Rusya ile Vietnam anlaþtý! 15 belge imzalandý
ABONE OL

Kremlin Sarayýndan yapýlan açýklamaya göre, Putin'in Vietnam'a gerçekleþtirdiði ziyaret sýrasýnda Rusya ile Vietnam arasýnda çeþitli alanlardaki iþbirliðine iliþkin 15 belge imzalandý.

Bunlarýn içinde iki ülke arasýnda kapsamlý stratejik ortaklýðýn derinleþtirilmesine iliþkin bildiri, Vietnam'da Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin inþasýyla ilgili projenin uygulanmasýna iliþkin muhtýra da yer alýyor.

Putin ve Vietnam Devlet Baþkaný To Lam, baþkent Hanoi'de görüþmelerinin ardýndan basýn toplantýsý düzenledi.

Toplantýda konuþan Putin, Rusya ile Vietnam arasýndaki iliþkilere deðinerek, "Ýliþkilerimiz, eþitlik ve karþýlýklý saygý ilkelerine baðlý þekilde geliþmeye devam ediyor." dedi.

Vietnam ile ikili ticaretteki ödemelerde ulusal para birimine kademeli geçiþ sürecinin devam ettiðini dile getiren Putin, iki ülke arasýnda kapsamlý stratejik iliþkilerin geliþtirilmesinden yana olduklarýný ve buna dair bildiriyi kabul ettiklerini kaydetti.

Putin, Rusya ve Vietnam'ýn uluslararasý ve bölgesel meselelerde sergiledikleri yaklaþýmlarýn birbirine yakýn olduðunu belirterek, "Ülkelerimiz, uluslararasý hukukun üstünlüðü, egemenlik ve diðer devletlerin iç iþlerine karýþmama ilkelerini savunuyor. Birleþmiþ Milletler, Rusya-Güneydoðu Asya Uluslar Birliði (ASEAN) diyaloðu gibi uluslararasý platformlarda giriþimlerini koordine ediyor." diye konuþtu.

Asya Pasifik'teki duruma deðinen Putin, bölgede saðlam güvenlik mimarisinin inþa edilmesi, bloklaþmaya yer verilmemesi gerektiðini vurguladý.

- "BAÞKA ÜLKELERLE ÝTTÝFAK KURMAYACAÐIZ"

Vietnam Devlet Baþkaný To Lam ise dýþ siyasette Rusya'nýn öncelikli ortak olduðunu ve ikili iliþkilerin çeþitli alanlarda geliþtirilmesinden yana olduklarýný belirtti.

Putin ile görüþmesinde uluslararasý konularý ele aldýklarýný aktaran To Lam, iki ülkenin geliþmesi, bölgede barýþ ve istikrarýn korunmasý amacýyla Rusya ile kapsamlý stratejik ortaklýðýn ilerletilmesinde mutabýk kaldýklarýný söyledi.

Rusya ile savunma ve güvenlik alanýnda iþbirliðini geliþtirmeye devam edeceklerini dile getiren To Lam, "Eþitlik, karþýlýklý saygý, birbirinin iç iþlerine müdahale etmeme ilkelerine dayalý Rusya ile iþbirliðimizi geliþtirme konusunda anlaþtýk. Birleþmiþ Milletler'in prensipleri doðrultusunda, Rusya ve Vietnam'ýn baðýmsýzlýðý, egemenliði ve toprak bütünlüðüne zarar verecek baþka ülkelerle ittifak kurmayacaðýz ve anlaþma imzalamayacaðýz." dedi.

To Lam, bölgedeki sorunlarýn barýþçýl yöntemlerle çözülmesinden yana olduklarýný sözlerine ekledi.