Rusya ve Venezuela'dan Gazze'de ateþkes çaðrýsý
ABONE OL

Rusya'yý ziyaret eden Venezuela Dýþiþleri Bakaný Gil, baþkent Moskova'da mevkidaþý Lavrov ile bir araya geldi.

Lavrov ve Gil, görüþmelerinin ardýndan düzenlenen basýn toplantýsýnda konuþtu.

Gazze Þeridi'ndeki duruma deðinen Lavrov, "Terörün tüm tezahürlerini þiddetle kýnýyoruz. Ancak ayný zamanda ülkelerin, uluslararasý insancýl hukuku açýkça ihlal eden yöntemlerle terörle mücadele etmesine de kesinlikle karþýyýz. Yerleþim yerleri, hastaneler, çocuk bahçeleri ve kamu binalarýnýn bombalanmasý, binlerce çocuk dahil, binlerce masum vatandaþýn ölmesine yol açýyor." dedi.

Lavrov, Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), "Gazze Þeridi'nde çatýþmalara acil ve uzatýlmýþ ara verilmesini" içeren karar tasarýsýný kabul ettiðine dikkati çekerek "BMGK, BM Genel Kurulunun ateþkese doðru bir adým olarak insani ateþkes çaðrýsýný desteklemedi. Elbette bu, birçok þeyi, özellikle de ABD ile müttefiklerinin yaklaþýmýný sergiliyor." deðerlendirmesinde bulundu.

"Çatýþmalarýn durdurulmasý gerektiðini" vurgulayan Lavrov, "Kanýn dökülmesinin bir an önce durdurulmasý ve Gazze Þeridi ile Batý Þeria'da insani sorunlara bir an önce çözüm bulunmasý konusunda ýsrarcýyýz. Batý Þeria çok az konuþuluyor, çünkü herkes Gazze Þeridi'ne odaklandý. Ancak orada da (Batý Þeria) onlarca maðdur var ve baskýnlar yapýlýyor. Bu endiþelendiriyor." diye konuþtu.

Lavrov mevcut sorunun Filistin devletinin kurulmasý yoluyla çözülebileceðini söyleyerek þunlarý kaydetti:

"Bu sorunun çözümü ne kadar gecikirse, tüm bölgede istikrarýn saðlanmasý o kadar zor olacak. Bu nedenle, çatýþmalarýn sona ermesinin ardýndan hemen müzakere masasýna oturulmasý gerektiði yönündeki yaklaþýmýmýzý teyit ediyoruz. Mesele çok karmaþýk. Çünkü haritaya bakýlacaksa, Filistin devletinin kurulmasý gereken topraklardan, özellikle Batý Þeria'dan pek bir þey kalmadý. Orada, Ýsrail yönetiminin tek taraflý eylemleri sonucunda hiçbir ülke tarafýndan tanýnmayan yerleþim yerleri oluþturuldu. ABD bile Ýsrail'in bu tür eylemlerini kýnadý."

Bakan Lavrov, bu baðlamda Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý ve Arap Birliði'nin Filistin devletinin oluþturulmasý ile ilgili "iki devletli" ilkesine alternatif yolun bulunmadýðýný ve bu yönde hareket edilmesi gerektiðini belirtti.

- "Ýsrail hükûmetinin yaptýðý soykýrýmý kýnýyoruz"

Venezuela Dýþiþleri Bakaný Gil de Ýsrail'in Gazze Þeridi'ndeki eylemlerini "soykýrým" olarak nitelendirerek "Ýsrail hükûmetinin yaptýðý soykýrýmý kýnýyoruz. Taraflar arasýnda müzakerelerin baþlatýlmasý için ateþkesin acilen saðlanmasý gerekiyor. Durumun çözümü, BMGK ve BM Genel Kurulunun, Filistin devletinin oluþturulmasýný belirlemesine baðlýdýr. BM'nin bu konudaki kararlarýnýn uygulanmasý gerekiyor." dedi.

Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý ve Arap Birliði Ortak Zirvesi'nde alýnan kararlara katýldýklarýný dile getiren Gil þöyle devam etti:

"Filistin halkýnýn Ýsrail tarafýndan yok edildiðini görüyoruz. Bu kabul edilemez. Uluslararasý toplum buna izin vermeyecek. Uluslararasý toplumun Filistin halkýný desteklemek için gücünü seferber etmesi gerekiyor. Ýnsani yardým üzerindeki engellerin kaldýrýlmalý. Ýsrail'in Gazze Þeridi'ndeki hastaneler ve diðer kurumlara her gün saldýrýlar düzenleyerek insan haklarýný ihlal ettiðini görüyoruz. Böylece, Ýsrail, uluslararasý anlaþmalarý ve insan haklarýný ihlal ediyor. Bu eylemlerin derhal durdurulmasý gerekiyor."

Gazze'de iþlenen savaþ suçlarýnýn soruþturulmasý ve suçlulara ceza verilmesi gerektiðinin altýný çizen Gil, Filistin halkýnýn baðýmsýz olma hakkýný kullanmasý ve kendi topraklarýna sahip olmasý gerektiðini vurguladý.