Rus kozmonottan Türkiye açýklamasý: Türk bayraðý uzayda olacak
ABONE OL

Uzay boþluðundan aralarýnda Türkiye'nin de olduðu bölgelerin fotoðraf ve videolarýný çeken Rus kozmonot Oleg Artemyev, uzay görevine gidecek Türk astronotlara görsellerin çekimi konusunda tavsiyelerde bulundu.

RUS KOZMONOTTAN ÝLGÝNÇ TÜRKÝYE AÇIKLAMASI

Rusya'nýn 118'inci kozmonotu, dünyada ise uzaya çýkan 537'nci insan olan Artemyev, Uzay Kaþifleri Derneðince (Association of Space Explorers-ASE), 34'üncüsü Bursa'da düzenlenen "Planetary Congress"e (Gezegen Kongresi) katýldý.

Gökmen Uzay Havacýlýk Eðitim Merkezinin (GUHEM) ev sahipliðindeki kongrede AA muhabirine açýklama yapan Artemyev, uzay boþluðundayken kendisini sevgi dolu hissettiðini, gördüðü manzaralara aþýk olduðunu söyledi.

Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'nda (ISS) izleme sýrasýnda çektiði video ve fotoðraflarla bilinen Artemyev, Türkiye'nin Dünya dýþýndan çok güzel göründüðünü belirterek, "Türkiye'yi her gördüðümde elim fotoðraf makinesine uzanýyor ve fotoðraf çekmek istiyorum. Türkiye'nin görünüþü diðer ülkelerden çok farklý. Türkiye'nin görünüþü Karadeniz, Akdeniz taraflarýndan çizgileri çok net ve güzel gözüküyor." ifadesini kullandý.

Oleg Artemyev, Türkiye'nin insanlý ilk uzay görevine hazýrlandýðýný hatýrlattý.

Uzaya çýkacak Türk astronotlara önerilerde bulunan Artemyev, þöyle konuþtu:

"Ben yapmadým ve piþmaným. Uzaya gittikleri zaman Türkiye'nin üzerinden geçerken Türk bayraðýný alýp, Türkiye'nin yanýnda dünya da görünürken fotoðraf çekmesi gerekiyor. Bence uzaya gittiði zaman yanýnda birkaç tane Türkiye Cumhuriyeti bayraðýndan götürmesi gerekiyor. Bir büyük ve biraz küçük boyutlarýnda ve oraya götürdüðü zaman kendi kalacaðý yerde onu asmasý gerekiyor. Ýçinde çok sýcak duygular olacak. Konuþtuðu zaman arkasýnda Türkiye bayraðý olacak ve Türk bayraðý uzayda olacak.

Türkiye'nin ilk uçuþu kýsa olacaðý için bence þöyle yapmasý gerekiyor. Tam istasyonun Türkiye üzerinden uçtuðu zaman saymasý, bir video kayýt almasý ve anlatmasý gerekiyor. Videoda Türkiye'nin üzerinden uçmak nasýl bir duygu? Ne hissediyor? Türkiye'nin onun gözünden nasýl göründüðünü anlatmasý gerekiyor."

Arkadaþlarýnýn fotoðraf isteði üzerine kendisinin uzaya götürdüðü Türk bayraðýnýn küçük boyutlu olduðunu aktaran Artemyev, Türk astronotlara daha büyük bayrak götürmelerini de tavsiye etti.