Rusya: AB'nin uluslararasý sorunlara yönelik siyaseti uyumsuz
ABONE OL

Rusya Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Mariya Zaharova, St. Petersburg Uluslararasý Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamýnda haftalýk basýn toplantýsý düzenledi.

AA muhabirinin, "Ýsrail yanlýsý tutumuyla bilinen ve bunu sýk sýk vurgulayan AB Komisyonu Baþkaný Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Baþkaný Charles Michel arasýndaki sürtüþmeyle AB'de Filistin konusunda ortaya çýkan çatlaðý nasýl deðerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanýtlayan Zaharova, þunlarý söyledi:

"AB politikasýndaki uyumsuzluk ortada ve sadece Filistin-Ýsrail mselesinde deðil, diðer birçok krizde, bölgesel ve uluslararasý sorunlarda da görülüyor. Ortak yaklaþýmýn olmamasý, Brüksel'in dýþ siyasetle ilgili faaliyetlerini felç ediyor. Meselenin taraflarý ve ilgili ülkeler, AB'nin pozisyonuna güven kaybý yaþýyor. Bu sebeple AB'nin Filistin ile Ýsrail arasýndaki kriz durumuna yönelik olumlu etkisinden bahsetmek zor."

Zaharova, AB'nin dýþ siyaset alanýnda karar alma konusunda baðýmsýz olma özelliðini yitirdiðini belirtti.

Brüksel bürokrasisinin milli çýkarlarý göz ardý ettiðini ve Washington'u takip ederek hareket ettiðini savunan Zaharova, AB'nin, Ortadoðu meselesinin çözümünde arabuluculuk iþlevini tekeline alan ABD tarafýndan "siyasi boyutlar*dan uzaklaþtýrýldýðýný ileri sürdü.

Zaharova, AB'nin Avrupa dýþýndaki ülkelere kibirli davranýþ sergilediðini ve bu sebeple artýk güvenilir ortak olamadýðýný vurgulayarak, "Brüksel yetkililerinin diplomatik giriþimleri taklit niteliði taþýyor, organize ettikleri çeþitli görüþme ve konferanslarýn gerginliðin azaltýlmasýyla alakasý yok." ifadelerini kullandý.