Resmen duyurdular: Kýzýldeniz'de 3 gemiyi vurdular
ABONE OL

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, televizyonda yayýnlanan konuþmasýnda, Kýzýldeniz ve Umman Denizi'nde 3 askeri operasyon gerçekleþtirdiklerini söyledi.

Kýzýldeniz'de bir Ýngiliz destroyerini ve Umman Denizi'nde Ýsrail'e giden iki gemiyi hedef aldýklarýný belirten Seri, "Filistin halkýna yönelik zulmün zaferi olarak ve Gazze Þeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampý'ndaki katliama cevaben Kýzýldeniz'de bir Ýngiliz destroyerini balistik füzeyle vurduklarýný" söyledi.

Diðer operasyonun Umman Denizin'de gerçekleþtirildiðini aktaran Seri, Ýsrail limanlarýna eriþimin yasaklanmasý kararýný ihlal ettiði gerekçesiyle iki geminin füze ve ÝHA ile vurulduðunu ifade etti.

Ýngiltere Savunma Bakanlýðý ise Husiler'in Kýzýldeniz'de bir Ýngiliz destroyerine balistik füze saldýrýsý düzenlediðine dair iddiasýný yalanladý.

KIZILDENÝZ'DEKÝ DURUM

Yemen'de Ýran'ýn desteklediði Husiler, Ýsrail'in Gazze'deki saldýrýlarýna tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açýklarýnda Ýsrailli þirketlere baðlý olduðunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor ve bazýlarýna da insansýz hava araçlarý ve füzelerle saldýrýyor.

Husilerin eylemlerinin ardýndan çok sayýda gemicilik þirketi, Kýzýldeniz'deki seferlerini durdurma kararý aldý.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliðinin tehlikeye girdiði gerekçesiyle 18 Aralýk 2023'te bir grup ülkenin katýlýmýyla Husi güçlerine karþý "Refah Muhafýzý Operasyonu" adýnda çok uluslu "deniz görev gücü" oluþturulduðunu açýkladý.

ABD ve Ýngiltere'nin, Yemen'de kontrollerinde bulunan bölgelere saldýrýsý üzerine Husiler, bu iki ülkenin tüm gemilerini hedef alacaðýný duyurdu.

  • Yemen Husiler
  • Ýran destekli
  • gemi saldýrýsý