getirmektir. O halde nükleer silahýmýz ne için? Diyaloðu sürdürmeye hazýrýz, ancak modern koþullarda çok husus var."
ABD'den baþka bazý NATO ülkelerinin nükleer sahip olduðuna dikkati çeken Putin, Ýngiltere ve Fransa'nýn nükleer cephanesinin büyüdüðünü ve bunun da hesaba katýlmasý gerektiðini vurguladý.
- "ABD ÝLE ÝLÝÞKÝLERÝN YENÝDEN KURULACAÐINI UMUYORUM"
Rusya ve ABD arasýndaki iliþkilerine deðinen Putin, ikili iliþkileri iyileþtirmek istediklerini ve buna açýk olduklarýný söyledi.
Baþkan Putin, "ABD'de nelerin yaþanacaðýný bilemeyiz, ancak onlarla (Amerikalýlar) iliþkilerin bir gün yeniden kurulacaðýný gerçekten umuyorum. Biz buna açýðýz, ancak top onlarýn sahasýnda. Çünkü onlarla iliþkileri bozmadýk, onlara yaptýrým uygulamadýk. Yeni ABD yönetimi, tekliflerini gelecekte ne þekilde formüle edeceðini göreceðiz, tabi teklifleri olursa." dedi.
- "UKRAYNA ÝLE ATEÞKESÝN UZUN VADELÝ OLMASI GEREKÝYOR"
"Rusya, Ukrayna'yý hangi sýnýrlarda tanýyor?" sorusunu yanýtlayan Putin, Sovyetler Birliði'nin daðýlmasýndan ardýndan Ukrayna ile tarafsýzlýðýna dair yapýlan anlaþmalar çerçevesinde sýnýrlarýný tanýdýklarýný anýmsattý.
Putin, Ukrayna'nýn tarafsýzlýk ilkesinden vazgeçtiðini ve NATO'ya üye olmak istediðine dikkati çekerek, "Biz böyle anlaþmadýk. Bundan baþka, hiçbir yerde darbeleri desteklemiyoruz. Ukrayna için de bu geçerli. Bu darbeyi kabul etmeyenleri anlýyoruz, destekliyoruz ve onlarýn çýkarlarýný savunma hakkýný tanýyoruz." þeklinde konuþtu.
Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde referandumlarýn yapýldýðýna ve bu referandumlarýn sonucunda bölgedeki halkýn Rusya'ya katýlmayý tercih ettiðine iþaret eden Putin, "Bu böyleyse, Ukrayna sýnýrýnýn, tarihi topraklar olarak gördüðümüz belirli bölgelerde yaþayan halkýn egemenlik kararlarý doðrultusunda belirlenmesi gerekiyor. Her þey güncel olaylarýn dinamiklerine baðlý." ifadelerini kullandý.
Vladimir Putin, Ukrayna'nýn tarafsýz ülke olmasý gerektiðini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:
"Bu olmazsa, Rusya ile Ukrayna arasýnda iyi komþuluk iliþkilerini düþünmek zor. Bu, Ukrayna'nýn sürekli olarak yanlýþ ellerde ve Rusya Federasyonu'nun çýkarlarýna zarar verecek þekilde bir araç olarak kullanýlacaðý anlamýna geliyor. Ýliþkilerin normalleþmesi için temel koþullar yaratýlmayacak, durum öngörülemeyen bir senaryoya göre geliþecek. Bundan gerçekten kaçýnmak isteriz. Bunun aksine, meselenin uzun vadeli çözümünden, Ukrayna'nýn baþka ülkelerin elinde deðil egemen baðýmsýz olmasýnda yanayýz."
Ukrayna ordusunun Rus topraðý Kursk bölgesine aðustos baþýnda girdiðine dikkati çeken Putin, bunun askeri deðil, siyasi bir karar olduðunu belirterek, "Kayýplarý büyük. 30 binin üzerinde asker kaybettiler. Üç ayda, geçen yýla göre daha fazla asker kaybettiler." ifadelerini kullandý.
Putin, Ukrayna ile Ýstanbul'da 2022'de saðlanan anlaþmalar ve sahadaki gerçekler çerçevesinde müzakere ve ateþkese açýk olduklarýný, anca ateþkesin kýsa süreli deðil, ikili iliþkilerin iyileþtirilmesi amacýyla uzun vadeli olmasý gerektiðini belirtti.
- "GAZZE'DE ÇATIÞMALARIN ACÝLEN DURDURULMASI GEREKÝYOR"
Gazze'deki duruma da deðinen Putin, Hamas'ýn Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te düzenlediði saldýrýsýný kýnadýklarýný belirterek, "Buna cevabýn ölçülü olmasý gerekiyor. Filistin halkýnýn acýlarýný en aza indirmek için çabalamak lazým. Çatýþmalarýn acilen durdurulmasý, Ýsrail ile Filistin'in bu konuda anlaþmasý için elinde gelenin yapýlmasý gerekiyor." dedi.
Rusya'nýn ilgili taraflarla etkileþimde olduðunu dile getiren Putin, her taraf için kabul edilebilir çözümün aranmasý gerektiðini vurgulayarak, "Ýlgili taraflarýn gerginliði büyütmek yerine anlaþmalarýn saðlanmasýna götüren çýkýþ yollarýný aradýðýný hissediyoruz. Bunun üzerinde çalýþýyoruz." ifadelerini kullandý.
- "KUZEY KORE ÝLE ANLAÞMA, BÖLGEYE ÝSTÝKRAR GETÝRECEK"
Rusya ile Kuzey Kore arasýnda kapsamlý ortaklýk anlaþmasýný haziranda imzaladýklarýný anýmsatan Putin, bu anlaþmanýn bölgeye istikrar getireceðini belirtti.
Putin, iki ülke arasýnda olasý bir askeri tatbikat ihtimaline iliþkin soruyu da yanýtlayarak, "Bakacaðýz, neden olmasýn? Anlaþmada baþka bir devletin saldýrganlýðý durumunda karþýlýklý yardýmdan bahseden bir madde bulunuyor." þeklinde konuþtu.
- PARÝS OLÝMPÝYATLARI'NIN AÇILIÞ SEREMONÝSÝ
Dünya çapýnda tartýþmalara neden Paris Olimpiyatlarý'nýn açýlýþ seremonisiyle ilgili konuþan Putin, "Organizatörlerin neye güvendiklerini ve bunu neden yaptýklarýný, Uluslararasý Olimpiyat Komitesi'nin neden gözden kaçýrdýðýný bilmiyorum. Milyonlarca inanan için kesinlikle kýrýcýydý." deðerlendirmesinde bulundu.
Baþkan Putin, organizatörlerin insanlarý kýrmak gibi bir niyetlerinin olmadýðý yönünde kendilerini savunduklarýna iþaret ederek, "Ýslam'a inananlar da Kur'an-ý Kerim yakýldýðýnda, peygamberle ilgili çizgi romanlar ifade özgürlüðü kalkanýyla yayýnlandýðýnda ayný þeyi hissediyorlar. Bir kiþinin veya toplumun özgürlüðü, diðerinin özgürlüðünün baþladýðý yerde sona erer." diye konuþtu.
Ýnsanlarýn dini deðerleri konusunda kýrýcý davranýp "bu benim özgürlüðüm" þeklinde savunma yapýlamayacaðýný vurgulayan Putin, "O zaman cinayet iþleyip bu benim ifade özgürlüðüm diyebilirsin. Bu elbette saçmalýk. Bazý insanlar sýnýrlarý anlamýyorlar." dedi.