Rusya'dan Gazze çaðrýsý
ABONE OL

Rusya Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Mariya Zaharova, baþkent Moskova'da düzenlediði haftalýk basýn toplantýsýnda gündemdeki konularý deðerlendirdi.

Gazze Þeridi'ndeki duruma deðinen Zaharova, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýna iliþkin, "Ýsrail yönetimini, Gazze'de kanýn dökülmesini durdurmaya, 1967 sýnýrlarýnda baþkenti Doðu Kudüs olan baðýmsýz bir Filistin devletinin kurulmasýný öngören Birleþmiþ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu kararlarý doðrultusunda Filistin-Ýsrail meselesinin barýþçýl çözümüne iliþkin müzakereleri yeniden baþlatmaya ve uluslararasý insancýl hukuk kapsamýndaki yükümlülüklerine uymaya çaðýrýyoruz." dedi.

- "ABD'NÝN ORTA DOÐU ÝLE ÝLGÝLÝ YAKLAÞIMI YIKICI"

ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken'ýn, "Uluslararasý Ceza Mahkemesinin Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakaný Yoav Gallant'a iliþkin yakalama kararý baþvurusunun Gazze'de ateþkes anlaþmasýný zorlaþtýracaðý" yönündeki açýklamasýyla ilgili AA muhabirinin sorusunu yanýtlayan Zaharova, "ABD'nin Orta Doðu meselesine yönelik yaklaþýmý, dikotomik ve öncelikle bölge ülkeleri için yýkýcý." deðerlendirmesini yaptý.

Zaharova, þu þekilde devam etti:

"Bu yaklaþým, Biden yönetimi için daha az yýkýcý deðil. Onlar (Amerikalýlar), son yýllarda çok hata yaptý ve bunu kabul etmeye hazýr deðiller. Onlar, bölgedeki halklarýn lehine uygulanmasýný gerektiren tüm uluslararasý hukuk ve diplomatik giriþimlerin yapýsýný, tek taraflý yaklaþýmla bile deðil, kendilerinin ayrýcalýklý olduðu kavramýyla deðiþtirdi. Buna göre, onlar her þeyi yapabiliyor, her þeyi herkesten daha iyi biliyor, kendi uygulamasý uðruna tüm gündemi iptal ediyorlar. Ýleride ise boþluk var."

Sözcü Zaharova, "ABD'nin Orta Doðu'ya yönelik ideolojik baðlamda yaklaþýmýný sürekli deðiþtirdiðini ve bunun bölgedeki durumu gerginleþtirdiðini" belirtti.

Ýrlanda, Ýspanya ve Norveç'in, Filistin'in baðýmsýzlýðýný tanýma kararýný da deðerlendiren Zaharova, "bunun, uluslararasý toplumun Gazze Þeridi'nde yaþanan trajik olaylara, binlerce sivilin ölmesine, benzeri görülmemiþ insani krize tepkisiz kalamayacaðýný gösterdiðini" kaydetti.

Zaharova, "Uluslararasý toplum, Orta Doðu'da barýþýn saðlanmasý gerektiðine giderek daha fazla ikna oluyor. Bunun iki devletli formülünün uygulanmasý yoluyla yapýlmasý gerekiyor." dedi.

- "AB'NÝN RUS VARLIKLARINA EL KOYMASI YASA DIÞI"

Avrupa Birliði'nin (AB) dondurulan Rus varlýklarýndan elde edilen karlarýn Ukrayna için kullanýlmasýna onay vermesini deðerlendiren Zaharova, "AB'nin veya herhangi birinin Rus varlýklarýna el koymasý, yasa dýþý ve uluslararasý hukukun temel ilkelerini ihlal eden eylemdir. Tüm bunlar gericilik." þeklinde konuþtu.

Zaharova, AB'nin söz konusu kararýna karþýlýk vereceklerini dile getirerek, "Rus tarafý, bu kararý kesinlikle reddediyor ve ulusal çýkarlarýný korumak için mahkeme dahil gerekli tüm önlemleri alacak. AB'nin karþýlýklý eylemlerimizin etkinliðini hissedeceðinden þüphe yok." deðerlendirmesinde bulundu.

AB'nin yabancý yatýrýmcýlar için artýk güvenilir alan olmadýðýný söyleyen Zaharova, þu ifadeleri kullandý:

"Yatýrýmlara her an herhangi bir gerekçeyle el konulabilir veya bunlar yaðmalanabilir. Dünyanýn bazý önde gelen devletlerinden yatýrýmcýlar, varlýklarýný Batý'nýn yetki alanlarýndan çýkarýyor. AB'nin böyle bir yasa dýþý karar almasýnýn ardýndan, bu sürecin önemli ölçüde hýzlanacaðýndan eminiz. Tüm dünya, Kiev yönetiminin varlýðýný sürdürmesi için, ki bu bir Anglosakson projesi, Batýlýlarýn yarattýðý uluslararasý finans sistemini nasýl yok ettiðini izliyor."

Rus varlýklarýndan elde edilen karlarýn Ukrayna'nýn savunmasýný desteklemek için kullanýlacaðýna dikkati çeken Zaharova, Rusya'nýn Ukrayna ile ilgili hedeflere ulaþacaðýný vurguladý.

Mariya Zaharova, Norveç'in, Rus turistlerin ülkeye giriþini yasaklama kararýna karþýlýk vereceklerini söyledi.