Putin'den Ukrayna ile müzakerelerde 'Türkiye' þartý: Buna hazýrýz
ABONE OL

Kremlin Sarayý'ndan yapýlan açýklamaya göre, Belarus'u ziyaret eden Putin ile Belarus Cumhurbaþkaný Aleksandr Lukaþenko, baþkent Minsk'teki Baðýmsýzlýk Sarayý'nda bir araya geldi.

Ýkili baþlayan görüþme, iki ülkenin bakanlarý, baþbakan yardýmcýlarýnýn da katýlýmýyla geniþletilmiþ formatta devam etti. Görüþmelerde, ikili iliþkiler, Rusya-Belarus Birlik Devleti kapsamýndaki entegrasyon süreci ve güncel uluslararasý meseleler ele alýndý.

Putin ile Lukaþenko, görüþmelerin ardýndan ortak basýn toplantýsý düzenledi.

- "UKRAYNA ÝLE MÜZAKERELERE HAZIRIZ"

Rusya ile Ukrayna arasýndaki müzakere konusuna deðinen Putin, müzakerelerden Rusya'nýn hiçbir zaman vazgeçmediðini, Ýngiltere'nin Ukrayna'yý vazgeçirdiðini söyledi.

Putin, müzakere konusunun tekrar gündeme getirildiðine dikkati çekerek, "(Ukraynalýlar) Müzakerelere dönebilirler ancak bunu tek bir ülkenin isteklerine göre deðil, Belarus ve Türkiye'de yapýlan müzakerelerde varýlan temel nitelikteki anlaþmalar ve sahadaki gerçeklerden yola çýkarak yapabilirler. Biz buna hazýrýz." dedi.

Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenski'nin görev süresinin sona erdiðine iþaret eden Putin, þunlarý kaydetti: Kiminle müzakere ederiz, bu basit bir soru deðil. Elbette mevcut devlet baþkanýnýn meþruiyeti sona erdi ve bunun farkýndayýz. Ýsviçre'de düzenlenecek konferansýn amaçlarýndan biri de Kiev yönetimini destekleyen Batýlý toplumun, görevi sona eren devlet baþkanýnýn meþruiyetini onaylamasýdýr. Ancak göstermelik adýmlarýn yasal belgeler açýsýndan hiçbir önemi yok. Barýþ müzakerelerinin ültimatomlarla deðil, saðduyuyla yeniden baþlatýlmasý gerekiyor. Ancak iþ müzakere noktasýna gelirse elbette yasal olarak baðlayýcý belgelerin imzalanmasý için kiminle anlaþabileceðimizi anlamamýz gerekiyor. Meþru yönetimle iþ yaptýðýmýzdan emin olmalýyýz. Bu soruya, Ukrayna'da öncelikle parlamentonun, Anayasa Mahkemesinin veya diðer bazý hükümet organlarý tarafýndan yanýt verilmesi gerekiyor. Ukrayna Anayasasý'nda ne yazýlý bakmak gerekiyor.