Rusya gezisine DEAŞ baskını
ABONE OL

Göreve geldiği günden bu yana ülkesinin tarihi müttefiki ABD ile ipleri koparan ve geçen hafta Rus basınına bir daha asla Washington’dan silah almayacağını söyleyen Devlet Başkanı Rodirgo Duterte’nin ülkesi Filipinler, önceki gün DEAŞ şoku yaşadı. Mindanao Adası’nın Marawi kentinde terör örgütü üyelerinin orduya saldırarak 3 askeri öldürmesi ve bir kiliseyi basarak 11 kişiyi kaçırmasının ardından Moskova ziyaretini yarıda kesen Duterte, bölgede sıkıyönetim ilan etti.

Filipinler’de hükümetin DEAŞ’a bağlılık yemini eden Ebu Sayyaf liderini yakalama emri çıkarması, teröristleri destekleyen Maute örgütünü harekete geçirdi. Marawi’deki ordu birliklerine saldıran Maute’liler, 3 güvenlik görevlisini öldürdü. Şehirde çok sayıda binayı ateşe veren, hastane ve hapishaneleri işgal eden teröristler yol kesip kimlik kontrolü yapmaya başladı. Maute’ye destek olan terör örgütü DEAŞ’a bağlı Ebu Sayyaf üyeleri de bir Katolik Kilisesi’ni bastı. Başrahip Socrates Villegas kilisede bulunan 14 kişinin rehin alındığını ve teröristlerin sivilleri öldürmekle tehdit ettiğini söyledi. Villegas ayrıca, hükümetin rehinelerin güvenliğini öncelik haline getirmesi gerektiğini belirtti. 

‘SIKIYÖNETİM KARARI BENDE’

Olayın ardından Rusya’nın başkenti Moskova’da Rus mevkidaşı Vladimir Putin’le görüşmesini yarıda kesen Duterte, Minandao’da 60 günlük sıkıyönetim ilan ettiğini duyurdu. Hükümetin internet sitesinde yayınlanan açıklamasında terörle mücadelesinin sert olacağı uyarısında bulunan ve “Bir yıl sürerse, bir yıl sürer. Ama bir ay içinde sona ererse mutlu olurum” diyen Duterte, apar topar ülkesine döndü. 

‘ÖLMEK İSTEYENLER ELBETTE ÖLECEK’

Havalimanında basın toplantısında teröristlere seslenen Duterte, “Eğer ölmeniz gerektiğini düşünüyorsanız öleceksiniz. Direnmeyi göze alıyorsanız, öleceksiniz. Benim elimi zorlamayın” dedi ve DEAŞ’la kumar oynamayacağını söyledi. Terör tehdidinin yayılması durumunda ülke çapında sıkıyönetim ilan edeceğini vurgulayan Duterte, yerel halka da “Örgüte yardım etmeye kalkmayın, cezası ağır olur” uyarısında bulundu.

İKİ LİDER MARAWİ’DEKİ SALDIRI SONRASI KREMLİN’DEKİ GÖRÜŞMEYİ ERKENE ALDI

ABD ile silah çıkmazı

Kısa süre önce ABD’den bir daha silah almak istemediklerini açıklayan Filipinler lideri Putin ile görüşmesinde de aynı konuya değinmişti. Rusya’yı yakın dost olarak gördüklerini vurgulayan Duterte, “Buraya sizin desteğinizi almak ve yardım istemek için geldim. Ülkemiz modern silahlara ihtiyaç duyuyor. ABD’ye bazı siparişlerimiz vardı ancak orada durum net değil. DEAŞ’la mücadele etmek için modern silahlara ihtiyacımız var” demişti.

Batı’nın sevmediği sıradışı lider

WashIngton’ın daimi müttefiki olarak bilinen Filipinler, Duterte’nin devlet başkanlığına gelmesiyle yüzünü Moskova’ya çevirdi. ABD’nin eski Başkanı Obama’ya küfür ederek ülkesinin dış politikasını değiştireceğinin ilk sinyalini veren Duterte, uyuşturucuyla mücadele yöntemleri nedeniyle Batı’nın yoğun eleştirisine maruz kaldı. Ülkedeki uyuşturucu belasını bitirmek için özel bir birim kuran Filipinler lideri hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) suç duyurusunda bulunuldu. 

DÜŞÜRMEYE ÇALIŞTILAR

Dış destekli muhalif vekiller tarafından uyuşturucu operasyonlarında çok sayıda yargısız infaz gerçekleştirdiği, kamu güvenini zedelediği ve anayasayı ihlal ettiği gerekçeleriyle görevden alınması talep edilen Duterte, Adalet Komisyonu tarafından aklandı. Filipinler liderinin giderek Moskova-Pekin hattına yaklaşan dış politikası Oval Ofis’in yeni patronu Donald Trump tarafından da değiştirilemedi. ABD Başkanı’nın görüşme teklifine “Meşgulüm” yanıtını veren Duterte, Washington’dan silah almaktan da vazgeçtiğini açıkladı.