Rusya'dan rekor faiz kararý! Tüm zamanlarýn en yükseði
ABONE OL

Bankadan yapýlan açýklamada, ülke ekonomisine yönelik "mevcut enflasyon beklentisinin yükselmeye devam ettiði" kaydedildi.

Açýklamada, "Yurt içi talebin büyümesi, mal ve hizmet arzýný geniþletme olanaklarýný önemli ölçüde geride býrakýyor." ifadesine yer verildi.

Yýllýk enflasyon oranýnýn eylül ayýnda yüzde 9,8 ile tahminin üstünde gerçekleþtiðine iþaret edilen açýklamada, gelecek toplantýlarda yeniden faiz artýrým ihtimalinin de bulunduðu belirtildi.

Gelecek yýl enflasyon oranýnda yüzde 4 hedefine ulaþýlmasý için sýký mali politikanýn devam edeceði aktarýlan açýklamada, "Rusya Merkez Bankasý, politika faizini 200 baz artýrarak yüzde 21 seviyesine yükseltme kararý almýþtýr." ifadesi kullanýldý.

Banka açýklamasýnda, ek bütçe harcamalarý ve federal bütçe açýðýnýn enflasyonu artýrýcý etki yarattýðý kaydedildi.

Rusya Merkez Bankasý, Rusya-Ukrayna savaþý baþlamasýndan hemen sonra politika faizini tüm zamanlarýn en yüksek seviyesi yüzde 20'ye çýkartmýþtý.

Söz konusu 200 baz puanlýk artýþ, 2023 sonundan Temmuz 2024 sonuna kadar yüzde 16'da tutulan politika faiz oranýnýn ardýndan bu yýl art arda yapýlan üçüncü artýþ oldu.

Rusya Merkez Bankasý, politika faizini son olarak 13 Eylül'de 100 baz puan artýþla yüzde 19'a yükseltmiþti.

Rusya'da enflasyon oraný yüzde 9 seviyesinde bulunurken, Rusya Merkez Bankasý, bu oraný yüzde 4'e düþürmeyi hedefliyor.

  • Rusya Merkez Bankasý
  • politika faizi
  • en yüksek seviye