Putin'den dünyaya Filistin çaðrýsý: Tarihi adaletsizlik düzeltilsin
ABONE OL

Putin, Rusya Federasyonu'na baðlý Tataristan Cumhuriyeti'nin baþkenti Kazan'da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi'ndeki "Geniþletilmiþ BRICS+" toplantýsýnda konuþtu.

Daha adil bir dünya düzenine geçiþ sürecinin kolay olmadýðýný belirten Putin, "Bu sürecin oluþumu, her þeye egemen olma mantýðýyla düþünmeye ve hareket etmeye alýþmýþ güçler tarafýndan engellenmektedir." deðerlendirmesinde bulundu.

Putin, alternatif, güvenilir ve dayatmalardan uzak, çok taraflý finansal mekanizmalar, yeni üretim zincirleri kurmak gerektiðini ve uluslararasý ulaþým koridorlarýnýn kapasitesini geliþtirmek ve artýrmanýn önemli olduðunu söyledi.

Gazze Þeridi'nde çoðu sivil 40 binden fazla insanýn öldüðünü vurgulayan Putin, "Gazze'de geçen yýl baþlayan çatýþmalar þimdi Lübnan'a sýçradý ve bölgedeki diðer ülkeler de etkileniyor. Ýran ile Ýsrail arasýndaki çatýþma seviyesi de hýzlý bir artýþ gösterdi. Bütün bunlar bir zincirleme reaksiyona benziyor ve tüm Orta Doðu'yu tam ölçekli bir savaþýn eþiðine getiriyor." dedi.

Filistin konusunda adýmlar atýlmasý gerektiðini vurgulayan Putin, "Filistin halkýna karþý tarihi adaletsizliðin düzeltilmesi, Orta Doðu'da barýþý garanti edebilir. Bu sorun çözülene kadar, þiddetin kýsýr döngüsü kýrýlmayacaktýr. Ýnsanlar kalýcý bir kriz atmosferinde yaþamaya devam edecektir." ifadelerini kullandý.

Putin, bugünkü toplantýda durumun kötüleþtiði Orta Doðu'daki geliþmeler hakkýnda "ciddi bir þekilde" konuþacaklarýný söyledi.

- UKRAYNA SAVAÞI VE BM'DE REFORM ÇAÐRISI

Ülkeler arasý çatýþmalarýn baþlamasýna yönelik bazý cesaretlendirici adýmlarýn atýldýðýný anlatan Putin, "Ukrayna bunun bir örneðidir. Endiþelerimizi umursamadan, Rusya'nýn güvenliðine tehdit yaratmasý ve Rusça konuþan insanlarýn haklarýný ihlal etmek için kullanýlýyorlar." dedi.

Rusya'nýn "stratejik yenilgiye uðratma arzusunun" bir "hayal" olduðunun altýný çizen Putin, bunu isteyenlerin Rus tarihini bilmediklerini belirtti.

Avrasya'da eþitlik temelli bir güvenlik sistemi oluþturulmasýna yönelik fikirler sunduklarýný anlatan Putin, "Bu fikirler, gerçek istikrarý güvenilir bir þekilde garanti altýna almak ve kýtadaki tüm devletlerin ve halklarýn barýþçýl geliþimi için koþullar yaratmaya yönelik ortak çabalar sarf etmek üzerinedir." diye konuþtu.

Putin, Birleþmiþ Milletler (BM) yapýsýnýn 21'inci yüzyýl gerçeklerine uyarlanmasý, Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin BM Güvenlik Konseyi'nde daha fazla temsil edilmesi gerektiðinin altýný çizdi.