Putin'den Moskova'daki terör saldýrýsý sonrasý açýklama
ABONE OL

Putin, dün Moskova'daki "Crocus City Hall" adlý konser salonunda gerçekleþen ve 115 kiþinin öldüðü terör saldýrýsýyla ilgili ulusa sesleniþ konuþmasý yaptý.

Saldýrýyý "kanlý, barbarca bir terör eylemi" olarak tanýmlayan Putin, aralarýnda çocuklarýn da bulunduðu çok sayýda masum insanýn hayatýný kaybettiðini söyledi.

Hayatýný kaybedenlerin ailelerine gerekli tüm desteðin verileceðini belirten Putin, "Yakýnlarýný ve dostlarýný kaybeden herkese derin ve samimi baþsaðlýðý dileklerimi iletiyorum. Sizlerle birlikte tüm ülke, tüm halkýmýz acý içindedir. 24 Mart'ý ulusal yas günü ilan ediyorum." dedi.

Putin, Moskova dahil Rusya'nýn tüm bölgelerinde terörle mücadeleye yönelik ek tedbirlerin uygulandýðýný aktararak, "Artýk önemli olan bu kanlý katliamýn arkasýnda olanlarýn yeni bir suç iþlemesini engellemektir." ifadesini kullandý.

Olaya iliþkin yürütülen çalýþmalara iliþkin bilgi veren Putin, "Terör saldýrýsýnýn doðrudan failleri olan, insanlarý vuran ve öldüren dört kiþinin tamamý bulunup gözaltýna alýndý. Kaçmaya çalýþtýlar ve Ukrayna'ya doðru ilerliyorlardý. Ýlk bilgilere göre (teröristler için) Ukrayna tarafýndan devlet sýnýrýný geçmeleri için bir pencere hazýrlandý." diye konuþtu.

Toplam 11 kiþinin gözaltýna alýndýðýný bildiren Putin, þunlarý kaydetti:

"Rusya Federal Güvenlik Servisi ve diðer kolluk kuvvetleri, teröristlere ulaþým, silahlarla saklanma yerleri ve mühimmat saðlayan, suç mahallinden uzaklaþmalarý için yollarýný planlayan, yardýmcý olan tüm yerleri tespit etmek ve ortaya çýkarmak için çalýþýyor."

- "TOPLU ÝNSAN KATLÝAMIYLA KARÞILAÞTIK"

Saldýrýya iliþkin tüm detaylarýn ortaya çýkarýlacaðýna iþaret eden Putin, "Dikkatlice planlanmýþ bir terör saldýrýsýnýn yaný sýra önceden hazýrlanmýþ bir toplu insan katliamýyla karþýlaþtýk. Suçlular soðukkanlýlýkla ve kasýtlý bir þekilde vatandaþlarýmýzý, çocuklarýmýzý yakýn mesafeden vurarak öldürdü. Bir zamanlar iþgal altýndaki topraklarda katliam yapan Naziler gibi, kanlý bir gözdaðý eylemi olan 'gösteri infazý' düzenlemeyi planladýlar." dedi.

Putin, saldýrýya karýþan herkesin cezalandýrýlacaðýný vurgulayarak, "Rusya'ya, halkýmýza yönelik bu saldýrýyý hazýrlayan, teröristlerin arkasýnda duran herkesi tespit edip cezalandýracaðýz. Tekrar ediyorum, Rusya'ya ve halkýmýza bu darbeyi, bu zulmü hazýrlayan, teröristlerin arkasýnda duran herkesi tespit edip cezalandýracaðýz." diye konuþtu.

Terörün ne olduðunu bildiklerini ifade eden Putin, teröre karþý diðer ülkelerin iþbirliðine de güvendiklerini söyledi.

Teröristlerin insandan sayýlamayacaðýný ve bir ulusa da sahip olmadýklarýný belirten Putin, "Gelecekleri de yoktur. Artýk ortak görevimiz, cephede savaþan yoldaþlarýmýz, tüm yurttaþlarýmýz, tek safta bir arada olmaktýr. Öyle olacaðýna inanýyorum, çünkü hiç kimse ve hiçbir þey bizim birlik ve irademizi, kararlýlýðýmýzý ve cesaretimizi, birleþmiþ Rusya halkýnýn gücünü sarsamaz." deðerlendirmesinde bulundu.

Putin, Rusya'nýn daha önce de zor zamanlardan geçtiðini ve her seferinde güçlenerek yoluna devam ettiðini sözlerine ekledi.