ABD'ye ait USS Wasp (LHD 1) helikopter ve uçak taþýma kapasiteli amfibi hücum gemisi, geçen hafta Limasol Limaný'na demirledi. Ardýndan Ýngiltere'ye ait amfibi hücum gemileri ada açýklarýna geldi.
Geçen hafta bir sörfçünün, Limasol yakýnlarýnda hangi ülkeye ait olduðu bilinmeyen denizaltý görüntülemesi, Güney Kýbrýs'taki askeri yýðýnaðýn sanýlandan çok daha fazla olduðu yönünde tartýþmalara yol açtý.
ABD'ye ait Ýsrail'e yakýt taþýyan Overseas Santorini adlý geminin, Limasol Limaný'na ikmal yapmak üzere geleceði iddialarýna, Kýbrýslý Hukukçular Grubu ile ana muhalefetteki AKEL Partisi tepki gösterdi.
Overseas Santorini'nin GKRY'de hiçbir limaný kullanmasýný istemediklerini açýklayan Kýbrýslý Hukukçular Grubu, Ýsrail ile iþbirliðinin derhal durdurulmasýný isteyerek, "Soykýrýma liman yok" adýyla kampanya baþlattý.
Bazý sendikalar tarafýndan desteklenen kampanya çerçevesinde aktivistler de Limasol'da protesto gösterileri düzenledi.
- YABANCI ÜLKE GEMÝLERÝNÝN ZÝYARETLERÝ ÞUBATTAN BU YANA SÜRÜYOR
Þubat 2024'te amfibi hücum gemisi USS Bataan (LHD 5) Larnaka Limaný'ný ziyaret ederken, mayýs ayýnda ABD donanmasýna ait bir denizaltýnýn ardýndan USS Arleigh Burke savaþ gemisi bir süreliðine GKRY'ye geldi.
Temmuzda Doðu Akdeniz'de görev yapan ABD 6. Filo'ya baðlý USS Arleigh Burke isimli güdümlü füze destroyeri ile USS Roosevelt gemisi GKRY'nin Limasol Limaný'ný ziyaret etti.
- KARA VE HAVA GÜCÜ YIÐINAÐI DA ARTIYOR
GKRY'ye gelen Batýlý deniz kuvvetlerinin yaný sýra kara ve hava gücü konusunda da yýðýnaklarýn arttýðý bildiriliyor.
Ýngiltere'nin adadaki egemen üslerine Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana takviye komandolar gönderildiði ileri sürülüyor.
Havargi gazetesinin göre, Ýngiltere'ye ait Aðrotur Havaalaný'nda 1000'den fazla komando hazýr bekletiliyor.
Rum Savunma Bakaný Vasilis Palmas, "dost ve müttefik ülkeler" olarak tanýmladýðý ABD, Kanada, Almanya, Fransa'nýn GKRY'deki askeri varlýðýný son açýklamasýyla kabul etti.
Kanada, Almanya ve Ýsveç'in uçar ve yüzer kapasiteleri ile Lübnan'dan olasý bir durumda vatandaþlarýný tahliye etmek üzere GKRY'de bulunduklarý belirtildi.
ABD ve Ýngiltere'nin GKRY'deki hava gücü hareketlerinin de son dönemde yoðunlukla arttýðý ileri sürülüyor.
- ÝNGÝLÝZ ÜSLERÝNDEN KALKAN UÇAKLAR VE YENÝ LOJMAN ÝNÞASI
Ýngiltere'ye ait bazý üslerin Ýsrail'e istihbarat ve hava desteði saðladýðý iddia edilirken, nisanda da Ýran'ýn Ýsrail'e saldýrýsý sýrasýnda Ýngiltere'ye ait savaþ ve erken uyarý uçaklarý Ýsrail'in savunmasýnda önemli rol oynadý.
Ýngiltere topraðý sayýlan Kýbrýs'taki egemen üsler Aðrotur ve Dikelya, Yemen'de Ýran destekli Husilerin bombalanmasý sürecinde etkin olarak kullanýlýyor.
Üslerdeki personel sayýsýnýn artmasýndan dolayý Ýngiltere'nin üslere yeni lojmanlar yaptýðýna iliþkin haberler, Rum basýnýnda yer alýyor. Ýngiltere ise yeni lojmanlarýn yenileme ve deprem riski nedeniyle inþa edildiðini savunuyor.
- AMERÝKAN GÜÇLERÝNÝN ADADAKÝ ASKERÝ VARLIÐI
ABD uçaklarýnýn Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýný desteklemek üzere 7 Ekim 2023'ten itibaren Ýngiliz üslerinden Ýsrail'e gizlice uçak gönderdiði de öne sürülüyor.
ABD'nin GKRY üzerinden Ýsrail'e silah desteði saðladýðý iddiasý ve adadaki varlýðýna tepki gösteren aþýrý solcu ana muhalefet partisi AKEL, Amerikan güçlerinin, adada Ýngiliz üsleri içinde ve dýþýnda toplanmaya devam etmesinin tehlikeleri ve endiþeleri artýrdýðýna iþaret ediyor.
Geçen ay GKRY Savunma Bakaný Vasilis Palmas'ýn yapým aþamasýnda olduðunu açýkladýðý helikopter üssüne, ABD ordusunun "Chinook" tipi helikopterlerinin konuþlandýrýlacaðý iddia edilmiþti.
- ASKERÝ YIÐINAÐIN TEMEL AMACI ÝSRAÝL'ÝN "HÝMAYE" EDÝLMESÝ
Bahçeþehir Üniversitesi Stratejik Araþtýrmalar Merkezi (SAM) Baþkaný Abdullah Aðar, konu ile ilgili AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.
Aðar, 7 Ekim sonrasýndaki süreçte ABD, Ýngiltere ile Fransa'nýn ve bazý müttefiklerinin savaþ gemilerinin Doðu Akdeniz'de boy gösterdiðinin görüldüðünü belirterek, "Doðu Akdeniz, Kýzýldeniz, Babu'l Mendep Boðazý, ardýndan Hint Okyanusu, Basra Körfezi ve oradaki Hürmüz Boðazý; yani bakýldýðý zaman Batý, müttefikleriyle birlikte; savaþa angaje olan müttefikleriyle birlikte bütün Arap Yarýmadasý'ný denizlerden kuþattý." dedi.
Buradaki temel amacýn Ýsrail'in "himaye" edilmesi olduðunu ve bunun þu ana kadar baþarýldýðýný söyleyen Aðar, söz konusu ülkelerin "çalýþmalarý gereken çok farklý savaþ projeksiyonlarý" olduðu deðerlendirmesinde bulundu.
Aðar, Lübnan ile Yemen'in yaný sýra Irak ve Suriye'dekiler baþta olmak üzere "Ýran'ýn vekilleri ve Ýran'ýn" da bir savaþa dahil olma riski olduðuna deðinerek, "Bir diðer tarafýyla da kendi eksenlerinde duran müttefiklerinin kýrýlganlaþmasý ve baþka eksene kaymayla ilgili ortaya çýkan riskler var." diye konuþtu.
ABD'nin bölgeye çok büyük hava, kara, deniz ve denizaltý yýðýnaðý getirdiðine iþaret eden Aðar, bölgedeki yapýlanmalarýn "olasý bütün senaryolara" hazýrlýk olduðu tespitinde bulundu.
Aðar, " (Müttefikler) Ýnisiyatifi elinde bulundurmak için bu görev gruplarýný hem savunma maksadýyla hem saldýrý maksadýyla hem insani maksatla hem de kamu diplomasinin maksadýyla kullanacak." ifadesini kullandý.
Gazze'deki durumun Yunanistan ve GKRY tarafýndan mali, askeri ve jeopolitik alanlarda "fýrsat" olarak görüldüðünü de dile getiren Aðar, bu nedenle Batýlý ülkelerin gemilerine, uçaklarýna, askeri yýðýnaðýna alan açtýklarýný sözlerine ekledi.
- "KIBRIS'IN BÝR 'BARIÞ ADASI' OLABÝLMESÝ BU ÜSLER BURADA BULUNDUÐU MÜDDETÇE MÜMKÜN DEÐÝL"
Baþkent Üniversitesi Kýbrýs Türk Tarihi Araþtýrmalarý Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Balyemez, Doðu Akdeniz ve Kýbrýs'ýn birbirinden ayrý düþünülemeyeceðini belirterek, "Doðu Akdeniz dediðiniz zaman Orta Doðu'yu, Türkiye'yi, Kuzey Afrika'yý, Süveyþ Kanalý'ný, Ýsrail'i hep beraber düþündüðümüzde Kýbrýs, Doðu Akdeniz'in ileri karakolu pozisyonundadýr. Dolayýsýyla Doðu Akdeniz'deki geliþmeler neredeyse 200 yýldýr sürekli sýcaktýr." dedi.
Kýbrýs'ýn Doðu Akdeniz'deki üçüncü büyük ada olduðuna, Ada'nýn Orta Doðu'nun batý kýyýlarýna, Ýsrail ve Mýsýr'a yakýnlýðýndan dolayý öneminin arttýðýna iþaret eden Balyemez, Ýngiltere'nin adadaki egemen üslerine iliþkin þunlarý kaydetti:
"Ýngiltere'nin Güney Kýbrýs Rum Yönetimi sýnýrlarý içinde Aðrotur ve Dikelya'da iki egemen üssü bulunmakta. Bu üsler aþaðý yukarý yetmiþ yýldýr Kýbrýs'ta var. Yani bugün için bu üsler orada kurulmuþ da askeri hareketlilik varmýþ gibi düþünülmemesi gerekiyor. Ýngiltere Ada'da iki operasyonel üs kurmuþtur. Bu üslerin hukuki dayanaðý 1960'ta kurulan Kýbrýs Cumhuriyeti anayasasýnda yer almýþtýr. Yani burasý egemen üsler bölgesidir ve yasamasý, yürütmesi, yargýsý, Kýbrýs'taki hükümetlerden ayrýdýr."
Balyemez, üslerden birinin askeri harekat üssü olarak diðerinin ise istihbarat merkezli kullanýldýðýna da iþaret ederek, Ýngiltere'nin Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýnda bu üslerden Ýsrail'e istihbarat desteði verdiðini ve Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ýn Ýngiliz üslerinden gelecek saldýrý karþýsýnda bu üslerin hedef olacaðý tehdidini hatýrlattý.
Mehmet Balyemez, "Kurulduðu andan itibaren aslýnda bu adadaki üsler Kýbrýs'ýn güvenliði için bir tehdit. Yani Kýbrýs'ýn bir 'barýþ adasý' olabilmesi bu üsler burada bulunduðu müddetçe mümkün deðil." deðerlendirmesini yaptý.