Doðu Akdeniz’de oldu bitti ile Münhasýr Ekonomik Bölgeler (MEB) ilan eden GKRY ve Yunanistan, uluslararasý hukuk ve yargý kararlarýný hiçe sayarak ihaleler yaptý. Bu yöntemle Libya’nýn 39 bin kilometre karelik deniz alanýný da gasp eden Yunanistan-GKRY, ayný yöntemle Ýsrail’in deniz alanýna giren Afrodit sahasýný da kendi alanýna kattý. Uzmanlar Güney Kýbrýs Rum Yönetimi ve Yunanistan’ýn deniz alaný hesaplamasýnda 1 derecelik doðu-battý eðimini gözden kaçýrttýðýný, Türkiye-Ýsrail’in karþýlýklý kýyý olduðunu gözden kaçýrttýðýný, Anakara üstünlüðü ilkesini, adalarýn ters tarafta kalma ilkesini, orantýlýlýk ilkesini ihlal ettiðini tespit etti. Star’ýn geçtiðimiz gün “Akdeniz’de Yunan gasbý” baþlýðý ile verdiði haber Yunanistan basýnýnda geniþ yanký buldu. Deniz Kuvvetleri Kurmay Baþkaný Dr. Cihat Yaycý’nýn bir makalesinde yer alan, Libya ve Türkiye’nin karþýlýklý kýyýlarý olduðu görüþü, Yunanistan basýný tarafýndan tepkiyle karþýlandý. Oysa Cihat Yaycý bu görüþü, Yunanistan ve GKRY’nin BM’ye sunduðu haritalarda kullandýðý hesaplamaya göre oluþturduðunu bir baþka makalesinde açýkça ifade etmiþti.
YANLIÞ HESAP
Yaycý, makalesinde Akdeniz’de deniz alaný hesaplamalarýndaki çeliþkilere dikkat çekti. Türkiye’nin hesaplamalarýnda dikey ve yatay hatlarýný kullandýðýný ifade eden Yaycý, “Bu durumda sadece kuzey-güney ya da doðu-batý hattýnda ilgili kýyý ve kýyýdaþ devlet tespit edilebilmektedir. Esasen yerküre haritasýna 3 boyutlu bakýlarak, 360 dereceyi kapsayacak þekilde farklý açýlar kullanýlarak çeþitli istikametlerde ortay hat belirlenmesi gerekmektedir” dedi. Diyagonal hat da denilen bu yöntemle GKRY ve Yunanistan’ýn deniz alanlarýný artýrdýðýna dikkat çekti.
ÝSRAÝL’E GEÇEBÝLÝR
Cihat Yaycý, 2011 yýlýnda yayýmlanan baþka bir makalesinde karþýlýklý kýyýlarý bulunan Türkiye ve Ýsrail’in bir sýnýrlandýrma antlaþmasý yapmalarý durumunda GKRY’nin sahiplendiði parsellerden 12’nin tamamý, 8, 9 ve 11’in büyük kýsmý ve 1, 7 ve 10’un bir kýsmý Ýsrail’in olurken, Türkiye de Kýbrýs’ýn güneyinde deniz yetki alanlarýna sahip olabileceðine vurgu yaptý.
Doðu Akdeniz’de oldu bitti ile Münhasýr Ekonomik Bölgeler (MEB) ilan eden GKRY ve onun destekçisi Yunanistan, uluslar arasý hukuk ve yargý kararlarýný hiçe sayarak ihaleler yaptý. Bu yöntemle Libya’nýn 39 bin kilometre karelik deniz alanýný da gasp eden Yunanistan-GKRY’nin ayný yöntemle Ýsrail’in deniz alanýna giren Afrodit sahasýný da kendi alanýna kattý.