Rusya-Ukrayna geriliminde BAE arabuluculuðu! Karþýlýklý 95 asker serbest býrakýldý
ABONE OL

Rusya ile Ukrayna arasýnda esir takasý sürüyor. Rusya Savunma Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, Birleþik Arap Emirliklerinin (BAE) arabuluculuðunda Ukrayna ile esir takasý yapýldýðý duyuruldu. Açýklamada, "18 Ekim'de müzakere süreci sonucu 95 Rus askeri Ukrayna'nýn kontrolündeki topraklardan geri gönderildi. Karþýlýðýnda 95 savaþ esiri Ukrayna Silahlý Kuvvetlerine teslim edildi" ifadeleri kullanýldý. Takas edilen Rus askerlerinin Belarus topraklarýnda bulunduðu, askerlere gerekli psikolojik ve týbbi yardýmýn yaný sýra aileleriyle iletiþim kurma imkaný saðlandýðý belirtilerek, "Serbest býrakýlan tüm askerler, Rusya Savunma Bakanlýðý'na baðlý saðlýk kurumlarýnda tedavi ve rehabilitasyon için Rusya'ya getirilecek" denildi.

"TÜM SAVAÞÇILARIMIZI GERÝ GETÝRMEK ÝÇÝN ELÝMÝZDEN GELENÝ YAPIYORUZ"

Ukrayna Devlet Baþkaný Vladimir Zelenski ise sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, "95 Ukraynalý tekrar evlerine döndü. Bunlar Mariupol ve Azovstal'ý, Donetsk, Luhansk, Harkov, Kiev, Çernihiv ve Herson bölgelerini savunan savaþçýlarýmýz. Ukrayna her seferinde halkýný Rus esaretinden kurtardýðýnda, Rus esaretindeki herkesin özgürlüðüne kavuþacaðý güne biraz daha yaklaþýyoruz. Rusya'nýn elindeki tüm savaþçýlarýmýzý geri getirmek için elimizden geleni yapýyoruz" ifadelerini kullandý.

58. ESÝR TAKASI

Ukrayna Ombudsmaný Dmytro Lubinets, savaþýn baþlangýcýndan bu yana 58. esir takasýnýn gerçekleþtirildiðini, Rus esaretinden kurtarýlanlarýn sayýsýnýn 3 bin 767'ye ulaþtýðýný açýkladý.

BAE Dýþiþleri Bakanlýðý'ndan yapýlan açýklamada ise BAE'nin esir takasýnda 9. kez arabuluculuk yaptýðý aktarýldý. Takas, "BAE ile her iki ülke arasýndaki iþ birlikçi ve dostça iliþkilerin bir yansýmasý" olarak nitelendirildi.

Öte yandan, Rusya ile Ukrayna arasýnda son takas, her iki taraftan 103 kiþinin serbest býrakýldýðý Eylül ayý ortasýnda gerçekleþmiþti.