Reisi'nin ölümü sonrasý açýklama: Kazayla ilgili ön inceleme sonuçlarýný yayýmladý
ABONE OL

Ýran resmi ajansý IRNA'nýn haberine göre, Ýran Genelkurmay Baþkanlýðý, kazanýn boyutlarý ve nedenlerini araþtýran komisyonunun ön raporunu yayýmladý.

Raporda, kazaya iliþkin teknik ve genel anlamdaki bilgi ve bulgularýn toplanarak deðerlendirildiði kaydedilerek, bazý verileri deðerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaç olduðu anlatýldý.

Paylaþýlan ön deðerlendirme raporunda, helikopterin önceden belirlenen rotada yoluna devam ederek uçuþ rotasýný deðiþtirmediði, pilotun ise kazadan bir buçuk dakika önce diðer iki helikopterin pilotlarýyla iletiþime geçtiði belirtildi.

Söz konusu raporda, kaza yapan helikopterin parçalarýnda kurþun veya benzeri harici cisim izine rastlanmadýðý aktarýlarak, düþüþ sonrasýnda helikopterde yangýn çýktýðý kaydedildi.

Bölgenin engebeli, havanýn soðuk ve sisli olmasýnýn arama kurtarma çalýþmalarýnýn uzamasýna neden olduðuna iþaret edilen raporda, kaza mahalline ancak sabaha doðru ulaþýlabildiði belirtildi.

Raporda, kontrol kulesinin uçuþ ekibiyle yaptýðý görüþmelerde þüpheli herhangi bir durumla karþýlaþýlmadýðý aktarýldý.

Araþtýrmanýn kesin sonuçlarýnýn incelemenin tamamlanmasýnýn ardýndan paylaþýlacaðý bilgisi verildi.

HELÝKOPTER KAZASI VE SONRASI

Cumhurbaþkaný Reisi, 19 Mayýs'ta Ýran-Azerbaycan sýnýrýnda baraj açýlýþý törenine katýldý. Reisi, beraberindeki Dýþiþleri Bakaný Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazý yetkililerle dönüþte helikopter kazasý geçirdi.

Ýran'ýn talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akýncý insansýz hava aracýný (ÝHA) görevlendirdi. Akýncý ÝHA'nýn tespit ettiði helikopter enkazýnýn koordinatlarý Ýran makamlarýyla paylaþýldý.

Belirlenen noktaya ulaþan Ýranlý ekipler, kazadan kurtulan olmadýðýný bildirilmiþti.

Reisi'nin hayatýný kaybettiðinin kesinleþmesinin ardýndan Birinci Yardýmcýsý Muhammed Muhbir, geçici cumhurbaþkaný olarak görevlendirilirken, Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý olan Ali Bakýri Keni, Abdullahiyan'ýn yerine geçici Dýþiþleri Bakaný olarak atandý.