Rusya ve Belarus'tan anlaþtý! ''Bugün çok önemli bir adým atýlmýþtýr''
ABONE OL

Belarus'un baþkenti Minsk'te düzenlenen Rusya-Belarus Birlik Devleti Bakanlar Konseyi toplantýsýnda Rusya Baþbakaný Mihail Miþustin ve Belarus Baþbakaný Roman Golovçenko, hükümetleri adýna 28 maddeden oluþan bildiriyi imzaladý.

Belarus Baþbakaný Golovçenko, yaptýðý konuþmada, Birlik Devleti'nin oluþturulmasýna yönelik 2021-2023 yýllarýný kapsayan anlaþmanýn hayata geçirilmesi için bildiri ve 28 maddelik programýn kabul edildiðini belirtti.

Programýn daha sonra Devlet Yüksek Konseyi'nde onaylanacaðýný kaydeden Golovçenko, "Bugün Minsk'ten Vladivostok'a kadar 2024 yýlýna kadar tek bir ekonomik alanýn iþleyiþinin oluþturulmasý yolunda çok önemli bir adým atýlmýþtýr." ifadelerini kullandý.

Rusya Baþbakaný Miþustin ise "Birlik Devleti programý, sanayi, finans, enerji, tarým, vergi, gümrük, para ve kredi politikalarý alaný dahil hemen hemen bütün alanlarda iki ülke arasýndaki ortak çalýþmanýn net yörüngesini belirliyor." dedi.

Rusya-Belarus Birlik Devleti programýnda yer alan 28 maddelik yol haritasýnda, iki ülke arasýnda makroekonomik politikalarýn benzer hale getirilmesi, para ve kredi politikalarýnýn uyumlaþtýrýlmasý, finans alanýnda bilgi güvenliðinin saðlanmasý, yatýrýmcý ve tüketici haklarýnýn korunmasý, doðal gaz ve petrol ürünleri piyasasýnýn, tarým politikalarýnýn, turizm alanýnda yasalarýn bir hale getirilmesi ve sosyal konularda koordineli bir politika yürütülmesi gibi konular yer alýyor.

Ayrýca imzalanan bildiride, Rusya ve Belarus'un Batý'nýn ekonomik yaptýrýmlarýna karþýlýk ortak hareket edecekleri de vurgulandý.

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaþkaný Aleksandr Lukaþenko, dün 28 maddelik Rusya-Belarus Birlik Devleti programý üzerinde anlaþtýklarýný duyurmuþtu.