Rusya-Ukrayna savaþýnýn ABD'de baþkanlýk seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayý Donald Trump ve Demokratlarýn adayý Kamala Harris tarafýndan propaganda malzemesi yapýlmasý, Moskova ve Kiev yönetimini tercih yapmaya zorluyor.
ABD Baþkaný Joe Biden döneminde, soðuk savaþtan bu yana her alanda ABD'nin Rusya ile iliþkileri en kötü noktaya taþýdýðý göze alýndýðýnda, Moskova'nýn ayný ekipten olan Kamala Harris'i baþkan istemeyeceði öngörüsü aðýr basýyor.
Son olarak Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, geçen hafta düzenlenen 16. BRICS Liderler Zirvesi'nin ardýndan düzenlediði basýn toplantýsýnda, Moskova'nýn ABD'deki baþkanlýk seçimindeki tercihi konusunda iþaretler verdi.
Eski ABD Baþkaný Donald Trump'ýn Ukrayna'da savaþý sonlandýrma ve taraflarý masaya oturtma isteðini yorumlayan Putin, bu isteðe önem verdiklerini söyledi. ABD ile baþkanlýk seçimlerinden sonra etkileþime açýk olduklarýný dile getiren Putin, seçimlerin ardýndan ikili iliþkilerin yönünün ABD'ye baðlý olduðunu vurguladý. Putin, aslýnda isim vermeden bu mesajlarý veren Trump'ý tercihleri olarak adres gösterdi.
Benzer yönde bir mesaj da Rusya Dýþiþleri Bakanlýðýndan geldi. Bakanlýk Sözcüsü Mariya Zaharova, AA muhabirinin, "Ukrayna krizinin çözümü açýsýndan ABD'de baþkanlýk seçimindeki adaylardan hangisinin Moskova'ya daha yakýn olduðu" yönündeki sorusuna "Ukrayna'daki durumun barýþçýl, siyasi ve diplomatik çözümüne yönelik bazý seçenekler sunan herkese teþekkür ederiz, buna deðer veriyoruz." yanýtýný verdi.
Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov ise ABD'nin Rusya'ya yönelik politikasýnýn deðiþmesi ve yeni teklifler yapmasý halinde bunu inceleyeceklerini ifade etti.
- KÝEV, HARRÝS'Ý ÝÞARET EDÝYOR
Rusya ile yaklaþýk 3 yýldýr savaþan Ukrayna, ABD seçimlerinde kendisine silah ve mali destek veren Demokratlarýn adayý Kamala Harris'in baþkanlýðý kazanmasýný istediði yönünde iþaretler veriyor.
Kiev yönetimince hazýrlanan "Zafer Planý"nýn önce ABD Baþkaný Biden'a sunulmasý, Ukrayna'nýn ABD'den yardým beklentilerini gösteren en büyük argümanlardan biri oldu.
Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy, içinde askeri yardýmlarýn þart olarak öne sürüldüðü planýn hayata geçmesi için ABD'nin desteðini beklediðini ve savaþýn bu þekilde adil sona ereceðini defalarca belirtti.
ABD'deki seçimler hakkýnda, Zelenskiy'nin "ABD halkýnýn seçeceði herhangi bir baþkanýyla çalýþacaðýz. Amerika'nýn Ukrayna'yý destekleme politikasýnýn deðiþmeyeceðini umuyoruz." demesi de aslýnda Harris'i tercih ettiðini ortaya koydu.
Harris'in de "Donald Trump baþkan olsaydý, Vladimir Putin, Kiev'de oturuyor olacaktý." þeklindeki deðerlendirmeleri de Kiev'in seçimler sonrasýnda Beyaz Saray'da kimi görmek istediðinin gösteriyor.
- UKRAYNA'NIN TRUMP ÝLE GÖRÜÞ AYRILIÐI
Trump'ýn seçilmesi halinde Ukrayna'daki savaþý ertesi günü sona erdireceðine yönelik açýklamasý Kiev'in tepkisine neden oldu. Hangi þartlarda savaþýn bitirileceðine iliþkin Trump'ýn bir detay vermemesi, Ukrayna yönetiminde Rusya'nýn ilhak ettiði topraklarý geri alamayacaðý endiþesini yarattý.
Ukrayna lideri, her iki adaydan baþkan seçilecek olanla çalýþmaya devam edeceklerini belirtse de Trump ile arasýndaki soðukluk geçen ay kamuoyuna yansýdý.
Zelenskiy, savaþ konusunda Trump'ý ve baþkan yardýmcýsý adayý James David Vance'i eleþtirdi. Vance'i radikal olarak nitelendiren Zelenskiy, Vance'in savaþý bitirme planlarýnýn Ukrayna'nýn topraklarýndan vazgeçmesi anlamýna geldiðini vurguladý.
Bunun üzerine Trump da Zelenskiy'nin demokratlarýn bu seçimi kazanmasýný istediðini savundu. Ukrayna'daki ölümlerin ve yýkýmlarýn sürmesini savaþýn devam etmesine baðlayan Trump, Zelenskiy'yi "tarihteki en büyük pazarlamacý" olarak nitelendirerek, "Zelenskiy'nin ABD'ye her geliþinde 60 milyar dolar alýp gittiðini" ifade etti. Trump, Ukrayna'ya yardýmlarýn hibe deðil kredi olarak verilmesi gerektiðini bildirdi.