Rusya: Ýsrail'in Gazze'deki eylemleri hukuka aykýrý
ABONE OL

Zaharova, baþkent Moskova'da düzenlediði haftalýk basýn toplantýsýnda gündemdeki konularý deðerlendirdi.

Toplantýda, AA muhabirinin, "Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde bulunan Aksa Þehitleri Hastanesi yerleþkesindeki çadýrlarý bombalamasýný ve saldýrý sonucu çýkan görüntüleri ne þekilde deðerlendirdiði" yönündeki sorusunu yanýtlayan Zaharova, bu görüntülerin "korkunç" ve "þok edici" olduðunu belirtti.

Amerikalýlarýn bu bölgeye "delilik" getirdiðinin altýný çizen Zaharova, bu olayda ve bir yýldýr devam eden saldýrýlarda ölen Filistinlilerin yakýnlarýna baþsaðlýðý, yaralýlara da acil þifalar diledi.

Zaharova, Gazze'ye yönelik saldýrýlarýn durdurulmasý gerektiðini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Sivil halka yönelik þiddet, kalabalýk yerlere ve sivil unsurlara yönelik seçici olmayan saldýrýlar haklý gösterilemez. (Ýsrailli) Askerlerin bu tür eylemleri uluslararasý insancýl hukuka aykýrý ve ahlak dýþý. Gazze Þeridi'nde yaþayanlarýn acýlarý ancak askeri eylemlerin durdurulmasýyla sonlandýrýlabilir."

Gazze'de "benzeri görülmemiþ" ve "yýkýcý" krizin yaþandýðýný belirten Zaharova, Rusya ve birçok ülkenin Gazze'deki durumun iyileþtirilmesi konusunda giriþimlerde bulunduðunu dile getirerek, "Gazze'deki çatýþmalarýn durdurulmasýyla birlikte Filistin meselesinin uluslararasý hukuk baðlamýnda çözülmesi gerektiðini" söyledi.

- "ABD YÜZÜNDEN BMGK'DE GAZZE ÝLE ÝLGÝLÝ KARAR ALINAMIYOR"

Sözcü Zaharova, ABD'nin Gazze'ye yönelik yaklaþýmýný da deðerlendirerek, þöyle konuþtu:

"Maalesef, ABD ve müttefiklerinin pozisyonu yüzünden Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) net þekilde sürdürülebilir ateþkes talep eden karar kabul edilemiyor. Bunun yerine Amerikalýlarýn Ýsrail ile Hamas arasýnda dolaylý müzakereleri teþvik etme giriþimleri baþarýlý olmadý. Gazze'deki durum kötüleþmeye devam ediyor. Bölgede çatýþma ateþi büyüyor. Bu ateþ, Filistin topraklarý dýþýnda Lübnan topraklarýna da sýçradý."

BMGK'nin bölgede þiddetin azaltýlmasýna yönelik kararlarý kabul etmesi gerektiðini vurgulayan Zaharova, ABD ve diðer BMGK üyelerinin küresel barýþ ve güvenliðin korunmasýndan sorumlu olduðuna dikkati çekti.

- "ÝSRAÝL, GAZZE ÞERÝDÝ'NÝ YERYÜZÜNDEN SÝLÝYOR"

Mariya Zaharova, Orta Doðu'da büyük bir savaþ tehlikesi olduðuna dikkati çekerek, þöyle devam etti:

"Ýsrail'in askeri, siyasi yönetimini etkileyecek dýþ güç, yani ABD, her þekilde doðrudan sorumluluðundan kaçmak için elinden geleni yapýyor. Bu baðlamda bölgede olanlar, doðrudan ABD'nin sorumluluðunda. Ýsrail yönetimi, Gazze Þeridi'ni yeryüzünden siliyor, Batý Þeria'daki Filistin kentlerine saldýrýyor, Lübnan'ý yýkýyor, Suriye'ye saldýrýlar düzenliyor, Ýran'ý tehdit ediyor. ABD, Ýsrail'in þu anda yaptýklarýndan en fazla yararlanan ülke."

- "NÜKLEER BEÞLÝ NEW YORK'TA TOPLANDI"

Rusya, ABD, Çin, Ýngiltere ve Fransa'dan oluþan "nükleer beþli" grubunun ABD'nin New York kentinde 10 Ekim'de toplantý yaptýðý bilgisini paylaþan Zaharova, bu toplantýnýn uzmanlar seviyesinde gerçekleþtiðini söyledi.

Rusya'nýn aðustosta "nükleer beþli" grup baþkanlýðýný Çin'e devrettiðini dile getiren Zaharova, Batýlý ülkelerin nükleer tehdidini artýran stratejik riskler yarattýðýný belirterek, "Bu platformu, Rusya'nýn uluslararasý güvenlikle ilgili konularda yaklaþýmýný ve önemli sinyallerini duyurmak için kullanmaya devam edeceðiz." dedi.

Bakanlýk sözcüsü Zaharova, Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov'un 18 Ekim'de Ýstanbul'da yapýlacak Güney Kafkasya Bölgesel Ýþbirliði Platformu toplantýsýna katýlacaðýný ve toplantý kapsamýnda ikili görüþmeler yapacaðýný paylaþtý.