Rus Sýnýr Muhafýzlarý, Türkiye ve Ýran sýnýrlarýnda görev alacak
ABONE OL

Ermenistan Baþbakanlýk Sözcüsü Nazeli Baðdasaryan, Facebook sosyal medya hesabýndan, Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ve Ermenistan Baþbakaný Nikol Paþinyan arasýnda Moskova'da yapýlan görüþmeye dair açýklamada bulundu.

Görüþmede enerji, eðitim ve insani alanlarda iþbirliði konularýnýn ele alýndýðýný kaydeden Baðdasaryan, halen Rus Sýnýr Muhafýzlarý tarafýndan yürütülen sýnýr koruma hizmetlerinde deðiþikliðe gidilmesi konusunda Putin ve Paþinyan arasýnda mutabakata varýldýðýný aktardý.

ANLAÞMAYA VARILDI

Baþbakanlýk Sözcüsü, 1992'den beri Rus askerlerinin yürüttüðü Ermenistan-Türkiye ve Ermenistan-Ýran devlet sýnýrlarýnýn korunmasýna ve sýnýr kontrol noktasýndaki hizmetlere 1 Ocak 2025'ten itibaren Ermenistan Ulusal Güvenlik Teþkilatýna baðlý Sýnýr Muhafýz Birliklerinin de katýlmasý konusunda anlaþmaya varýldýðýný belirtti.

Baðdasaryan, paylaþýmýnda "Ermenistan-Ýran devlet sýnýrýndaki kontrol noktasýnda hizmet ise tamamen Ermenistan Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Servisine baðlý Sýnýr Muhafýz Birlikleri tarafýndan gerçekleþtirilecek." ifadelerini kullandý.

Sözcü, görüþmede Paþinyan'ýn Putin'e Ermenistan'ýn "Barýþ Kavþaðý" projesinin detaylarýný sunduðunu da kaydetti.

NE OLMUÞTU?

Ýki ülke arasýnda varýlan mutabakat gereði, Zvartnots Uluslararasý Havalimanýnda Rus Sýnýr Muhafýzlarý tarafýndan yürütülen hizmetler, 1 Aðustos tarihinden itibaren Ermenistan Sýnýr Muhafýzlarýna devredilmiþti.

Rus Sýnýr Muhafýzlarý, 1992'de Rusya ve Ermenistan arasýnda imzalanan anlaþma gereði, Ermenistan-Türkiye ve Ermenistan-Ýran devlet sýnýrlarýnýn korunmasý görevini yürütüyor.