Putin'den Ukrayna'ya Ýstanbul teklifi: Diyaloðu sürdürmeye hazýrýz
ABONE OL

Kremlin Sarayý'ndan yapýlan açýklamaya göre, Putin, Vietnam'a gerçekleþtirdiði ziyaretin ardýndan baþkent Hanoi'de basýn toplantýsý düzenledi.

"Rusya ile Kuzey Kore arasýnda imzalanan kapsamlý stratejik ortaklýk anlaþmasýndaki taraflardan birine saldýrý halinde karþýlýklý askeri yardýmlaþma maddesinin hangi koþullarda uygulanacaðý" yönündeki soruyu yanýtlayan Putin, þunlarý kaydetti:

"Hangi koþullarda karþýlýklý askeri yardýmlaþmayla ilgili maddelerin uygulanacaðý konusunda þunu söyleyebilirim: Bu anlaþma yeni bir þey deðil. Biz bu anlaþmayý, eski anlaþmanýn geçerliliði sona erdiði için yaptýk. 1962'de yapýlan anlaþmada ise tüm bunlar yer alýyordu. Burada yeni bir þey yok. Elbette bu, günün koþullarýnda keskin görünüyor ancak bu konuda neredeyse hiçbir þey deðiþtirmedik. Kuzey Kore'nin diðer ülkelerle de buna benzer anlaþmalarý var."

Putin, "Kuzey Kore ile yapýlan anlaþmalarýn, Kore Yarýmada'sýndaki krizin sýcak hale dönüþmesini engelleyeceði" umudunu paylaþtý.

Askeri yardýmlaþmayla ilgili maddenin Ukrayna meselesinde geçerli olmadýðýna iþaret eden Putin, "Ukrayna yönetimi, Rusya'ya karþý deðil, Rus topraklarýna dahil edilmeden önce Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerine karþý saldýrganlýðý baþlattý." ifadesini kullandý.

Putin, Güney Kore'nin, Rusya ile Kuzey Kore arasýnda imzalanan kapsamlý stratejik ortaklýk anlaþmasýndan endiþe etmemesi gerektiðini belirterek "Güney Kore'nin Ukrayna'ya hava araçlarýný göndermesi büyük hata olur. Umarým bu olmayacak. Eðer bu olursa, bu durumda biz de Güney Kore yönetiminin hoþuna gitmeyeceði kararlar alýrýz." dedi.

Batý'nýn Kuzey Kore'ye yönelik yaptýrým uyguladýðýna iþaret eden Putin, bunun "abluka" olduðunu ve Leningrad Kuþatmasý'ný anýmsattýðýný söyledi.

- "RUS ASKERLERÝ HÝÇBÝR ZAMAN GERÝ ÇEKÝLMEYECEK"

Ukrayna ile ateþkes için þartlarý daha önce bildirdiðine dikkati çeken Putin, ilerideki geliþmelerin sahadaki duruma baðlý olacaðýný, müzakereleri de Ýstanbul'da 2022'de üzerinde mutabýk kaldýklarý anlaþma taslaðý temelinde yeniden baþlatmak istediklerini dile getirdi.

Vladimir Putin, Ukrayna yönetiminin, Rusya ile müzakere masasýna oturmak için Rus askerlerinin çekilmesini istediðini ancak bunun hiçbir zaman olmayacaðýný vurguladý.

Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy'nin görev süresinin sona erdiðine iþaret eden Putin, "Batý, onu (Zelenskiy) þimdilik deðiþtirmek istemiyor. Ondan (Ukrayna vatandaþlarýný) askerliðe çaðrýlmak için yaþ sýnýrýný düþürmesi gibi kararlarýn alýnmasý istenilecek. Bundan sonra onu deðiþtirecekler. Bunun gelecek yýlýn ilk yarýsýnda olacaðýný düþünüyorum." ifadelerini kullandý.

Ukrayna'nýn Harkiv yönünde Rus güçlerine karþý saldýrý düzenleme hazýrlýðý yaptýðý yönündeki iddialarý deðerlendiren Putin, ABD ile Avrupa'nýn Ukrayna yönetimini buna ittiðini söyledi.

Rus ordusunun her zaman tüm geliþmelere hazýr olduðunu dile getiren Putin, Rus topraklarýna yönelik saldýrýlarý engellemek amacýyla Harkiv bölgesinde güvenli bölge oluþturduklarýný ancak Harkiv kentine yaklaþma niyetinde olmadýklarýný belirtti.

- "KUZEY KORE'YE DE SÝLAHLARIMIZI YERLEÞTÝREBÝLÝRÝZ"

Batýlý ülkelerin Ukrayna'ya silah sevkiyatý yaptýðýna vurgu yapan Putin, "Silahlarý sevk edenler, bizimle savaþmadýðýný düþünüyor. Silahlarýmýzý dünyanýn diðer bölgelerine sevk etme hakkýný kendimizde saklý tutuyoruz. Burada Kuzey Kore ile yaptýðýmýz anlaþmalarý göz önünde bulundurarak, bu ihtimali gözardý etmiyorum." dedi.

NATO'nun Asya'da altyapýsýný güçlendirmeye ve blok sistemi oluþturmaya çalýþtýðýný söyleyen Putin, bunun Rusya dahil tüm bölge ülkeleri için tehdit oluþturduðunu kaydederek "Buna karþýlýk vermeliyiz ve bunu yapacaðýz." diye konuþtu.

- "NÜKLEER SÝLAHIN KULLANILMASI TEHDÝTLERÝNÝN ARTMASINA KARÞILIK VERECEÐÝZ"

NATO'da nükleer silah baþlýklarýnýn hazýrlýk durumuna geçilmesi konusunda istiþarelerin yapýlmasýný deðerlendiren Putin, ülkesinin stratejik nükleer güçlerinin her zaman hazýrlýk durumunda olduðunu bildirdi.

Putin, "Þu anda Batýlý ülkelerde nelerin yapýldýðý bizi pek endiþelendirmiyor ancak bu durumu yakýndan takip ediyoruz ve herhangi bir tehdidin artmasýna uygun ve yeterli þekilde karþýlýk vereceðiz." ifadesini kullandý.

Rusya'nýn nükleer silah kullanýmýna dair doktrininde ne tür deðiþikliklerin yapýlabileceði üzerinde çalýþtýklarýný kaydeden Putin, bunun, nükleer silahýn kullanýlmasý sýnýrýnýn düþürülmesiyle ilgili olduðunu dile getirdi.