Rusya kapýlarý kapattý: Müzakereler imkansýz
ABONE OL

Peskov, baþkent Moskova'da gazetecilerin gündemdeki konularla ilgili sorularýný yanýtladý.

ABD Baþkaný Joe Biden'ýn nükleer silahlarýn azaltýlmasý konusunda Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile koþulsuz müzakereler yapmaya hazýr olduðu yönündeki açýklamasýný deðerlendiren Peskov, "Bu, Rusya'ya karþý yürütülen savaþa ABD, Ýngiltere, Fransa gibi nükleer güçlerin dolaylý veya doðrudan dahil olduðu dönemde imkansýz. Rusya bu tür müzakerelerin gerekli olduðunu ve rafa kaldýrýlmamasý gerektiðini düþünüyor. Ancak güvenlikle ilgili konular, mevcut durumdan yola çýkarak bir bütün olarak ele alýnmalý." dedi.

Peskov, ancak ABD ile uzay alanýnda etkileþimi sürdürdüklerini söyledi.

- "NATO, RUS SINIRLARINA DOÐRU ASKERÝ ALTYAPISINI GÜÇLENDÝRÝYOR"

Rusya'nýn NATO ülkelerine gelecekte saldýracaðý yönündeki iddialarý deðerlendiren Peskov, Rusya'nýn kendi güvenliðini saðladýðýný ve bunu yapmak için gerekli potansiyele sahip olduðunu belirtti.

Peskov, þöyle devam etti:

"Rusya, askeri altyapýsýyla NATO'ya doðru hiçbir zaman ilerlemedi. Tam tersi bir süreç söz konusu. NATO'nun geniþlemesinin tüm aþamalarýný, askeri altyapýsýný Rus sýnýrlarýna doðru güçlendirme yönündeki tüm adýmlarý biliyoruz. Kimin kime tehlike oluþturduðu iyi biliniyor. Dolayýsýyla tehlikeyi oluþturanýn Rusya Silahlý Kuvvetleri olduðunu söylemek kesinlikle yanlýþ, mantýksýz ve tüm tarihin akýþýna aykýrý."

Sözcü Peskov, NATO'nun "Steadfast Noon" yýllýk nükleer tatbikatýna iliþkin ise "Elbette, bu tür tatbikatlar, Ukrayna'daki sýcak savaþ baðlamýnda durumun gerginleþmesine yol açýyor." ifadesini kullandý.

- MOLDOVA ÝLE ÝLGÝLÝ RUSYA'YA YÖNELTÝLEN SUÇLAMALARI REDDEDÝYORUZ

Moldova'da 20 Ekim'de yapýlacak cumhurbaþkaný seçiminin kampanyasýna Rusya'nýn müdahale ettiðiyle ilgili suçlamalara iliþkin olarak da Peskov, "Bu konudaki suçlamalarý kesinlikle reddediyoruz. Baþka ülkelerin iç iþlerine müdahale etmiyoruz." dedi.

Peskov, Moldova'da Rusya ile iyi iliþkileri kurmak isteyen çok sayýda vatandaþ ve siyasi partilerin olduðunu ancak bunlara baský kurulduðunu söyledi.