Rusya ve Kuzey Kore arasýnda kritik anlaþma! Taraflardan birine saldýrý halinde...
ABONE OL

Kremlin Sarayý'ndan yapýlan açýklamaya göre, Putin'in Kuzey Kore'ye yaptýðý ziyaret sýrasýnda Rusya ile Kuzey Kore arasýnda kapsamlý stratejik ortaklýk anlaþmasý imzalandý.

Ayrýca, Rusya ve Kuzey Kore hükümetleri arasýnda saðlýk, týp eðitimi ve bilim alaný ile ilgili ve Tumannaya Nehri'nde sýnýr otomobil yolu köprüsünün inþasýna iliþkin anlaþma imzalandý.

Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, baþkent Pyongyang'da görüþmelerinin ardýndan basýn toplantýsý düzenledi.

Toplantýda konuþan Putin, ülkesinin Kuzey Kore ile iliþkilerinin güçlendirilmesine önem verdiklerini belirterek, "Ülkelerimiz, iþbirliðinin daha da geliþtirilmesinden yana. Ýþbirliðimiz, ekonomi kurumlarý, parlamentolar, güvenlik güçleri, dýþ politika kurumlarý ve kamu kuruluþlarý düzeyinde ve vatandaþlar arasýnda sürüyor." dedi.

Putin, Kuzey Kore ile iliþkilerinin ekonomi ve ticaret alanýnda da geliþtiðini söyleyerek, "Ýkili ticaret hacmi geçen yýl 9 kat, bu yýlýn ilk 5 ayýnda da yüzde 54 arttý." ifadesini kullandý.

Kim ile yapýcý görüþmeler gerçekleþtirdiklerini dile getiren Putin, Rusya ile Kuzey Kore arasýnda kapsamlý stratejik ortaklýk anlaþmasý imzalandýðýna dikkati çekti. Putin, "Bu anlaþmada, uzun vadede Rusya-Kuzey Kore iliþkilerini derinleþtirmek için geniþ ölçekli hedefler yer alýyor. Bunlar, siyaset, ticaret, kültür ve insani yardým alanlarýnýn yaný sýra güvenlik alaný için de geçerli." diye konuþtu.

- ABD, KORE YARIMADASI'NDAKÝ BARIÞ VE ÝSTÝKRARI BALTALIYOR"

Batý'nýn Kore Yarýmadasý'na yönelik siyasetini deðerlendiren Putin, ABD'nin bölgede altyapýsýný güçlendirme yönünde adýmlar attýðýný ve Güne Kore ile Japonya'nýn katýlýmýyla çok sayýda askeri tatbikat düzenlediðini aktardý.

Putin, "Bu adýmlar, yarýmadadaki barýþ ve istikrarý baltalýyor, tüm Kuzeydoðu Asya ülkelerinin güvenliðine tehdit oluþturuyor. Durumun kötüleþmesinden Kuzey Kore'nin sorumlu tutulmasýna yönelik giriþimleri kesinlikle kabul edilemez. Pyongyang, savunma kabiliyetini güçlendirmek, ulusal güvenliði saðlamak ve egemenliðini korumak için gerekli önlemler alma hakkýna sahip." þeklinde konuþtu.

Rusya'nýn ileride de Kore Yarýmadasý'nda silahlý çatýþma tehditlerini ortadan kaldýrma, ortak güvenlik ilkesine dayalý uzun vadeli barýþ ve istikrar mimarisini inþa etme yönünde siyasi diplomatik giriþimlerde bulunmaya hazýr olduðuna iþaret eden Putin, "Ýmzaladýðýmýz kapsamlý ortaklýk anlaþmasý, taraflarýndan birine saldýrý halinde karþýlýklý yardýmlaþmayý öngörüyor." dedi.

Putin, ABD ve NATO ülkelerinin, Rus topraklarýna saldýrý düzenlemek için yüksek hassasiyetli uzun menzilli silah sistemleri, F-16 savaþ uçaklarý ve diðer silah ve teçhizat türlerinin sevkiyatý ile ilgili açýklamalar yaptýðýna dikkati çekerek, "Bu zaten gerçekleþiyor. Tüm bunlar, Batýlý ülkelerin çeþitli uluslararasý yükümlülükler çerçevesinde üstlendiði kýsýtlamalarýn ihlali. Bu baðlamda, Rusya, Kuzey Kore ile imzaladýðý anlaþma kapsamýnda askeri güvenlik alanýnda iþbirliði yapýlmasý ihtimalini göz ardý etmiyor." diye konuþtu.

Batýlý ülkelerin yaptýrým uygulamasýna karþý çýktýklarýný belirten Putin, "Bunlarýn küresel ekonomik ve siyasi sistemi baltaladýðýný" vurguladý. Putin, "ABD ve müttefiklerinin teþvik ettiði Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Kuzey Kore'ye iliþkin süresiz kýsýtlayýcý rejiminin revize edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandý.

Baþkan Putin, Kuzey Kore yönetiminin Ukrayna meselesine iliþkin dengeli yaklaþým sergilediðini ve bu meselenin nedenlerini bildiðini kaydetti

- "RUSYA ÝLE ÝLÝÞKÝLER ÝTTÝFAK SEVÝYESÝNE YÜKSELDÝ"

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un da iki ülke arasýnda imzalanan kapsamlý stratejik ortaklýk anlaþmasýyla iliþkilerin "ittifak" seviyesine yükseltildiðini vurguladý.

Anlaþmayý "pakt" olarak niteleyen Kim, "Ýki ülke arasýndaki iliþkiler yeni bir yüksek ittifak düzeyine ulaþmýþtýr. Deðiþen uluslararasý duruma ve Kuzey Kore-Rusya iliþkilerinin yeni stratejik doðasýna uyan bir paktý sonuçlandýrmak memnuniyet verici." dedi.