Gerilim büyüyor! Rusya'dan ABD'ye misilleme
ABONE OL

Lavrov, Sýrbistan Dýþiþleri Bakaný Nikola Selakovic ile baþkent Moskova'da bir araya gelmesinin ardýndan düzenlediði basýn toplantýsýnda, ABD'nin Rusya'ya karþý yeni yaptýrým uygulamalarýna yönelik açýklamalarda bulundu.

ABD'nin 10 Rus diplomatý sýnýr dýþý etme yönünde karar aldýðýný anýmsatan Lavrov, mütekabiliyet gereði atýlacak adýmlarý bildirerek, "Moskova, ABD'li 10 diplomatýn Rusya'yý terk etmesini teklif edecek." dedi.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliðinde Rus ve üçüncü ülke vatandaþlarýn çalýþtýrýlmamasý yönünde prosedürü baþlatacaklarýný belirten Lavrov, "ABD'nin Rusya'daki diplomatik temsilciklerindeki çalýþanlarýn kontrolsüz kýsa süreli seyahatleri uygulamasýna son verilecek." dedi.

Lavrov, "ABD, bu çizgiden devam ederse, ABD'den Rusya'da çalýþan diplomat sayýsýný 300'e düþürmesini isteyeceðiz." diye konuþtu.

ABD'nin bazý Rusya'daki vakýflarýn faaliyetlerine de deðinen Lavrov, "Rusya'nýn iç iþlerine açýk açýk müdahale eden Amerikan sivil toplum kuruluþlarý ve vakýflarýn ülkemizdeki faaliyetlerini kýsýtlayacaðýz ve durduracaðýz." dedi.

Polonya'nýn da 3 Rus diplomatýný sýnýr dýþý etme kararý alýndýðýný anýmsatan Lavrov, buna karþý gerekli adýmlarýn atýlacaðýný vurguladý.

Rusya'nýn Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov'un Moskova'ya istiþareler için daha önce çaðrýldýðýný hatýrlatan Lavrov, bu istiþarelerin sürdüðünü dile getirdi.

Lavrov, Kremlin Dýþ Politika Danýþmaný Yuriy Uþakov'un ABD'nin Moskova Büyükelçisi John J. Sullivan'ýn istiþareler için ülkesine dönmesini önerdiðini aktardý.

- Biden'ýn 10 Rus diplomatýn sýnýr dýþý edileceði açýklamasý

ABD Baþkaný Joe Biden, siber saldýrý giriþimi ve baþkanlýk seçimlerine etki etmeye yönelik faaliyetlerle baðlantýlý olduklarý gerekçesiyle 10 Rus diplomatýn sýnýr dýþý edileceðini dün açýklamýþtý.

ABD Hazine Bakanlýðý da siber saldýrý giriþimi ve baþkanlýk seçimlerine müdahale gerekçesiyle Rusya ekonomisini hedef alan bir dizi yaptýrým duyurmuþtu.