Rusya açýk açýk uyardý: Karadeniz'e burnunuzu sokmayýn
ABONE OL

Ýngiliz Kraliyet Donanmasý'na ait HMS Defender muhrip gemisinin düzenlediði ve Rus güçlerinin uyarý ateþiyle karþýlýk verdiði olay hakkýnda konuþan Ryabkov, Londra ve Washington'un çatýþmaya gebe durumlarda bile Kiev'e göz yummaya hazýr olduðunu belirtti.

Karadeniz'deki hadiseyi provokasyon olarak niteleyen Ryabkov, "Provokatörlerle mümkün olduðunca açýk konuþmak, bir dahaki sefere provokasyonlarýný bir kenara býrakmalarý ve buraya burnunu sokmamalarý gerektiðini tane tane anlatmak gerekir" dedi.

Ryabkov, Moskova'nýn her macerapereste karþýlýk vermeye hazýr oduðunu ekledi.

Rusya Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Sergey Ryabkov

23 Haziran'da Rusya'nýn savunma yetkilileri, Kýrým açýklarýndan geçip ülkenin karasularýný ihlal eden Defender gemisine uyarý ateþi açýldýðýný ve geminin rotasýnýn bombalandýðýný duyurmuþtu. Rusya tarafýndan 'provokasyon' olarak görülen olayýn hemen ardýndan Moskova'daki Ýngiliz Büyükelçi, Rus Dýþiþleri'ne çaðrýlmýþtý.

Ýngiliz yetkililerse geminin Rusya'nýn karasularýndan deðil, Ukrayna'nýn karasularýndan geçtiðini savunmuþtu.

Kýrým, Ukrayna'daki aþýrý milliyetçi gruplarýn eylemlerinin yarýmadaya sýçramasý ardýndan 2014'te düzenlenen bir referandum ile Rusya'ya baðlandý. Ancak Ýngiltere ve diðer Batýlý güçler, Kýrým halkýnýn kendi geleceðini belirleme hakkýný kullandýðý bu referandumun sonuçlarýný tanýmýyor.