Putin'den 'nükleer' gözdaðý: Vurabileceðimizi anlamalarý gerekiyor
ABONE OL

Putin, baþkent Moskova'da 2 saat 6 dakika süren Federal Meclise hitabýnda ülkesi ve dünyadaki geliþmelere iliþkin açýklamalarda bulundu.

ABD'nin Rusya ile stratejik güvenlik konusunda müzakerelere ilgi duyduðuna yönelik açýklamalar yaptýðýna dikkati çeken Putin, "Bu, ABD'deki Baþkanlýk seçimi öncesi yapýlan demagojidir. Onlar (Amerikalýlar), kendi vatandaþlarýna ve diðerlerine hala dünyayý yönettiklerini göstermek istiyorlar." ifadelerini kullandý.

ABD yönetiminin ülkesine karþý düþmanca eylemlerde bulunduðunu belirten Putin, "Onlar (Amerikalýlar), stratejik istikrarla ilgili konularý ciddi þekilde istiþare etmek istiyor ve bununla birlikte söyledikleri gibi Rusya'yý stratejik yenilgiye uðratmaya çalýþýyor. Bu, ikiyüzlü olmanýn bir örneðidir." þeklinde konuþtu.

Putin, "Pozisyonumuz belli. Tüm gezegenimiz için önemli güvenlik ve istikrar konularýný istiþare etmek istiyorsanýz bunun, Rusya'nýn güvenliðini etkileyen ve ulusal çýkarlarýmýza dokunan tüm hususlar dahil kapsamlý þekilde yapýlmasý gerekiyor." ifadelerini kullandý.

-⁠ ⁠"ABD VE MÜTTEFÝKLERÝ, AVRUPA'DAKÝ GÜVENLÝK SÝSTEMÝNÝ BOZDU"

ABD ve müttefiklerinin Avrupa'daki güvenlik sistemini bozduðunu söyleyen Putin, bunun herkes için risk oluþturduðuna iþaret etti.

Batý'nýn Ukrayna, Orta Doðu ve dünyanýn diðer bölgelerindeki savaþý kýþkýrttýðýný savunan Putin, ülkesinin Avrupa'ya saldýracaðý yönündeki açýklamalarýn "saçmalýk" olduðunu dile getirdi.

Putin, Batý'da Ukrayna'ya NATO askerlerinin gönderilmesi ihtimaline iliþkin açýklamalar yapýldýðýna dikkati çekerek, þu ifadeleri kullandý:

"Rusya'ya müdahale etmeleri halinde kaderleri, geçmiþ dönemlere göre daha trajik olacak. Onlarýn (Batýlýlarýn), topraklarýndaki hedefleri vurabileceðimiz silahlara sahip olduðumuzu anlamalarý gerekiyor. Ülkemiz, stratejik nükleer silahlarý kullanmaya tamamýyla hazýr. Rusya'ya yeni bir müdahale giriþimi, nükleer silah kullanýmýyla geniþ çaplý bir çatýþma tehdidi oluþturuyor."

Dünya düzeninin Rusyasýz olamayacaðýný savunan Putin, kimsenin ülkesinin iç iþlerine müdahale etmesine izin vermeyeceklerini vurguladý.

-⁠ ⁠"RUSYA'NIN UZAYA NÜKLEER SÝLAH YERLEÞTÝRECEÐÝ YÖNÜNDEKÝ ÝDDÝALAR ASILSIZ"

Putin, Rusya'nýn uzaya nükleer silah yerleþtireceði yönündeki iddialara iliþkin, "Bunlar asýlsýz ve bizi yalnýzca ABD'nin çýkarlarýna uygun koþullarda müzakerelere çekme giriþimi." dedi.

Vladimir Putin, ABD'nin, Rusya tarafýndan teklif edilen Uzaya Silah Yerleþtirilmesinin Önlenmesi Anlaþmasý taslaðýný 15 yýldýr engellediðini söyledi.

NATO'nun doðuya doðru Ýsveç ve Finlandiya ile geniþleme yönünde adým attýðýna dikkati çeken Putin, bu nedenle Rus ordusunun batý yönünde güçlendirilmesi gerektiðini vurguladý.

- "SÝLAH SÝSTEMLERÝ ÜZERÝNDEKÝ ÇALIÞMALAR SÜRÜYOR"

Ülkesinin savunma alanýnda belirlediði hedeflerin yerine getirildiðini söyleyen Putin, hipersonik "Kinjal" ve "Tsirkon" füze sistemlerinin Ukrayna'daki savaþta kullanýldýðýný kaydetti.

Sarmat kýtalar arasý balistik füzenin yakýn zamanda Rus ordusunun envanterine girdiðini anlatan Putin, konuþlandýrýldýðý alanlardaki çalýþmasýný yakýnda göstereceklerini söyledi.

Putin, baþka silah sistemleri üzerindeki çalýþmalarýn da sürdüðünü dile getirdi.

- BRICS'ÝN EKONOMÝK GELÝÞÝMÝ

Avrasya'da yeni bir güvenlik modelinin oluþturulmasý için çalýþýlmasý gerektiðini anlatan Putin, "Konuyla ilgilenen tüm ülke ve derneklerle bununla ilgili kapsamlý bir konuþma yapmaya hazýrýz." dedi.

Rusya olmadan istikrarlý dünya düzeninin saðlanamayacaðýný savunan Putin, "Geçmiþ tekellerin çöktüðü bir dönemde dünya ekonomisi, ticaret, finans ve teknoloji pazarlarýndaki hýzlý dönüþümlerin de aralarýnda bulunduðu küresel zorluklarýn üstesinden gelmek için küresel çoðunluðun çabalarýný birleþtirmeye çalýþýyoruz." þeklinde konuþtu.

BRICS ülkelerinin 2028'de küresel ekonominin yüzde 37'sini oluþturacaðýna iþaret eden Putin, "G7 ülkelerinin payý ise yüzde 28'e gerileyecek. Bundan 10-15 yýl önce durumun çok daha farklý olduðu düþünülürse bu rakamlar oldukça etkileyici." dedi.

Putin, bunun "Ukrayna'da ne olursa olsun" gerçekleþeceðini söyledi.

Rusya'daki çocuklu ailelerin koþullarýný iyileþtirmek için sürekli çalýþmalar yaptýklarýný anlatan Putin, ülkesinde "Aile" adlý yeni ulusal projenin hayata geçirileceðinin altýný çizdi.

- YOKSULLUK SORUNU VE ZENGÝNLERE OLASI YENÝ VERGÝLER

Yoksulluðun önemli sorun olmaya devam ettiðine dikkati çeken Putin, Rusya nüfusunun yüzde 9'unun yoksulluktan etkilendiðini, bunun 2030 itibarýyla yüzde 7'ye düþürülmesi gerektiðini vurguladý.

Rus ekonomisinin geçen yýl dünya ekonomisinden daha fazla büyüdüðüne iþaret eden Putin, "Bugün Rusya, satýn alma gücü paritesi açýsýndan Avrupa'nýn en büyük, dünyanýn ise beþinci büyük ekonomisidir." dedi.

Putin, Rus mali sisteminde güncellemeler yapýlmasý gerektiðini anlatarak, "Vergi yükünün kiþisel ve kurumsal geliri yüksek olanlara daha adil daðýtýlmasý için mali sistemimizi modernleþtirmeye yönelik yaklaþýmlar üzerinde düþünmeyi öneriyorum. Ailelerin üzerindeki vergi yükünün azaltýlmasý, kalkýnmaya, altyapý ve sosyal projelerin uygulanmasýna yatýrým yapan iþletmelerin teþvik edilmesi gerekiyor." diye konuþtu.

Rusya'nýn deniz yoluyla ticarette kullandýðý gemilerle ilgili de Putin, "Ticari filomuzu önemli ölçüde güncellemeyi planlýyoruz. Tankerler, gaz taþýyýcýlarý, konteyner gemileri. Bu, Rus iþletmelerinin deðiþen lojistik ve küresel ekonomideki temel deðiþiklik koþullarýnda etkili ticaret yapmasýna olanak tanýyacak." dedi.