Rusya Baþbakaný Miþustin: Dünya kamuoyunun Birliðimize ilgisi artýyor
ABONE OL

Kýrgýzistan Bakanlar Kurulu Baþkaný Ulukbek Maripov'un ev sahipliðindeki toplantýya Belarus Baþbakaný Roman Golovçenko, Kazakistan Baþbakaný Askar Mamin, Rusya Baþbakaný Mihail Miþustin, Ermenistan Baþbakaný Nikol Paþinyan, Birliðin gözlemci ülkeleri Özbekistan Baþbakaný Abdulla Aripov ile Küba'nýn Moskova Büyükelçisi Julio Garmendia Pena katýldý.

Tatil merkezi Çolpon-Ata þehrindeki Cumhurbaþkanlýðý Kongre Merkezi'nde yapýlan toplantý öncesinde AEB üye ülke hükümet baþkanlarý, Kýrgýzistan Cumhurbaþkaný Sadýr Caparov tarafýndan kabul edildi.

Kazakistan Baþbakaný Mamin'in dönem baþkanlýðýnda yapýlan toplantýda, nüfuslarý salgýna karþý aþýlama, kurumsal þeffaflýk, gýda fiyat artýþý, yatýrýmlar, çevre sorunu, petrol, enerji, iklim deðiþikliði, tarým, kuraklýk, sera gazý salýnýmlarýn azaltýlmasý gibi konularýna dikkat çekildi.

- "AVRASYA EKOLOJÝ VE ÝKLÝM FORUMU"NUN DÜZENLENMESÝ TEKLÝFÝ

Kýrgýzistan Bakanlar Kurulu Baþkaný Maripov, konuþmasýna, bu yýl baðýmsýzlýklarýn 30. yýlýný kutlayacak AEB üye ülkelerini tebrik etmesiyle baþladý.

Dünyada geçen yýlýn baþýndan beri hakim olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýnýnýn Birliðin potansiyelini zayýflatmadýðýný belirten Maripov, buna kanýt olarak Kýrgýzistan'ýn bu yýlýn ocak-mayýs döneminde, geçen yýlýn ayný dönemine kýyasla Birlik üye ülkelerle ticaret hacminin yüzde 34,7 oranýnda artýþýný gösterdi.

Maripov, atýlan adýmlara raðmen ortak ekonomik alanda mal, hizmet, sermaye ve emeðin serbest dolaþýmý önünde kabul edilemez engellerle karþý karþýya kaldýklarýna iþaret ederek, Birliðin mal, hizmet, sermaye ve iþ gücü kaynaklarýnýn AEB alanýnda serbest dolaþýmýný uygulama hedeflerine ulaþýlmasý yönündeki umudunu vurguladý.

Maripov, gelecek yýl yaz aylarýnda AEB Hükümetler Arasý Konseyi Toplantýsý çerçevesinde "Avrasya Ekoloji ve Ýklim Forumu"nun düzenlenmesi teklifinde bulundu.

- "DÜNYA KAMUOYUNUN BÝRLÝÐÝMÝZÝN GENÝÞLEMESÝNE ÝLGÝSÝ ARTIYOR"

Kazakistan Baþbakaný Mamin de AEB üye ülkelerin ekonomisinin canlanmasýna devam ettiðine dikkati çekerek, "Birliðin karþýlýklý ticaret hacmi, geçen yýla göre yüzde 32 oranýnda artarak yaklaþýk 33 milyar ABD dolar; üçüncü ülkelerle dýþ ticaretimiz de yüzde 25 artarak 370 milyar dolardan fazla oldu." dedi.

Mamin, salgýnla mücadelenin en temel hedefinin de aþý olduðunun altýný çizdi.

Rusya Baþbakaný Miþustin ise Birliðin karþýlýklý ticaret hacminin artmasýndan duyduðu memnuniyetini dile getirirken, þunlarý söyledi:

"Dünya kamuoyunun Birliðimizin geniþlemesine ilgisi artýyor. Temmuz'da Sýrbistan ile ticaret anlaþmasý yürürlüðe girdi. Mýsýr ile görüþmeler sürüyor. Hindistan ve Ýran ile görüþmelere start verildi. Endonezya ve Moðolistan ile serbest ticaret bölgelerin oluþturulmasý için çalýþýlýyor. Çin ile Ýpek Yolu Projesi kapsamýnda iþ birliðimiz artýyor. Tüm bu geliþmeler, Birliðimizin sürdürebilir ve dinamik geliþmesine katký saðlayacaktýr."

Birliðin gözlemci ülkesi Özbekistan'ýn Baþbakaný Aripov, Avrasya Ekonomik Birliðinin Özbekistan için ekonomik iþ birliðinde önceliklerinden biri olduðunu vurguladý.

Aripov, "Özbekistan'ýn AEB üyesi ülkelerle ticareti, bu yýlýn ilk 6 ayýnda geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 25 artarak 5 milyar 600 milyon dolar oldu. Bu baðlamda, AEB ile yakýnlaþmaya ve iþ birliðimizi artýrmaya devam edeceðiz." diye konuþtu.

- 16 BELGE ÝMZALANDI

Toplantýnýn sonunda, Birlik üyesi ülkeler arasýnda ülkelerin karþýlýklý ticaretine yönelik sigorta desteði, Avrasya Ekonomik Birliði ve üçüncü ülke üreticileri için Kazakistan'da tarým makine ve teçhizatý satýn alma programýna eþit katýlým koþullarýnýn saðlanmasý, ithalat gümrük vergilerinin miktarlarýnýn devletlerin bütçeleri arasýnda kaydedilmesi ve daðýtýlmasý konularýn aralarýnda bulunduðu 16 farklý belge imzalandý.

Belarus, Rusya ve Kazakistan Demir Yollarý arasýnda karþýlýklý yarar saðlayacak transit potansiyel iþ birliðinin güçlendirilmesini amaçlayan anlaþma da imzalandý.