Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, 2024'te devlet baþkaný seçiminde yeniden aday olmasýna imkan saðlayacak ve ülkede siyasi sistemi deðiþtirecek anayasa deðiþikliði için halk oylamasýnýn 22 Nisan'da yapýlmasý yönünde kararý aldý.
Kremlin Sarayýndan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, Putin, 22 Nisan'da anayasa deðiþikliði için halk oylamasý yapýlmasý kararýný imzaladý.
Buna göre, sandýk baþýna gidecek halka, "Rusya Federasyonu anayasa deðiþikliklerini onaylýyor musunuz?" sorusu yöneltilecek.
Referandumdan yüzde 50'nin üzerinde "kabul oyu" çýkarsa anayasa deðiþikliði yürürlüðe girecek.
Putin'in ülke siyasi sisteminde deðiþiklik yapýlmasýna yönelik ocak ayýndaki konuþmasýnýn ardýndan anayasa deðiþikliði çalýþmalarý baþlamýþtý.
Tasarý, Rus Parlamentosu'nun alt ve üst kanatlarýnda, federal bölgelerin yasama organlarýnda kabul edilmiþti.
Anayasa Mahkemesinin de uygun bulduðu tasarýnýn kabul edilmesiyle Rusya'nýn kurucu milletleri statüsünde, federal bölgelerin konumunda, bakanlar kurulunun üyeleri ve farklý seviyelerde devlet yetkililerinin statüsünde, parlamentonun yetkisinde, Rus dilinin kullanýmýnda deðiþiklikler olacak.
Deðiþiklikler, Putin'in tekrar iki dönem üst üste devlet baþkaný seçilmesine de imkan saðlayacak.
Anayasa deðiþikliði üzerindeki tartýþmalar
Putin'in isteðiyle hazýrlanan anayasa deðiþikliði tasarýsýndaki bazý maddeler tartýþmalara yol açtý.
"Rusya'nýn kurucusu olan halkýn dili Rusça'nýn devlet dili" olduðuna dair ifadenin tasarýda yer almasý Rusya'da yaþayan Türk ve Müslüman halklar arasýnda eleþtirilere neden oldu.
Anayasa deðiþiklikleri arasýnda Kýrým'ýn ilhakýný saðlamlaþtýran madde de yer aldý. "Rusya Federasyonu'nun topraklarýnýn yabancýlaþtýrýlmasýný amaçlayan eylemlere ve bu tür eylemlere çaðrý yapýlmasýna izin verilemez" maddesiyle Kýrým'ýn yasa dýþý ilhakýna yönelik eleþtirilerin önüne geçilmeye çalýþýlacak.
Kamuoyunda tartýþmaya neden olan maddelerden biri de Putin'e özel hazýrlanan tasarýnýn anayasa deðiþikliðine dahil edilmesi oldu.
Putin, geçmiþteki iki dönem görev süresini sýfýrlayan tasarýyla anayasa gereði üçüncü dönem yasaðýna raðmen yeniden devlet baþkaný adayý olabilecek. 2024'teki seçimde aday olmasýna imkan saðlayan tasarý sayesinde Putin'in 2036'ya kadar devlet baþkaný olarak kalmasý mümkün olabilecek.