Putin'in þartlý ateþkes önerisine dikkat çeken cevap: Ciddi bulmuyoruz
ABONE OL

Scholz, Ýtalya'nýn ev sahipliðinde düzenlenen G7 Zirvesi'nin ardýndan Alman kamu yayýncýsý ZDF'ye açýklamalarda bulundu.

G7 Zirvesi'nde Ukrayna'ya iliþkin taahhütte bulunulan 50 milyar dolarlýk yardým paketinin yýl sonuna kadar bu ülkeye saðlanacaðýndan emin olduðunu belirten Scholz, Ukrayna'ya sürekli destek verilmesi konusunda aylardýr hazýrlýk yapýldýðýný ve çözümler bulmaya çalýþýldýðýný, þimdi Ukrayna'nýn bu desteði alacaðýnýn netleþtiðini ifade etti.

Scholz, "Bu ayný zamanda tüm ülkelere bu desteði organize etmenin bir yolu olduðuna dair mesajdýr. Bu (Rusya Devlet Baþkaný Vladimir) Putin'e de desteðin azalacaðýna güvenmenin doðru olmayacaðýna dair bir mesajdýr." dedi.

Putin'in Ukrayna ile ateþkes þartlarýna iliþkin önerilerini açýklamasýnýn G7 Zirvesi'nde nasýl karþýlandýðýna iliþkin soru üzerine Baþbakan Scholz þöyle konuþtu:

"Herkes bunun ciddi bir öneri olmadýðýný ancak Ýsviçre'de yapýlacak barýþ konferansýyla bir ilgisi olduðunu biliyor. Ancak Putin ayný zamanda onun için gerçekte neyin önemli olduðunu ortaya koydu. O da klasik olarak emperyalist bir þekilde toprak fethetme. Bunun için büyük ölçüde askeri güç kullandý, acýmasýz bir savaþ baþlattý ve emperyalist hayali uðruna 100 bin Rus askerinin ölmesini ya da aðýr yaralanmasýna razý oldu. Dolayýsýyla bu iþe yarayabilecek bir öneri deðildir."

Almanya Baþbakaný Scholz, Ukrayna'da adil bir barýþýn saðlanmasý ve Ukrayna'nýn kendi çýkarlarý doðrultusunda hareket etmesi gerektiðini kaydetti.

AB'nin Rusya yönelik planladýðý yeni yaptýrým paketine iliþkin müzakerelerde ilerlemeyi Almanya'nýn engellediðine iliþkin iddialarla ilgili olarak Scholz, "Hayýr biz bunlarý (yaptýrýmlarý) engellemiyoruz." dedi.

Diðer tüm yaptýrým paketlerinde olduðu gibi bu konuda da herkesle yoðun bir þekilde birlikte çalýþtýklarýný ifade eden Scholz, yaptýrýmlarýn mümkün olduðunca pragmatik bir þekilde uygulanmasýný istediklerini aktardý.

Scholz, bu konuda Alman ekonomisinin temsilcileriyle de istiþare içinde olduklarýný, buradaki amacýn ihracata dayalý Alman ekonomisinin ürettiði mallarýn Rusya yerine baþka ülkelere ihracatýnýn devamýný saðlamak olduðunu kaydetti.

  • Olaf Scholz
  • Putin teklifi
  • Ukrayna ateþkes