Reisi'nin yerine geçecek isim belli oldu!
ABONE OL

Ýran lideri Ali Hamaney, Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi'nin helikopter kazasýnda hayatýný kaybetmesinin ardýndan anayasanýn ilgili maddesine göre Cumhurbaþkanlýðý görevlerini, seçime kadar Birinci Yardýmcýsý Muhammed Muhbir'in yürüteceðini bildirdi.

Hamaney'in X medya platformundan Cumhurbaþkaný Reisi'nin helikopter kazasýnda hayatýný kaybetmesinin ardýndan taziye mesajý yayýmlandý.

Reisi'ye rahmet dileyen Hamaney, Ýran halkýna taziyede bulunarak ülkede 5 günlük genel yas ilan ettiðini duyurdu.

Hamaney, "Anayasa'nýn 131'inci maddesine göre Sayýn (Cumhurbaþkaný Birinci Yardýmcýsý) Muhbir, yürütme erkinin baþýnda olup, yasama ve yargý erklerinin baþkanlarýyla en fazla 50 gün içinde yeni bir cumhurbaþkaný seçilmesini saðlamak için gerekli düzenlemeleri yapmakla görevlidir." ifadelerini kullandý.

ÝRAN'IN GEÇÝCÝ CUMHURBAÞKANI MUHBÝR: "YAÞANAN OLAY, YÖNETÝMDE BOÞLUK MEYDANA GETÝRMEYECEKTÝR"

Ýran Borna Haber Ajansý'na göre, Muhbir, kabine toplantýsýnda Reisi'nin ölümüne neden olan helikopter kazasýna iliþkin konuþtu. Muhbir, "Yaþanan hadise devlet, millet ve ülke lideri (Ali Hamaney) için çok aðýr. Ama bu önemli olay, liderin (Hamaney) önderliðiyle yönetimde hiçbir boþluk meydana getirmeyecektir. Halk bundan emin olsun." dedi. Devlet görevlilerine seslenen Muhbir, hiçbir suretle görevlerini yerine getirmede zafiyete düþmemeleri gerektiðini ifade etti.

- MUHAMMED MUHBÝR KÝMDÝR?

Muhammed Muhbir, 1955 yýlýnda Ýran'ýn Huzistan eyaletinin Dezful kentinde dünyaya geldi. Elektrik mühendisliði mezunu olan Muhbir, ekonomi planlama ve yönetim ile uluslararasý hukuk alanýnda doktora yaptý.

Cumhurbaþkaný Birinci Yardýmcýlýðý görevine 2021 yýlýnda getirilen Muhbir, Ýran Düzenin Çýkarýný Belirleme Konseyi Üyeliði, Sinabank Genel Müdürlüðü, Ýmam Humeyni'nin Emirlerini Uygulama Kurumu (Vakfý) Baþkanlýðý, Mustazaflar Vakfý Ýktisadi Teþekkülü Gümrük ve Nakliye Direktörlüðü ve Huzistan Vali Yardýmcýlýðý görevlerinde bulunmuþtu.

ABD Hazine Bakanlýðý, Ocak 2021'de yaptýðý açýklamada, Ýran lideri Ali Hamaney'e baðlý faaliyet gösteren ve Muhbir'in baþkaný olduðu Ýmam Humeyni'nin Emirlerini Uygulama Merkezinin "siyasi muhalifler, dini azýnlýklar ve sürgündekiler dahil olmak üzere rejim muhaliflerine ait topraklara ve mülklere el koyduðu" gerekçesiyle, Merkezin ve yöneticilerinin yaptýrým listesine alýndýðýný duyurmuþtu.

- HELÝKOPTER KAZASI

Cumhurbaþkaný Reisi, dün Ýran-Azerbaycan sýnýrýnda baraj açýlýþ törenine katýldý. Reisi, beraberinde Dýþiþleri Bakaný Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazý yetkililerle dönüþte helikopter kazasý geçirdi.

Ýran'ýn talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akýncý insansýz hava aracýný (ÝHA) görevlendirdi. Akýncý ÝHA'nýn tespit ettiði helikopter enkazýnýn koordinatlarý Ýran makamlarýyla paylaþýldý.

Tespit edilen noktaya ulaþan Ýranlý ekipler kazadan sað kurtulan olmadýðýný belirledi.

Ýran Anayasayý Koruyucular Konseyi, Anayasa uyarýnca cumhurbaþkanlýðý görevini, ülkenin lideri Ali Hamaney'in onaylamasýnýn ardýndan Cumhurbaþkaný Birinci Yardýmcýsý Muhammed Muhbir'in devralacaðýný açýklamýþtý.

Ýran anayasasýna göre, yeni cumhurbaþkanýnýn en fazla 50 gün içinde seçilmesi amacýyla meclis baþkaný, yargý erki baþkaný ve birinci cumhurbaþkaný yardýmcýsýndan oluþan kurulun düzenlemeleri yapmasý gerekiyor.

Ýran'da cumhurbaþkanlarý, Anayasayý Koruyucular Konseyinin onayladýðý adaylar arasýndan halk tarafýndan seçiliyor.